Objavljeno: 31.3.2015 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor April 2015

It’s the software, stupid! *

It’s the software, stupid! *

Tokratna številka Monitorja je bolj ali manj posvečena pametnim telefonom, tem novodobnim osebnim računalnikom, ki jih domala vsi nosimo po žepih. Preizkušali smo drage in poceni, velike in majhne, toda ključne razlike med njimi so v resnici tiste, ki jih zagrešijo programerji, in ne oblikovalci in elektroniki.

V Monitorju redno preizkušamo naprave, ki jih kupci (ponavadi) nekoliko kasneje najdete v trgovinah, toda kruto dejstvo je, da preizkusi največkrat potekajo krajši čas, največ teden ali dva. Le redko se zgodi, da imamo možnost karkoli uporabljati dlje, mesec ali dva, in tako dobiti še nekakšen »drugi vpogled« v napravo. Tokrat sem se takega »vpogleda« lotil sam, ko sem dalj časa uporabljal pametni telefon, ki smo ga v Monitorju sicer že preizkusili in ocenili.

Kitajski izdelovalci pospešeno prevzemajo trg uveljavljenim igralcem in med njimi je tudi Meizu, katerega telefon MX4 sem za potrebe testa uporabljal dalj časa. Za vsem, kar smo zapisali na testu (januar 2015),  še vedno stojim, sem se pa med rabo prepričal, da je očitno lažje narediti telefon kot pa programsko opremo zanj, pa četudi jo lahko skoraj v celoti in zastonj pobereš od Googla. Pravzaprav – če bi slednje res naredili, bi bilo verjetno vse OK (naj spomnim na telefon One Plus One), tako pa se (tudi) Kitajci ukvarjajo z nekakšnimi preoblekami, s katerimi naj bi telefonu dali nekakšno posebnost in ekskluzivnost.

MX4 je še vedno, za svojo ceno, strojno odličen telefon. Hiter procesor, dovolj pomnilnika, res odličen in velik zaslon, celo oblikovanje jim je nadpovprečno uspelo. Da o zmogljivi bateriji niti ne govorim!

Programsko pa so ustvarili nekakšno različico Androida, ki je toliko drugačna, da so jo celo po svoje poimenovali – FlyOS. Spodnji del telefona je tako namenjen programski tipki za nazaj (ta je velika in na levi strani, ne na desni, kot jo ima Googlov Android), ki je tam vedno, razen takrat, ko iz neznanega razloga izgine. Ko se zgodi slednje, si pomagamo s potegom prsta s sredinske tipke (»Domov«) navzgor. Logično, mar ne? Pravzaprav sem to programsko tipko za nazaj zelo hitro izklopil, tako sem se poskušal čim hitreje navaditi na ta »poteg gor«.

Kot je običajno pri vseh telefonih Android, je tudi program za klicanje, hm, čuden. Hitro shranjevanje kličočih ali odgovarjanje s SMSi, je nekaj, čemur se je pač treba privaditi … Pri tem sem se spomnil na kolega, direktorja, ki ima vsak dan na desetine telefonskih klicev in se je pridušal, da je za delo s telefonskimi klici pač daleč najboljši iPhone in pika. Tudi Googlov Nexus 5 mu menda ne seže do kolen. Ko sem že pri klicih – navajen sem, da tipka za zmanjševanje glasnosti zmanjša glasnost zvonjenja. Hja, pri Meizuju je zvonjenje ostalo enako glasno (ja, na sestanku!), le glasnost predvajanja filmčkov se je znižala.

Meizujev zaganjalnik programov je po drugi strani dober, hitro bi se mu privadil, pa sem ga kljub temu raje zamenjal s svojim zaganjalnikom Nova, ki je še najbolj podoben Googlovi osnovi. Več težav sem imel s sistemom za premikanje kazalca po besedilu, saj se je občasno odločil, da ne bo deloval. Hja, sem pač stavek napisal znova, kaj sem pa hotel …

Že kar logično je, da je v telefonu nameščeno tudi kar nekaj kitajskih programčkov (s povezavo do kitajskih trgovin) in teh seveda ne moremo odnamestiti. To je običajno tudi pri večjih izdelovalcih, kot je npr. Samsung (najnovejši model Galaxy S6 je tu končno izjema). Pomislili bi, da jih lahko odnamestimo, ker je mogoče telefon legalno (le s prijavo v Meizujev oblak) »zrutati«, pa ni tako. Še več, kljub skrbniškim pravicam ni mogoče zamenjati niti programa za delo s SMSi, menda zaradi napake, ki bo odpravljena … ko pač bo, v naslednji različici FlyMeja. Slednja bo seveda še vedno temeljila na Androidu 4.4; različica 5.0, ki jo je Google spekel že pred pol leta, še vedno ni pri koncu tekočega traku, kot kaže. Vsaj tako sem razbral iz nekaj Meizujevih podpornih forumov, od kitajskih do izraelskih.

Pri tem Meizu seveda ne odstopa posebej od povprečja. Tudi Samsung pri vsakem novem telefonu nekaj novega izumlja (trenutno se vsaj množica njihovih aplikacij »S-« zmanjšuje), programske težave pa pestijo tudi novince na našem trgu, kot je Lenovo. Zakaj, hudirja, se sploh trudijo, ko pa jim Google vse prinese na pladnju?? Google ima ekipo, ki se že leta in leta ukvarja le z operacijskim sistemom in z uporabniško izkušnjo, ta je v zadnji različici po mnenju mnogih celo presegla izkušnjo Applovega iOS, toda ne, izdelovalci telefonov menijo, da znajo sami bolje! Tudi Samsungov Galaxy S6 Edge, ki smo ga preizkusili tokrat, je v vseh pogledih vrhunski telefon, ko bi le imel programsko opremo takšno, kot si jo je z Lollipopom zamislil Google, ne pa, da se še vedno izgubljamo v množici nastavitev Touchwiz.

* Za programsko opremo gre!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji