Objavljeno: 22.12.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2021

Honor MagicBook 14

Honor je pri nas nekoliko manj znan proizvajalec pametnih telefonov, gre pa za Huaweijevo hčerinsko družbo. Že nekaj časa se sicer govori, da jih naj bi Huawei prodal, morebiti tudi zaradi težav, povezanih z ameriškimi političnimi pritiski. No, ta trenutek so pod okriljem Huaweija, ponujajo pa nekoliko cenejšo alternativo Huaweijevim napravam. Doslej so tržili predvsem telefone, počasi pa razširjajo ponudbo. Tako smo na preizkus dobili prenosnik cenejšega razreda, model MagicBook 14.

Gre za izdelek, namenjen domačim uporabnikom, predvsem tistim, ki cenijo bolj kompaktne mere in manjšo težo – tehta 1,4 kilograma. Ohišje je namreč prijetno majhno z majhnimi robovi okoli zaslona, v debelino meri 1,6 centimetra.

Ohišje je sicer sorodno tistemu od Huaweijevega prenosnika MateBook D14, ki smo ga preizkusili prejšnji mesec. V tem cenovnem razredu je med bolj kakovostnimi, v uporabi je večinoma aluminij z nekaj plastičnimi dodatki, denimo okoli zaslona. Predstavlja zelo dobro razmerje med ceno, kakovostjo izdelave in kompaktnostjo.

Diagonala zaslona meri 14 palcev, ločljivost je klasičnih 1.920 × 1.080 pik. Vgrajena je solidna matrika IPS z dobrimi vidnimi koti in barvami, čez njo je matirana prevleka, tudi svetlost je zadostna. Tipkovnica se dobro obnese, je udobno velika, tipke so sicer nizke, a ponujajo dober občutek med delom, dobrodošla je tudi osvetlitev od zadaj. Podobno velja za razmeroma veliko sledilno ploščico, ki je malenkost širša, kot smo vajeni. Tako kot pri Huaweiju je tudi tu spletna kamera vgrajena med funkcijskimi tipkami. Rešitev je zanimiva, saj je zaradi nje rob zaslona toliko tanjši, je pa kot manj posrečen, hkrati se lahko v kadru med tipkanjem pojavijo naši prsti. Glede na tankost in cenovni razred so tudi zvočniki med boljšimi.

Honorjev prenosnik MagicBook 14 je ta trenutek med najboljšimi v tem razredu.

Pri tanjših prenosnikih smo že navajeni na vse večjo omejenost pri vmesnikih. Tokrat preizkušeni Huaweijev MateBook X ima, na primer, le dva vmesnika USB-C. MagicBook je tu ostal nekoliko bolj fleksibilen, saj ponuja vmesnik USB-C (prek katerega deluje tudi napajanje), dva vmesnika USB-A (od tega en po standardu 3.0 in drugi po 2.0, sta pa postavljena vsak na svojo stran) ter izhod HDMI (seveda poleg navadnega vmesnika za slušalke).

Vgrajena strojna oprema je solidna – glavno vlogo ima procesor AMD srednjega razreda Ryzen 5 3500U s štirimi jedri in z večnitno tehnologijo. Dodanega je še 8 GB pomnilnika, podatke bomo hranili na pogonu SSD, velikem 256 GB. Za grafiko poskrbi vgrajena rešitev AMD, ki je nekoliko zmogljivejša od primerljive Intelove alternative. Pri zmogljivostih nismo imeli pripomb, postane pa prenosnik pri nekoliko daljšem intenzivnem delu glasen, saj slišimo vrtenje ventilatorja, tudi leva stran ohišja se nekoliko segreje. Vzdržljivost akumulatorja je zgolj povprečna. Pri preizkusu smo zabeležili tri ure, pri bolj lahkotni rabi lahko tako računamo nekje med štiri in petimi urami avtonomije.

Honorjev prenosnik MagicBook 14 je ta trenutek med najboljšimi v tem razredu. Ponuja dobro razmerje med ceno, kakovostjo, zmogljivostjo in funkcionalnostjo. Ima sicer kakšno manjšo hibo, predvsem bi si želeli malo boljšo avtonomijo, a v splošnem smo bili z njim zelo zadovoljni.

Honor MagicBook 14

Poslovni indeks PCMark 10 (Productivity): 5.578

Večpredstavnostni indeks PCMark 10 (Content Creation): 3.453

Trajanje delovanja: 2 uri, 59 minut

Zgradba in oprema: 8

Velikost in teža: 8

Mere: 32,3 × 21,5 × 1,6 cm, 1,4 kg

Značilnosti: AMD Ryzen 5 3500U, 2,1 GHz, 8 GB RAM, 256 GB SSD, WLAN 802.11 b/g/n/ac, bluetooth

Zaslon: 14-palčni, 1.920 × 1.080 pik

Operacijski sistem: Windows 10 Home

Cena: 700 EUR

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Za: Velikost in teža, solidna zmogljivost, osvetljena tipkovnica.

Proti: Vzdržljivost akumulatorja, glasnost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji