Objavljeno: 27.10.2009 | Avtor: David Vidmar | Monitor Oktober 2009 | Teme: preizkus, netbook

Igrača ali orodje?

Marsikdo se ob poplavi simpatičnih in poceni mini prenosnikov oz. "netbookov" sprašuje, ali naj si tudi sam omisli kakšnega. Ne zato, ker bi ga zares potreboval, temveč ker so "kul". Zato smo se lotili preizkusa, vendar nekoliko drugače kot navadno - nismo jih primerjali med seboj, temveč smo preverili, kako si lahko z njimi olajšajo delo in polepšajo prosti čas različne vrste uporabnikov.

Zbrali smo pet netbookov različnih izdelovalcev, ki so bili v zadnjem letu med bolje prodajanimi pri nas. Na kupu so se znašli Acer Aspire One, Asus Eee PC, MSI U90, Lenovo S10 in Dell Mini 9. Zanimalo nas je, ali so uporabni samo za spletno brskanje in branje elektronske pošte ali pa je z njimi mogoče narediti kaj več. Spraševali smo se, ali so uporabni tudi za resnejše delo, kot je pisanje, programiranje in urejanje fotografij, videa in glasbe, hkrati pa smo preizkusili tudi to, ali so uporabni samo zasebno ali sodijo tudi na službene mize.

Sodelujoči mini prenosniki

Tabela

Prednosti zelo majhnih prenosnikov oz. netbookov so jasne - so zelo majhni in lahki, prilagojeni nizki porabi energije, torej imajo dolgo avtonomijo in so večinoma precej poceni (čeprav se cene najboljših modelov netbookov povsem približajo najcenejšim "velikim" prenosnikom).

Če netbooki ne bi imeli tudi slabosti, potem ne bi bilo tega članka. Za začetek se zatakne pri majhnem zaslonu z zelo nizko ločljivostjo za današnje čase. Pri širini zaslona ni težav, pri višini okrog 600 pik (namesto 768 kot pri standardni ločljivosti XGA) pa hitro zmanjka prostora že pri enostavnejših opravilih. Težavni so lahko celo spletni brskalniki, če imamo nameščene dodatne orodne vrstice, pa tudi drugi programi z več orodnimi vrsticami ali tisti z eno veliko, kot so nekateri programi v Microsoftovi Pisarni različice 2007. Rešitev je na dlani - izklop orodnih vrstic in ustrezna prilagoditev uporabniškega vmesnika. Poleg same ločljivosti zaslona udobje zmanjšuje tudi položaj zaslona, ki je zaradi majhnosti zelo nizek. Ob daljšem delo lahko pride do nepravilne drže in posledično do bolečin v vratu. Toplo priporočamo, da si pri dolgotrajnejšem delu omislite dovolj velik monitor!

Predvsem po višini netbookom hitro zmanjka prostora.

Poleg zaslona je moteča velikost tipkovnice. Že prehod s klasične tipkovnice na tipkovnico prenosnika zahteva nekaj prilagajanja, da dosežemo primerljivo hitrost tipkanja. Na netbookih pa je tipkovnica še približno 10 % manjša kot na navadnem prenosniku, to pa je ravno dovolj, da povsem zmede dobrega "tipkalca". Poleg velikosti so moteče tudi povsem različne razporeditve tipk, kraj posebnih tipk, kot so Delete in podobne. Med preizkušenimi modeli MSI celo nima vrstice s tipkami F1 do F10 oz. F12, temveč do njih pridemo samo prek funkcijske tipke "Fn". Kljub temu smo ugotovili, da se izkušen uporabnik hitro privadi tako velikosti oz. majhnosti tipkovnice kot posebni razporeditvi. Hitrost in udobnost tipkanja sicer ni enaka, je pa še vedno sprejemljiva, če tipkanja ni preveč.

Tipkovnice so ponavadi manjše od običajnih, vendar se jim hitro privadimo.

Pri nekaterih opravilih se tudi procesor izkaže za ozko grlo. Čeprav je Intel Atom sodoben procesor, ni bil zasnovan za doseganje sanskih zmogljivosti, temveč za nizko porabo energije, to pa prispeva k večji avtonomiji in zmanjšuje gretje. Čeprav gre za procesor, ki je za enostavne operacije dovolj zmogljiv, bodo zahtevnejši uporabniki hitro začeli vihati nos nad njegovo nemočjo pri zahtevnejših opravilih.

No, nekaj je teorija, drugo pa praksa. Preizkusili smo, za koga in za katera opravila je po našem mnenju netbook primeren. V besedilu nastopajo opravila in programi, ki jih netbook zlahka prenese, in smo jih označili z zeleno barvo, in tiste, ki se jih je bolje ne lotevati, in so zato rdeči.

Kaj pa igre?

Igre so področje, kjer se netbooki odrežejo najslabše. Na preizkušene modele smo namestili nekaj novih igric in takoj obupali. Te se prezahtevne tako procesorsko kot grafično in z njimi na netbookih ne bo nič.

Nato smo se poskusili poigrati z nekaj let starimi igrami (Need for Speed - Most wanted), ki še vedno zahtevajo precej zmogljivosti, pa se je tudi to izkazalo za nemogoče. Igra je sicer stekla, vendar so je silovito zatikala in bila popolnoma neigralna.

Šele, ko smo posegli naprej v zgodovino in namestili skoraj 10 let staro igro (Grand Theft Auto - Vice City), se je dalo igrati tekoče.

Vse to pa ne pomeni, da se na netbookih ne bomo igrali. Cela kopica sodobnih iger ni tako zahtevnih in odlično tečejo tudi na podhranjenih netbookih. Preizkusili smo eno tako igro, World of Goo, in bili navdušeni.

Seveda pa so netbooki kljub vsemu še kako primerni za igranje pri mlajših otrocih vedno bolj priljubljenih igric flash.

A to je že tema za kak drug članek.

Deskarji

Če si poskusimo zamisliti idealno opravilo, za katero je netbook namenjen, potem je to nedvomno brskanje po spletu. Pa naj gre za komunicirano z elektronske pošto, pogovarjanje, branje ali pa druženje v družabnih omrežjih, je netbook čudovita naprava. Pri zmogljivostih seveda ni težav, če pa k temu dodamo še veliko priročnost, prenosnost in dolgo trajanje baterije, je jasno, da smo lahko v spletu skoraj vsepovsod - na kavču, balkonu, vrtu, avtomobilu, avtobusu, vlaku, kampu, pravzaprav kjerkoli. V vse netbooke je vgrajen brezžični omrežni vmesnik za uporabo omrežij Wi-Fi, pa tudi bluetooth, ki ga lahko uporabimo za povezavo s telefonom in skok v omrežje, ko imamo na voljo samo telefonski signal.

Zaradi skromne navpične ločljivosti zaslona priporočamo, da v brskalnikih izklopite čim več orodnih vrstic. Na zaslonih nizke ločljivosti se odlično obnese minimalistični Google Chrome, pa tudi Mozilla Firefox s prilagoditvami, ki skrivajo dele uporabniškega vmesnika, recimo glavni menu. V zadnji različici lahko tudi Internet Explorer prilagodimo, da porabi čim manj zaslonskega prostora - preprosto skrijemo menu in odvečne orodne vrstice. Preizkusili smo tudi Opero, ki ima poleg standardnih načinov prilagoditev še zelo zanimivo možnost, da ne glede na predpisano širino spletne strani prilagodi stran širini zaslona. Še najbolje pa je, da uporabimo celozaslonski način! Tega v večini brskalnikov prikličemo z uporabo tipke F11. Ista tipka tudi izklopi celozaslonski način.

Chrome, Firefox, Opera - Vsi priljubljeni brskalniki imajo možnost skrivanja orodnih vrstic, ki zmanjša težave z nizko višino zaslona.

Če sodimo po trendih uporabe spleta, sta najbolj priljubljeni družabni spletišči Facebook in Twitter. Za obe lahko rečemo, da sta tudi na netbooku doma. Preizkusili smo tudi programe za klepetanje Skype, Microsoft Live Messenger in Google Talk, pa nismo naleteli na posebnosti. Pri branju novic in blogov z Google Reader smo opazili, da se občasno zatakne pri širini stolpca za glavno besedilo, ki pa ga lahko tudi razširimo čez ves zaslon in težave izginejo.

Šolarji, študentje

Če morate občasno napisati seminarsko nalogo v programu Microsoft Word ali izdelati predstavitev v PowerPoint ali uporabljati druge programe iz zbirke Microsoft Office, OpenOffice in sorodnih pisarniških paketov, boste to lahko naredili tudi na netbooku. Delo sicer ne bo udobno, a če bo razmeroma kratko, je udobnost dela sprejemljiva. Navdušuje pa prenosnost, s tem želimo povedati, da boste lahko delali praktično kjerkoli, in če bo potreben skok do sošolca, soseda ali prijatelja, lahko netbook zagrabite skoraj tako hitro kot prenosni telefon in že ste na poti. Odpade nadležno zvijanje napajalnih kablov in tlačenje prenosnika v torbo ali nahrbtnik in nasprotno opravilo, ko prispemo na cilj.

V Wordu ostane malo prostora za pisanje zaradi visoke orodne vrstice.

Če pa nameravate pisati daljša dela, recimo diplomsko nalogo, nakupa netbooka za to opravilo ne svetujemo - namesto da bi se ukvarjali z vsebino, boste iskali udoben položaj za delo in se ubadali z bolečinami v hrbtu in vratu. Na voljo pa je tudi izjema - če nameravate pisati diplomsko nalogo, medtem ko potujete okrog sveta. Takrat se netbook obnese precej dobro, preizkušeno iz druge roke.

Filmoljubci in glasboljubci

Čeprav tega pri poglavju o brskanju po spletu nismo posebej omenili, verjetno ni treba poudarjati, da so netbooki skoraj idealni za ogled spletnih posnetkov na YouTube in drugih video spletiščih. Velikost (oz. majhnost) zaslona naredi posnetke navidezno ostrejše in če si ogledujemo posnetke v kakovosti HD, je ogled lahko nadvse prijeten.

Zdi se, da so bili netbooki narejeni za gledanje posnetkov na YouTube.

Netbooki so pravzaprav po obliki podobni namenskim prenosnim predvajalnikov plošč DVD. Vendar se razlikujejo v pomembnem detajlu - netbooki nimajo optičnega pogona. Torej gledanje filmov na ploščah DVD odpade. Res pa je, da se dandanes večina filmov tako ali tako ne vrti s plošč, temveč datotek. Naj bodo to na disk presnete plošče DVD ali pa filmi, zakodirani v DivX in podobne formate. Hitro smo potrdili našo domnevo, da so mali prenosniki zelo primerni za predvajanje filmov in nadaljevank v formatu DivX standardne ločljivosti.

Zatakne pa se, če želimo zavrteti video posnetek v visokoločljivostni shrambi MKV. Tak posnetek je povsem negledljiv, zgodilo se je celo to, da smo imeli težave pri zapiranju predvajalnika VLC. Poskusili smo zavrteti tudi posnetek v formatu AVCHD, kot posnetke shranjujejo digitalne kamere za domačo rabo, pa prav tako nismo imeli sreče - procesorsko je netbook enostavno prešibek.

S trajanjem baterije pri ogledu video vsebin ni nobenih težav in eno polnjenje (nove) baterije bo več kot zadostovalo za večer filmov.

Preizkus predvajanja glasbe je pravzaprav brezpredmeten, če pomislimo, da zmore predvajanje glasbe MP3 in še v kakšnih drugih "računalniških" formatih glasbe že vsak mobilni telefon. Tu težav ni, deluje vse, kar deluje na "velikih" računalnikih.

Poslovneži

Izdelovalci računalnikov tradicionalno ponujajo vsaj dve veji namiznih in prenosnih računalnikov. Tiste za domačo rabo in profesionalne. Razlike so v komponentah, podpori in predvsem ceni. Netbooki seveda sodijo v skupino domačih računalnikov.

Preizkusili smo jih kot računalnik, ki ga odnesemo s seboj na sestanek, in ugotovili, da se kot beležnica z uporabo Microsoft OneNote (ali podobnega programa, na primer Evernote) obnese naravnost odlično! Tudi vtis, ki ga boste naredili na udeležence sestanka, ko boste vstopili z drobnim računalnikom, velikim kot poslovni rokovnik, namesto z velikanskim prenosnikom, izza katerega se vas sploh ne vidi, je pozitiven in netbook se povsem dobro odreže tudi, ko je treba računalnik priklopiti na projektor in prikazati PowerPoint predstavitev, saj imajo vsi tudi to možnost - imajo izhod VGA.

Spet velja pripomba, da so primerni za kratkotrajno delo - za dolgotrajne delovne sestanke ni primeren, prav tako ne za glavni računalnik. Po nekaj tednih uporabe se nam zdi izvrstna poslovna zamisel, da bi imeli namesto enega zmogljivega prenosnega računalnika raje navaden (stacionarni) računalnik in netbook, seveda če vaše delo dopušča takšno kombinacijo. Denarnica ne bi smela biti ovira, saj je zmogljiv prenosnik dražji kot zmogljiv računalnik plus netbook.

Kaj pa Windows 7?

Za konec preizkusa smo na nekaj prenosnikov namestili Windows 7. Microsoft trdi, da so Windows 7 optimizirali za manjšo porabo pomnilnika, manj dostopov do diska in nižjo porabo energije. To pomeni, da bi moral na netbookih teči odlično.

Ker netbooki praviloma nimajo optičnih pogonov, lahko namestitev programov opravimo prek omrežja ali pa s ključkom USB. Ker gre za operacijski sistem, je druga možnost boljša, navodila, kako svoj ključek predelate v zagonskega z namestitvijo Windows 7, pa v spletu kar mrgoli. Namestitev je presenetljivo hitra, tudi z gonilniki ni bilo težav, večino je našel namestitveni program sam. Na nekaterih modelih smo ročno namestili gonilnik za spletno kamero in sledilno ploščico, da sta oba delovala bolje.

Sodoben operacijski sistem, ki dobro deluje tudi na skromnejših računalnikih.

Natančnih meritev sicer nismo izvedli, vendar Windows 7 po občutku teče primerljivo hitro kot Windows XP. Seveda pa z Windows 7 pridobimo sodoben operacijski in predvsem lep uporabniški vmesnik, uporabniška izkušnja pa je odlična in občutek pri delu tekoč in prijeten. Po namestitvi smo bili precej presenečeni, saj je brez težav (in precej hitro!) deloval celo Aero. To pomeni, da so tudi na netbookih okna lahko prosojna, se mehko premikajo in jih lahko menjujemo v 3D pogledu.

Pričakovati je, da bodo jeseni, ko bo Windows 7 uradno izšel, izdelovalci začeli netbooke opremljati z novim operacijskim sistemom. To jih bo naredilo še privlačnejše.

Fotografi

Če se poklicno ali ljubiteljsko ukvarjate s fotografijo, potem se verjetno redno srečujete z dvema težavama. Prva so vedno premajhne pomnilniške kartice in premajhen in varljiv zaslonček fotoaparata za pregled slik. Majhen in lahek prenosnik na videz rešuje obe težavi, saj ima večina modelov vgrajene tudi čitalnike pomnilniških kartic. Pa jih ima res?

Nemudoma razčistimo, da je netbook lahko samo orodje za pot. Na majhnem zaslonu LCD seveda ni govor o enakomerni osvetlitvi ali barvni natančnosti, ki jo zahtevajo fotografi.

Kljub temu nas je zanimalo, ali lahko na njem opravimo osnovna opravila pregledovanja posnetkov in hitro začetno urejanje. Najprej smo preizkusili Googlovo Picaso. Razen majhnosti zaslona pri delu z njo nismo opazili posebnosti. Deluje brez težav in povsem dovolj hitro, da smo z njo opravili zadani nalogi. Prav tako povsem zadovoljivo teče Paint.NET, s katerim smo shranili vse posnetke zaslona v tem članku.

Google Picasa deluje zadovoljivo hitro, vendar je obdelovana slika zelo majhna.

Nato smo nekoliko dvignili letvico in poskusili namestiti alfo in omego urejanja fotografij - Adobe Photoshop CS4. V nasprotju z našimi pričakovanji je na netbooku mogoče delo v Photoshopu. Hitrost seveda ni vrhunska in zaslon je majhen, a enostavno obdelavo in analizo slike je mogoče izvesti solidno hitro.

Adobe Photoshop - Kljub visokim zahtevam za strojno opremo deluje solidno.

Naleteli pa smo na zanimivo opozorilo. Adobe Camera Raw, program za uvoz fotografij v formatu RAW, se na netbooku pritožuje čez premajhno ločljivostjo zaslona. K sreči gre samo za opozorilo in je mogoče po zapiranju napake nadaljevati.

Adobe Camera Raw se pritožuje nad prenizko ločljivostjo, a gre k sreči samo za opozorilo.

Kot zadnjega smo preizkusili Photoshop Lightroom 2. Tekel je še bolje kot Photoshop in skoraj brez težav se je uspešno, skoraj neopazno spopadal tudi z datotekami v formatu RAW. Lahko smo opravili vse želene operacije, res pa je, da nekatere trajajo nekoliko dlje, vendar nobena nesprejemljivo dolgo. Največja težava, kar ni presenečenje, je le pomanjkanje zaslonskega prostora. K sreči Ligtroom pozna celozaslonski način, ki težavo omili, kljub vsemu pa je gneča precejšnja.

Pričakovali smo, da bo Lightroom neuporabno počasen. Pa ni!

Snemalci

Eno izmed najzahtevnejših opravil, ki jih utegnete izvajati na računalniku, v našem primeru netbooku, je urejanje video posnetkov. Preizkusili smo programa Sony Vegas in Microsoft Live Movie Maker, prvi je skoraj profesionalen program, drugi pa Microsoftov brezplačnik.

Ko se nam je utrnila zamisel o tem preizkusu, smo bili prepričani, da urejanja visokoločljivostnega videa netbook enostavno ne zmore, in nismo se ušteli. Urejanje je boleče počasno in netbook za kaj takega enostavno ni dovolj.

Pri urejanju videa normalne ločljivosti pa je zgodba drugačna. Procesor takšno delo zmore, pojavlja pa se cel kup drugih težav - pomanjkanje prostora na zaslonu, majhni in počasni diski in dolgotrajno obdelovanje obdelanih posnetkov.

Kljub temu lahko sklenemo, da je urejanje video posnetkov opravilo, za katero potrebujemo udoben stol, zelo zmogljiv računalnik in veliko časa. Netbook ne omogoča nič od tega.

Programerji

Programerji tradicionalno prisegamo na najzmogljivejše računalnike in čim večje zaslone, zadnja leta si radi omislimo tudi po dva ali celo več zaslonov. Že misel na programiranje na prenosniku ni ravno pogosta, oz. se takšno delo izvaja samo izjemoma, zato je misel na razvoj programske opreme na netbooku precej eksotična.

Vendar je mogoče - preizkusili smo Visual Studio 2008, poskusili prevesti velik poslovni program z nekaj sto tisoč vrstic kode in čakali in čakali ... Zaradi skromne moči procesorja in počasnega diska je opravilo prepočasno za normalno delo, ga pa je mogoče opraviti. Še večja ovira je nizka ločljivost zaslona. Pri pisanje kode je še nekoliko uporabno, ko pa želimo grafično načrtovati okna, je prostora enostavno premalo in je opravilo zaradi stalnega premikanja drsnikov zelo naporno.

Pravega programiranja torej na netbookih ne priporočamo. Kak krajši program za kratek čas, še posebej, če smo na dopustu in daleč od računalnika, pa ni izključen. Kdo ve, morda se vam prav na plaži utrne naslednja velika zamisel in jo boste lahko izvedli kar tam!

Visual Studio 2008 - Prostora je vedno premalo. Na netbooku je to še posebej pereče.

Torej, imeti ali ne imeti?

Da bi iz prve roke preverili, koliko so netbooki uporabni, je celoten članek, skupaj s slikami, nastal na majhnih prenosnikih, ki smo jih vključili v test. Ker nam je uspelo in ker se je v nekaj trenutkih majhnost računalnika izkazala kot prednost in ne vedno kot slabost, smo sklenili, da so netbooki nadvse uporabne naprave in so bolj uporabni, kot smo si mislili pred preizkusom.

Zelo priročni so za brezskrbno deskanje, klepetanje in dopisovanje. Uporabni so kot predvajalniki večpredstavnih vsebin, pa tudi kot beležnica in priložnostni predvajalnik računalniških predstavitev. Navdušeni smo nad tem, da so uporabni tudi za fotografe, ki bi želeli na terenu, daleč od zmogljivih računalnikov, urediti sliko ali dve.

Po našem mnenju prednosti netbooka v marsikaterem pogledu prekašajo slabosti in jih lahko samo priporočamo - vendar samo kot drugi računalnik, tak, ki ga vzamemo seboj, ko sta teža in velikost pomembna, recimo na izlet ali dopust. Za vsako resnejše delo, tudi pisanje seminarskih nalog in podobno, kljub vsemu priporočamo, da le za kak evrski stotak več kupite polnokrvni cenejši prenosnik, ki jih prav tako preizkušamo v tej številki. Delo na njem bo udobnejše in vaši otroci ali vi sami boste opravili več v manj časa. Samo ko začutite, da bi želeli imeti poleg zmogljivejšega in večjega računalnika še takšnega za na pot, posezite po netbooku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji