Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Februar 2012 | Teme: iPad

iVaruška

V časih, ko so računalniki doma že davno udomačeni in nas ima vse več doma tudi tablice in/ali pametne telefone, je zamisel, da bi v omrežje povezali kar čim več drugih elektronskih napravic, vse prej kot nova. Tokrat smo si omislili tako elektronsko varuško, t. i. "babyfon".

Pravzaprav ne vem čisto natančno, kako so včasih starši (tudi moji) preživeli brez t. i. "babyfonov", napravic, ki omogočajo zvočni nadzor nad otrokom v postelji. In, če je treba, omogočajo tudi pogovor z njim. Morda so bili vso noč ob otroku ali pa so, bolj verjetno, pravilno ocenili, da bo otrok že zajokal ali poklical, če bo kaj potreboval. Kakorkoli že, danes smo malce bolj razvajeni, zato so "babyfoni" v modi. Javiti se je treba na vsak jokec/klic, otroka je treba takoj tudi potolažiti, zato je nujna dvosmerna komunikacija. Hej, skorajda "nujna" je tudi že video povezava, saj nikoli ne vemo, ali ni otrok med spanjem že čisto na robu postelje in bo zdaj zdaj padel na tla ...

Za slednje so na voljo napredne elektronske varuške (težko jim že rečemo "babyfoni"), omislimo pa si lahko tudi že spletno kamero. Če je ta omrežena, še toliko bolje. Pred časom smo preizkusili nekaj takih, najbolj so izstopale Dlinkove, ki se povežejo v posebno spletno storitev, s čimer so nadzorljive od koderkoli, prek interneta, iz spletnega brskalnika ali pametnega telefona. Vendar so še vedno precej "računalniški izdelki", kar pomeni, da ne zmorejo prijaznosti, ki bi o njihovi uporabi prepričala tudi računalniške analfabete.

Za laike

Točno tak, namenjen laikom, je "Smart Baby Monitor", ki smo ga preizkusili tokrat. Namenjen je ljudem, ki doma sicer imajo brezžično omrežje, a o njem ne vedo prav veliko, ga ne znajo nastavljati, predvsem pa se ne znajdejo v raznih spletnih nastavitvenih vmesnikih omrežnih naprav, kot jih večinoma poznamo danes. Imajo svoj pameten telefon ali morda tablico in imeli bi nekakšen nadzor nad otrokom. Zelo smiselno je vse to povezati; saj veste, ena naprava za vse, to bodo počasi postali naši telefoni.

Smart Baby Monitor deluje v povezavi z Applovimi napravami, konkretno z iPhonom in/ali iPadom. Kot uporabnik, ki zaradi odprtosti in "svobode" prisegam na telefone in tablice z operacijskim sistemom Android, sem bil ob tem najprej nekoliko nesrečen, obenem pa takoj tudi presenečen. Predvsem nad enostavnostjo namestitve in uporabe, ki je, kot kaže, že genetsko vgrajena tudi v zunanje naprave in programske pakete, ki se povezujejo z iNapravami.

Namestitev je namreč trivialna. Baby Monitor priklopimo v električno vtičnico in na iPhonu ali iPadu (sam sem preizkušal s slednjim). iPad najde novo napravo Bluetooth in zanjo takoj predlaga aplikacijo, ki si jo prenesemo iz AppStora. Po namestitvi Baby Monitor enostavno deluje. Tako hitro je to.

Vendar, počakajte, nekaj ne bo prav, ne? Bluetooth je precej "kratka" povezava, v resnici je taka povezava za nadzor otroka neuporabna. Še posebej, ker je povezava tudi počasna, zato je prikazana slika na zaslonu zelo kockasta in počasna. Rešitev? Z izbiro z menuja Baby Monitorju enostavno pošljemo nastavitve za brezžično omrežje, s katerimi je v omrežje trenutno povezan iPad. Od tega trenutka naprej naprava deluje v brezžičnem omrežju. Super!

In kako deluje?

Napravica je sicer oblikovana kot nekakšna kocka, ki jo odpremo in s tem spravimo na delo tudi kamero. Spodaj so še tipke za vklop nočne lučke, za nastavitev glasnosti in predvajanje glasbene uspavanke, katere melodijo nastavimo programsko. Kako deluje, pa v resnici vidimo zgolj na iPhonu/iPadu.

Navdušuje precej širok kot vgrajene kamere, merilec temperature in možnost pogovora z otrokom.

Kamera deluje tudi v temi, ker zmore osvetlitev z infrardečimi LEDicami.

Tam se čez ves zaslon odpre slika, ki jo zajema kamera, kakovost je dovolj dobra, vsekakor boljša kot pri cenejših spletnih kamerah. Hitrost videa je okoli 15 slik na sekundo, torej nekoliko cuka, vendar to ni moteče. Slika je le malo kockasta, skratka zelo dobra. Navdušuje, da deluje tudi v temi, saj ima infrardeče LEDice za osvetlitev in seveda infrardeča tipala, ki v temi na zaslonu prikažejo sivinsko sliko. Seveda se ob sliki sliši tudi zvok dogajanja v otroški sobi, ob pritisku na tipko na zaslonu pa lahko otroku tudi kaj povemo. Komunikacija je t. i. "half duplex", se pravi, da med govorom nič ne slišimo, in nasprotno, vendar smo tega tako ali tako vajeni iz bolj ali manj vseh "babyfonov". Govor, kot ga sliši otrok, je časovno nekoliko zamaknjen in včasih odrezan, in to je nekoliko moteče. Ob preizkusu sem otroka večkrat videl, kako je začudeno pogledoval v kamero, ker me ni docela razumel.

Sicer Baby Monitor hrani tudi grafikonček s statistiko svetlosti in glasnosti dogajanja v sobi, pa tudi statistiko temperature in vlažnosti. Seveda pa lahko, če to nastavimo, ob različnih spremembah na zaslonu iPhona/iPada prikaže opozorilo. Da se je otrok (preveč) premaknil, da je bil preglasen (zajokal) ali pa da se je temperatura v sobi preveč znižala.

Skratka, napravica je "mali zakladek", kot bi rekli otroci, primerna tudi za popolna računalniške laike. Težava je le v tem, da je vsaj sto evrov dražja od drugih video varušk in vsaj dvesto evrov dražja od zelo dobrih "zvočnih" varušk. Ali vas bo taka cena odvrnila od nakupa, pa je v resnici vaša odločitev.

Smart Baby Monitor Withings

Elektronska video varuška.

Prodaja: www.cekarcek.si.

Cena: 300 EUR.

Za: Nadvse enostavna namestitev in uporaba.

Proti: Pogovor z otrokom ima preveč zamika.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji