Objavljeno: 12.7.2005 18:14 | Avtor: Bogdan Dugonik | Monitor Julij 2002

Hkrati na kaseto in v internet

JVC je k napisu na modelu GRY-DV300E dodal še besedo professional, torej ga je namenil poklicnim snemalcem. Pravzaprav se z uvrstitvijo GRY-DV300E med profesionalne modele z JVC ne moremo povsem strinjati, saj formata miniDV ni mogoče uvrščati med profesionalne izdelke. Morda je s profesionalnim mišljen t. i. Network pack, o katerem več v nadaljevanju.

Kamera je spravljena v trdnem in lepem aluminijastem kovčku, razočara pa njeno nekoliko preveč plastično ohišje. Takoj ugotovimo, da so tudi najpomembnejši gumbi za upravljanje nameščeni na nekoliko nerodnih mestih, predvsem to velja za vklop menuja. Gumba za vklop in izklop snemanja ter gumba za zumiranje sta podvojena. Nerodno postavljeni in premajhni so gumbi za upravljanje, kadar si želimo posneto znova predvajati. Nekoliko bi vtis lahko popravil daljinski upravljavec, ki pa ga pri tej kameri žal ni.

encode.tif

Pretočne parametre kamere lahko upravljamo kar prek brskalnika.

Ker so v kamero vgrajena tri 1/3-palčna tipala, je kakovost slike v vseh svetlobnih razmerah zelo dobra in primerljiva s konkurenčnimi modeli. To velja tako za ostrino kot tudi za reprodukcijo barv. Le v nekoliko slabših svetlobnih razmerah je opaziti za JVC značilen poudarek rdečih in zelenih barvnih odtenkov. Kadar so svetlobne razmere zelo slabe, lahko uporabimo funkcijo LOLUX, ki signal ojači kar za 24 dB. Optični stabilizator, ki odpravlja tresljaje, odlično deluje na celotnem območju goriščne razdalje objektiva. Sicer dobrega in svetlobno močnega zum objektiva (14x razmerje goriščne razdalje) žal ni mogoče zamenjati
??

streamproducer.tif

Hitro lahko preklapljamo pretočne posnetke štirih kamer.

Računalniški del

Računalniški del paketa (dokupiti ga je treba posebej) se imenuje Network Pack. Kamero poveže z računalnikom in ji omogoči, da hkrati s posnetkom na kaseti v računalnik pošilja še pretočni video v formatu MPEG-4.

Gre za majhno podlogo, ki jo privijemo na kamero in vanjo vstavimo priloženo kartico za brezžični ethernet (znamke Trendnet). Drugo kartico vtaknemo v prenosni računalnik (Windows XP jo prepoznajo brez gonilnikov), nastavimo, da želimo omrežje vrste "ad hoc" (torej brez pristopne točke), v kameri na menujih nastavimo ustrezen "združljiv" naslov IP in - povezava je vzpostavljena. Nastavitve kamere lahko zdaj urejamo kar prek spletnega brskalnika (vendar le nekatere osnovne in tiste, ki sodijo k računalniškemu delu), ko na prenosniku poženemo ustrezen predvajalnik, pa kamera prenosniku pošilja živo sliko. Nastavimo lahko hitrost prenosa 384 Kb/s (z zvokom 425 Kb/s) pri ločljivosti do 352 × 288 pik. Slednjo ločljivost zmore le s 15 slikami na sekundo, manjše ločljivosti pa so zvezne - 25 slik na sekundo.

Bistvo take brezžične povezave je, bolj kakor gledanje slike na prenosniku, v živem prenašanju po internetu. Priloženi program zna sliko v prenosniku spremeniti v živi spletni prenos, ki je dosegljiv prek spletnega brskalnika ali Microsoftovega video predvajalnika. S programom Streamproducer lahko hitro preklapljamo posnetke do štirih takih kamer in izvajamo nekakšno osnovno režijo.

Tudi če nimamo potrebe po živem prenosu, je sistem zelo uporaben - namesto brezžične omrežne kartice v kamero vstavimo pomnilniško kartico CompactFlash, ki shranjuje naš posnetek MPEG4. Pozneje ga le še pretočimo v računalnik in objavimo v internetu.

V praksi so nas ob pretočnem videu JVC prevevali mešani občutki. Nastavitev je bila res trivialna, upravljanje tudi, v tej smeri torej vse pohvale. Žal smo pričakovali večjo ločljivost in s tem tudi kakovost slike (navsezadnje govorimo o polprofesionalni kameri). Pri manjši ločljivosti je bila slika zelo tekoča in smo si jo lepo ogledovali prek spletnega brskalnika, pri večji pa je 15 slik na sekundo odločno premalo. Tudi domet omrežnih kartic je bil nekoliko šibak (le 20 metrov, ko je bil vmes nekoliko debelejši zid), vendar tu JVC verjetno res ne more nič pomagati.

"Omrežni paket" JVC v kombinaciji z GY-DV300E kaže na nove smernice v (pol)profesionalni video produkciji. Potrebe po videu v internetu so vedno večje, snemalci pa niso vedno tudi računalniški hekerji, ki znajo posnetke pretvarjati v pretočni video. In taki bodo kamero z veseljem vzeli v roke
Kaj pa naj bi to pomenilo????

JVC Streamcorder GY-DV300E (in Network pack KA-DV300U)

Kaj: Kamera mini-DV s paketom za hkratni prenos v pretočni video.

Število in velikost tipal/št. elementov na tipalu: 3 × 1/3"/470.000.

Masa kamere: 1400 g.         

Objektiv/območje digitalnega zuma: 1:1,6/ 5,6-78,4 / 16 x.   

Velikost/ločljivost iskala in zaslona: 2,5"/200.000.

Izdeluje: JVC, www.jvc.com.

Prodaja: Studio Slak, www.digitalstudio.slak.si, (01) 512 22 11.

Cena: 1.124.059 tolarjev, z dodatkom Network pack 1.676.586 tolarjev.

Za: Zvok, ostra slika, razkošna oprema, na voljo so skoraj vsi priključki, velik zaslon LCD in svetlo kukalo.

Proti: Gumbi za upravljanje, plastično ohišje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji