Objavljeno: 29.9.2020 | Avtor: David Vidmar | Monitor Oktober 2020

Iz malega zraste veliko

Pred dobrim letom smo se prvič poigrali z majhnim projektorjem v obliki pločevinke pijače Anker Nebula Capsule. Ostal nam je v lepem spominu, pa ne samo zaradi simpatične oblike, zato smo se še toliko bolj razveselili nove različice, ki smo jo dobili v roke pred nekaj tedni. Ta nas je zadnje dni počitnic razvajala med gledanjem filmov in športa ter celo igranjem iger na veliki steni.

Neinovativno poimenovana dvojka ohranja obliko pločevinke, a je nekoliko zrasla. Zdaj je večja in boljša v skoraj vseh pogledih. Pri predhodnici je najbolj motila majhna svetilnost, ki je tokrat podvojena in deklarirana na 200 lumnov. Višja je tudi ločljivost projicirane slike, ki sicer še vedno ni v polni visoki ločljivosti, a tako svetilnost kot resolucija sta povsem solidni pri ogledu filmov in športa v temnem prostoru. Slika bo najboljša, če ne boste pretiravali in po diagonali ne bo presegala poltretjega metra. Pomemben dodatek je tudi, da se slika tokrat samodejno, hitro in dovolj natančno ostri. Pri novincu je nekaj zmogljivejši tudi zvočnik, ki zdaj zmore solidnih 8 W moči. Vse nadgradnje prinašajo sicer nekaj krajšo avtonomijo baterije, a največje prednosti tudi to ne zasenči – tokratno kapsulo namreč poganja čisto pravi Android TV!

Android TV prinaša dve ključni novosti – poganjanje TV-sprejemnikom in projektorjem prilagojenih različic Android aplikacij in brezžično predvajanje slike s povezljivostjo Chromecast. Privzeto je nameščenih le nekaj aplikacij, ostale bo treba dodati s tržnice Google Play, kjer boste našli večino ključnih aplikacij, kot so Youtube, Amazon Prime, Spotify pa Kodi in Plex. Veseli smo bili, da smo na tržnici našli tudi nekaj aplikacij domačih ponudnikov IP-televizije! Ankerju se očitno ni uspelo dogovoriti za prav vse aplikacije, zato boste na napravi zaman iskali Netflix. Ker mali projektor lahko filme, serije ali športne dogodke prikazuje brezžično, saj podpira Chrome, manjkajočih aplikacij ne boste pogrešali, tisti bolj spretni pa jih boste brez težav namestili mimo tržnice.

Ankerju se očitno ni uspelo dogovoriti za prav vse aplikacije, zato boste na napravi zaman iskali Netflix.

Najpriročnejša je brezžična uporaba projektorja, vseeno pa je ta dobro opremljen tudi s priključki. Puristi, ki pri napajanju prisegajo na USB-C, bodo navdušeni, da so pri Ankerju ob snovanju naprave mislili tudi nanje. Pozabili niso niti na priključen HDMI, ki bo uporabljen, če boste želeli priključiti prenosnik ali igralno konzolo, in še USB-A za priklop zunanjih podatkovnih shramb. Če boste želeli močnejši zvok, lahko s projektorjem povežete še močnejši brezžični zvočnik ali uporabite dobro staro »bananco« za žični priklop ojačevalnika. Na vrhu ohišja so gumbi, ki so nekoliko nerodni za uporabo, a verjetneje boste posegali po priloženem daljinskem upravljalniku. Ta je deluje prek bluetootha, da ga med uporabo ni treba usmerjati proti napravi in lahko z njim merimo na sliko, kot smo navajeni pri televizorjih. Pri vpisovanju gesel se spomnite, da lahko Capsule uporabljate tudi z namensko mobilno aplikacijo. Če pametna televizija, ki jo lahko vtaknete v (velik) žep, ni dovolj nora misel, ima kapsula v rokavu še nekaj trikov. Z uporabo ene same tipke, tiste nad tipko za vklop, postane povsem navaden brezžični zvočnik. Ker je vgrajen Google Assistant, jo lahko upravljate tudi glasovno, in če premorete modrozobi igralni plošček, boste lahko na pločevinko namestili tudi igre.

Otrokom tega raje ne povejte, že brez iger je kapsula je res zabavna naprava. Če jo boste uporabljali v dovolj temnem prostoru ali na prostem v temi ter z velikostjo slike ne boste pretiravali, bo gotovo všeč vsej družini. Ob predvajanju videa bo baterija zdržala dobri dve uri, kar bo za daljše film in športne dogodke premalo. Ne opecite se kot mi in med ogledom nikakor ne pustite, da se baterija izprazni do konca. Za ponovni zagon in uporabo bo namreč potreben krajši premor. V našem primeru smo potrebovali debelih pet minut, da se je baterija napolnila toliko, da se je predstava na platnu nadaljevala.

Kot pri pivu velja tudi pri Ankerjevem projektorju – velika pločevinka je boljša kot mala! Simpatična naprava se je v drugo še bolj izkazala kot pri prvem preizkusu. V dobrih pogojih je res prijetna in priročna. Za resnejšo uporabo svetujemo uporabo projekcijskega platna, ki nekoliko omili še vedno skromno svetilnost, in fotografskega stojala, da bo manj izzivov pri iskanju mesta, kam pločevinko odložiti.

A ne upajte, da boste s Capsule nadomestili domači TV-sprejemnik. Anker Capsule II bo blestela na terasi, izletu, počitnicah ali drugje na poti, za uporabo doma pa raje izberite kakšen močnejši projektor.

Anker Capsule II

prenosni brezžični projektor

www.anker.com

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Android TV, brezžična povezljivost.

Proti: Svetilnost, trajanje baterije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji