Objavljeno: 26.3.2007 07:51 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Marec 2007

Izpopolniti popolnost

Total Commander je gotovo eden najbolj priljubljenih nadomestkov za okenski raziskovalec. Na trgu je že vrsto let, preživel je že številne različice Oken in zmore praktično vse, kar si pri delu z datotekami sploh znamo omisliti. Mu je sploh moč še kaj dodati?

Govorimo o programu, ki je svojo ciljno skupino uporabnikov pridobil v trenutku, ko je Norton oziroma Symantec s svojim Norton Commanderjem v okenskem svetu zamudil in mu na koncu ta preskok sploh ni uspel. Množica uporabnikov, ki je bila pri delu z datotekami navajena rokohitrskih tipk F5 (copy), F6 (move), F7 (rename) in podobnih, je komaj čakala na program, ki bi jim omogočil enake prijeme tudi v Oknih. Res je, okenski Raziskovalec je (z vsako različico Oken) bolj načičkan, za nekatere tudi lepši in bolj prijazen, pa vendar tudi počasen in neroden, če želimo z datotekami "poslovati" hitro in učinkovito. Navsezadnje je delo z miško vedno počasnejše od hitrega tipkanja po ukaznih bližnjicah. Total Commander (dokler se ni Microsoft pritožil, je bil znan kot Windows Commander) omogoča natanko to in še veliko več.

Naj samo na hitro omenimo nekaj poslastic, ki jih Total Commander (TC) omogoča že dalj časa. Napredno preimenovanje datoteke, oziroma kako v ime datoteke hitro dodati še števec, datum, uro in morda še kaj. Delo s strežniki FTP, kot bi šlo za krajevne imenike. Delo z bližnjicami do diskov in imenikov katerekoli globine. Iskanje datotek tudi po vsebini, tudi v stisnjenih datotekah. Sinhronizacija vsebine dveh imenikov. Primerjava vsebine dveh datotek. Delo z arhivi, kot bi bili navadni imeniki. Odprtost za dodatke, ki jih je na spletnih straneh programa že veliko (povezava z ročnimi računalniki, telefoni in fotoaparati, povezava z različnimi pregledovalniki, povezava s poštnimi strežniki, možnost zapisovanja na CD/DVD ...). Delo z zavihki (podobno, kot zmoreta brskalnika Firefox in novi IE 7). Razbijanje in sestavljanje daljših datotek. Možnost zagona z različnimi nastavitvami (avtor tega prispevka ima na namizju ikono za alternativni zagon z zelo velikimi pisavami, ki jo uporablja za delo na televizorju - za zagon ogleda DivXov). In še in še.

Pa vendar avtor tega izrednega preizkusnega programa še vedno najde navdih in programu občasno doda nove zmogljivosti. In, kar je najpomembneje, to naredi tako, da se program ne utopi v novostih, predvsem pa ne postane skoraj nič večji in popolnoma nič počasnejši.

V najnovejši različici smo tako z veseljem zagrabili možnost stalnega prikaza drevesne strukture imenikov. Po potrebi sta lahko prikazani kar dve drevesi. Novost je tudi možnost označevanja datotek na podlagi rezultatov iskanja. Poiščemo npr. vse datoteke, ki vsebujejo besedico "test", to iskanje shranimo in ga uporabimo kadarkoli pozneje, ko želimo označiti (in ne iskati!) datoteke. Preimenovanje datotek je spet napredovalo - po novem lahko skupino datotek napredno preimenujemo kar kot navadno besedilo, v beležnici. Primerjava vsebine imenikov po novem deluje tudi s strežniki FTP. Poleg dosedanjih načinov pregledovanja imenikov lahko izberemo tudi pregledovanje v obliki slikic (thumbnail), kar je bilo očitno pobrano iz Windows Vista. Kaj na seznamu datotek dejansko vidimo (ime, končnica, atributi itd.), lahko enostavno in hitro spremenimo in shranimo kot hitro izbiro. In še nekaj lišpa - po novem so ikonice nekoliko lepše oblikovane, vidne pa so tudi na menujih, ob samih menujskih izbirah.

Zdaj, ko je na voljo Windows Vista, pogrešamo pravzaprav le nekaj - integracijo z okenskim iskalnim sistemom oziroma MSN Search, kot je iskalnik znan v Windows XP. Iskalnik v Total Commanderju je sicer zelo napreden, vendar ne uporablja indeksirnega sistema. To pomeni, da je počasen. Iskanje z indeksom je enostavno nekajkrat hitrejše in to bi avtor sčasoma moral izkoristiti. Če je indeksirana zbirka v Visti seveda dostopna neodvisnim razvijalcem ...

In za konec - kljub izrednemu uspehu, ki ga ima avtor s Total Commanderjem, se ga še vedno ni polastil pohlep. Registracija za program je namreč dosmrtna, kar pomeni, da boste od registracije naprej brezplačno deležni prav vseh novih različic programa. Zgoraj podpisani na primer uporablja registracijsko kodo, ki smo jo avtorju plačali že leta 1997.

Mimogrede, na voljo je tudi prenosna različica za ključe USB (navadne in U3), različica za ročne računalnike (Pocket PC) in celo 16-bitna različica za Windows 3.1!

Po novem se lahko namesto običajnega "dvostranskega prikaza" odločimo tudi za prikaz, pri katerem ima vsaka "stran" svojo drevesno strukturo.

Za preimenovanje gore digitalnih fotografij je Total Commanderjev sistem za preimenovanje zlata vreden.

Total Commander 7.0 (public beta 3)

Kaj: Nadomestek za Windows Explorer.

Cena: Preizkusni, 34 dolarjev.

Za: Zmore vse, kar zmore Windows Explorer, in še veliko več. Omogoča zelo hitro upravljanje datotek.

Proti: Iskalnik ni povezan z iskalnikom v Windows Vista.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji