Objavljeno: 28.9.2010 | Avtor: Matjaž Horvat | Monitor September 2010 | Teme: iPhone

iJabolko, četrtič

Steve Jobs je verjetno najsrečnejši človek na svetu, ko v osrednjem nagovoru na Applovi razvijalski konferenci ali ob kakem podobno slovesnem dogodku potegne iz žepa najnovejšo izvedbo nesporno najbolj razvpitega mobilnega telefona iPhone. Ves svet namreč čaka, ali bo pokazal najboljši telefon doslej. Podobno je bilo tudi junija letos na zadnjem WWDC. Samo nasmeh je bil bolj grenak.

iPhone 4, ki ga je predstavil prvi mož Appla, smo namreč že pred tem videli tako rekoč vsi, ki nas zanima področje mobilne telefonije, zabavne elektronike in računalništva. Čeprav se sliši skrajno šalabajzersko, naj bi ga Applov uslužbenec pozabil za šankom v lokalu in čeprav je bil zakamufliran v podobo iPhona 3GS, je hitro prišel v roke piscem spletnega časopisa Gizmodo in tako je javnost izvedela, da gre pravzaprav za takrat še neznani iPhone 4, in si ogledala njegove fotografije z vseh možnih zornih kotov.

Težave s sprejemom signala

Zgodba četrtega iPhona po vrsti se je torej začela v aferaškem ozračju, ki je bilo še bolj dramatično od že pregovorno vroče atmosfere, ki spremlja prihod tako rekoč vsakega novega Applovega izdelka. A predčasno razkritje iPhona 4 je bilo šele začetek nemilosti, v kateri se je znašel očitno uročeni telefon. Takoj po začetku prodaje se je namreč sprožil plaz poročil, da ima mobilni telefon težave s sprejemom signala, če ga držimo na točno določeni točki ohišja.

Zgodba o slabem sprejemu signala je Apple zadela tja, kjer ga najbolj boli, saj je Jobs kot eno izmed poglavitnih novosti novega modela predstavil dizajn z inovativno rešitvijo sistema anten. Prednja in zadnja stran iPhona 4 sta namreč prekriti s posebnim silikatnim steklom, stranice pa so iz nerjavečega jekla, ki daje celoti trdnost in hkrati rabi kot antena. Natančneje dve anteni, ena za 3G in ena za Wi-Fi, med njima pa je nekajmilimetrska reža. In prav tu tiči jedro problema: z dotikom na omenjeno režo povzročimo stik obeh anten in s tem degradiranje sprejema signala.

"Revolucionarna" rešitev anten se je torej začela kazati kot šibka točka novinca in Applov odziv na domnevne težave na tako spolzkem terenu je bil večkrat neposrečen, če ne celo na meji strela v lastno koleno. Sprva so uporabnikom svetovali, kako se pravilno drži njihov telefon (halo?), ali pa naj kupijo plastični ovitek (odbijač), ki preprečuje stik obeh anten. Kasneje so v sporočilu za javnost priznali napako, a so zanjo nepričakovano obtožili napačno formulo za prikaz moči signala s pomočjo črtic na zaslonu. Ko so se poročila o slabšem sprejemu kot pri prejšnjih modelih in prekinitvah klicev nadaljevala, pa je Apple sklical celo tiskovno konferenco.

Na njej je skušal Steve Jobs javnost osebno prepričati, da se iPhone 4 v praksi ne odreže nič slabše kot katerikoli drug pametni telefon. Na več telefonih različnih izdelovalcev je pokazal, da držanje na določeni točki povzroči upad signala, a je hkrati priznal, da noben telefon ni popoln, tudi iPhone 4 ne. Postregel je tudi z nekaterimi primerjalnimi podatki, npr. o prekinitvah klicev na iPhonu 4 in 3GS, s katerimi je pokazal, da je iPhone 4 večinoma celo boljši od predhodnika. Kljub temu je presenetil z napovedjo, da bodo vsakemu kupcu, ki bo to zahteval, brezplačno poslali plastični ovitek.

Mnogi menijo, da je to posredno priznanje krivde, če ne celo namig, da je Apple za težavo vedel, preden se je o tem začelo govoriti v javnosti. V tem prepričanju jih utrjuje tudi novica, da je Apple zapustil vodja oddelka za razvoj strojne opreme iPhona in iPoda Mark Papermaster, kar naj bi bila posledica težav z antenami v najnovejši različici iPhona. Apple seveda podrobnosti Papermasterjevega odhoda ni razkril, zato uradno ni znano, ali je odšel prostovoljno ali bil celo odpuščen.

Ker je bilo o težavah s sprejemom signala v iPhonu 4 prelitega tako zelo veliko črnila, smo na preizkusu tudi sami potipali Ahilovo tetivo tega telefona in se prepričali o resničnosti napake. Ob močnem stisku na občutljivo mesto ne pomaga niti zaščita z odbijačem, vendar se težava pojavlja predvsem, ko si jo zares želimo ponoviti, skoraj nikoli pa pri navadni rabi. Kljub temu menimo, da je težava bistveno manjša, kot gre sklepati iz množičnega poročanja v internetu, poleg tega nam je tudi lastnik testnega telefona zaupal, da v primerjavi s prejšnjimi tremi modeli iPhonov ne opazi slabšega sprejema. To, ne nazadnje, dokazujejo prodajne številke - v prvih treh dneh je bilo samo v ZDA, Veliki Britaniji, Franciji, Nemčiji in na Japonskem prodano neverjetnih 1,7 milijona telefonov, to pa je po besedah Steva Jobsa najuspešnejša splavitev novega izdelka v Applovi zgodovini.

Tudi četrtega iPhone, kot kaže, v Sloveniji ne bo, čeprav je iOS 4.0 prva različica operacijskega sistema, ki ponuja področne nastavitve tudi za Slovenijo. Če se odločimo za tujino - takšne so cene ...

Kaj je novega v iPhone 4?

Razumljivo je, da se iPhone 4 prodaja bolje od predhodnika (iPhone 3GS), saj gre za precej večjo prenovo kot pri prehodu z modela 3G na 3GS, zaradi katere so številni lastniki modelov 3G raje počakali na različico 4. Omenili smo že oblikovanje novega ohišja z izboljšanimi materiali, ki prinaša tudi bolj ergonomski oprijem. Ohišje je tanjše za četrtino, tako da je telefon debel zgolj 0,93 mm, to pa je najmanj med vsemi pametnimi telefoni na trgu.

Ker ni zaobljeno kot pri predhodnikih (kar marsikoga tudi moti), pa so inženirji lahko vanj umestili baterijo, ki je 16 % večja kot pri prejšnjem modelu. iPhone 4 tako omogoča 14 ur pogovorov v omrežju 2G (7 ur v 3G), 6 ur brskanja po spletu prek povezave 3G, 10 ur uporabe spleta prek vmesnika Wi-Fi, 40 ur poslušanja glasbe in 300 ur v stanju pripravljenosti. Telefon smo preizkušali premalo časa, da bi lahko sami ocenili realno kakovost baterije, toda sodeč po oceni lastnika testnega primerka in poročilih v internetu, je avtonomija zadnjega iPhona najdaljša doslej. Vsekakor pa tudi zanj velja podobna okvirna ocena, kot smo je za vrhunske pametne telefone vajeni že nekaj let - drži "en dan", pa najsi bo to tudi kakšna ura več ali pa manj.

Taka avtonomija je kar nekako presenetljiva, saj je eden izmed največjih potrošnikov energije zaslon, ta pa je bil v zadnji prenovi deležen velikih izboljšav. T.i. Retina Display sicer še naprej meri 3 palce in pol, vendar je njegova ločljivost kar 4-krat večja kot pri predhodnem modelu, torej je 960 × 640 pik. To pomeni 326 pik na palec, to pa je na meji tega, kar še loči človeško oko. Zaslon tipa IPS s kontrastom 800 : 1 omogoča dovolj dobro berljivost tudi pri dnevni svetlobi, še posebej opazen pa je napredek pri privzeti povečavi spletnih strani v Safariju. Pisava je tako ostra, da spletne strani lahko beremo brez dodatnega povečevanja, kar prej ni bilo mogoče, saj so bile črke preveč "vodene".

Očiten napredek sta dočakala tudi fotoaparat z novimi lečami, ločljivostjo tipala 5 milijonov pik in 5-kratno digitalno povečavo ter kamera, ki zajema posnetke v visoki ločljivosti 720p s 30 slikami na sekundo. Kakovost posnetkov je za mobilni telefon v resnici vrhunska, čeprav seveda še vedno ne dosega ravni namenskih fotoaparatov, še posebej v manj ugodnih svetlobnih razmerah. Tudi video posnetki so zelo dobri, le da bodo uporabniki "pravih" fotoaparatov pogrešali stabilizacijo slike, brez katere so izdelki preveč "streseni" (poglejte si testni posnetek). Pohvalimo lahko bliskavico LED, ki jo lahko uporabljamo tudi med snemanjem videoposnetkov, na sprednji strani pa je še ena kamera z ločljivostjo VGA, uporabna predvsem med videotelefoniranjem. Apple je namreč podprl videokonferenčne povezave, a zaenkrat zgolj v omrežjih Wi-Fi. Temu je namenjena tudi posebna aplikacija, FaceTime, ki je hkrati tudi ime Applovega protokola za videoklicanje.

iPhone 4 prinaša tudi precej posodobitev na področju povezljivosti. Tako je pohitren mobilni internet, ki podpira hitrosti do uporabnika do 7,2 Mb/s (HSDPA) oz. 5,76 Mb/s (HSUPA) v smeri od uporabnika. Tudi brezžični internet (Wi-Fi) zdaj poleg obstoječih standardov 802.11b (11 Mb/s) in 802.11g (54 Mb/s) podpira tudi precej hitrejši standard 802.11n (nazivnih 600 Mb/s). Uporabniki bodo bolj zadovoljni še z uporabo navigacijskega sistema, saj GPS deluje hitreje, bolj natančno in bolj poredko zgublja lokacijo, kar je najbolj očitno pri uporabi aplikacije Maps v zaprtih prostorih.

Doslej smo omenjali predvsem novosti na področju strojne opreme, pa ne zato, ker bi bile pomembnejše kot programske, temveč zato, ker smo operacijskemu sistemu iOS 4.0 že namenili poseben članek (Monitor, maj 2010). Med ključnimi novostmi zadnje različice sistema za Applove naprave z zasloni, občutljivimi na dotik, velja omeniti predvsem večopravilnost, ki so jo uporabniki pogrešali že od prvega iPhona naprej, za lažjo organizacijo nameščenih aplikacij so na voljo mape, razvijalcem je na voljo 1500 novih programskih vmesnikov, poslovnim uporabnikom pa povezovanje s strežnikom Exchange 2010 in šifriranje e-pošte.

Zgled fotografije, posnete z iPhonom 4. Fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov pik in 5-kratno optično povečavo omogoča tudi ostrenje z dotikom točke na zaslonu in samodejno preklopi v način makro, ko se dovolj približamo objektu.

Sklepna misel

Ali je Steve Jobs na zadnjih predstavitvi iPhona torej pokazal najboljši telefon doslej? Čeprav se je v množici pametnih telefonov težko odločiti za en model, čeprav imajo uporabniki različne potrebe in okuse, čeprav toliko kritik na račun kakega Applovega izdelka že dolgo nismo prebirali, menimo, da iPhone 4 za večino uporabnikov ponuja najboljšo uporabniško izkušnjo ta hip. Izredna odzivnost, nadpovprečna baterija, vrhunski dizajn in dovršena programska oprema v kakovostnem ohišju, pokritem z izjemnim zaslonom, so neprekosljiva kombinacija. Apple tako še naprej narekuje tempo "iPhone-killerjem", medtem ko za izraze, kot sta "Evo-killer" ali "Galaxy-killer", še nismo slišali.

Apple iPhone 4

Operacijski sistem: iOS 4.0.

Pomnilnik: 16 GB ali 32 GB.

Ločljivost zaslona: 640 × 960 pik.

Komunikacije: HSDPA (7,2 Mb/s), HSUPA (5,76 Mb/s), Wi-Fi 802.11b/g/n, Bluetooth 2.1, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM 850/900/1800/1900/2100.

Odzivnost: 10.

Uporabnost: 9.

Splošni vtis: 10.

Izdeluje: Apple, www.apple.com.

Prodaja: V Sloveniji ni naprodaj.

Cena: Najugodnejša trenutno v Hongkongu - 496 EUR (16 GB), 585 EUR (32 GB). Ceni zaklenjenih telefonov z ZDA ob podaljšanju naročniškega razmerja sta 199 oz. 299 dolarjev.

Za: Zaslon, ohišje, odzivnost, programska oprema.

Proti: Zaprta platforma, morebitne težave z anteno, nekoliko oglat videz, visoka cena, v Sloveniji ni naprodaj.

Video

Zgled video posnetka 720p, zajetega z iPhone 4, si lahko ogledate na

www.monitor.si/datoteke/iphone4.mov

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji