Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Posebna 2015 | Teme: osx

Grafični Mac

Applovi računalniki že od nekdaj slovijo kot nujna oborožitev vsakega kolikor toliko resnega fotografa. Ponašajo se s sposobnimi računalniki, zasloni z visoko ločljivostjo ter vojsko nadpovprečno sposobnih programov, ki se ukvarjajo z grafiko.

Wallpaper Wizard je dovršena zbirka čudovitih ozadij, ki se jih ne bodo sramovali niti največji zasloni Retina.

Wallpaper Wizard je dovršena zbirka čudovitih ozadij, ki se jih ne bodo sramovali niti največji zasloni Retina.

Tako kot pri fotografiranju nam tudi pri urejanju fotografij pomaga vsaj osnovno znanje. Čeprav je v vse sodobne programe vgrajen sproten prikaz opravljenih sprememb, je kljub temu prav, da vemo, kaj pomenijo pojmi histogram, barvni toni, ostrenje in varno urejanje. Za začetek je dovolj, če vemo, da je histogram grafikon, pri katerem je prikazana svetlost slikovnih pik fotografije in njihovo število. Histogram na zaslonu fotoaparata ali v urejevalniku fotografij grafično prikaže tonacijo izbrane fotografije. Svetle barve so prikazane na desni strani grafikona, tako da je vse, kar pade čez desni rob, na fotografiji prikazano kot bela barva. Te vrhove je na obeh straneh dobro izničiti. Tehniki pravimo glajenje visokih tonov. Druga tehnika, ki fotografijo hitro naredi prijaznejšo človeškemu očesu, je ostrenje. Če z ostrenjem pretiravamo, je končni rezultat lahko videti umetno in neprijazno. Številni urejevalniki spremembe uveljavljajo na kopiji izvirne fotografije, kar pomeni, da se lahko pri delu vedno vrnemo na začetek. Varno urejanje toplo priporočamo tudi, ko možnosti v izbrani aplikaciji ni. Pred delom si fotografijo shranimo v posebno mapo, kjer nas bo čakala, dokler se pri obdelavi ne zaplezamo.

Osnovni program za prikaz in urejanje fotografij je v OS X privzeto vgrajen. Gre za zapostavljeni pripomoček Preview, ki zna fotografije z uporabo File/Import from uvoziti, jih s File/Rotate Left in File/Rotate Right (ter File/Flip Horizontal in File/Flip Vertical) obračati, jim s File/Adjust Size spreminjati velikost in s File/Adjust Color popravljati barve in osvetlitev. Predvsem opozarjamo na zmožnost Adjust Image, s katero lahko postorimo marsikaj. Odpre nam novo okno s histogramom in drsniki, ki med drugim spreminjajo kontrast, nasičenost ali ostrino izbrane fotografije. Ker Preview ne pozna varnega urejanja s samodejnim hranjenjem izvirnika, si pred spremembami naredimo kopijo prvotne fotografije. Naslednji nepogrešljiv pripomoček domačega fotografa je program Photos, ki ga Apple prilaga vsakemu novemu Macu. Photos je globok, a hkrati enostaven urejevalnik fotografij, ki svojo kompleksnost skriva za kopico enoznačnih ukazov s poprej nastavljenimi algoritmi. Med drugim je zelo priročen za hrambo vseh posnetih fotografij. Uvoženi material za kasnejše lažje iskanje dodatno označimo z zastavicami in ključnimi besedami, pomagamo pa si tudi s tako imenovanimi pametnimi imeniki.

Urejanju je namenjen grafični program Pixelmator (30 EUR), ki za nižjo ceno ter z manjšim naporom ponuja enako zmogljiva orodja kot precej bolj znani Photoshop. Odlikujejo ga učinkovit uporabniški vmesnik, hitrost, stabilnost, vektorska orodja ter 16-bitna obdelava fotografij. Pretvarjanje grafičnih datotek prepustimo aplikaciji GraphicConverter (35 EUR). Pripomoček podjetja Lemke Software je pravi švicarski nožek grafične manipulacije. Odpre skoraj vsako grafično datoteko, povezati se zna z optičnim bralnikom in oblačnimi shrambami ter storitvami. Poleg osnovnih zmožnosti, kot so obrezovanje slike, povečevanje motiva, spreminjanje svetlosti, barv in drugih podrobnosti, ponudi marsikateri bonbonček, denimo paketno obdelavo izbranih datotek.

Na slehernem računalu je nujen program za upravljanje ozadij. Na tržnici Mac App Store na tem segmentu prevladuje Wallpaper Wizard: HD Wallpapers Collection (10 EUR). Program je pravo odkritje. Hitro se zalotimo, da pogosti odmori postajajo stalnica našega delovnega dne. Večkrat na dan pomanjšamo vsa odprta okna in se nekaj sekund sončimo v lepoti, ki krasi delovno namizje. Aplikacija Wallpaper Wizard je pravšnji začetek spreminjanja okolja Mac OS X. Iz njenega imena gre razbrati, da je govor o programu za menjavo ozadja. Teh programov na Macih ni nikoli dovolj, saj ima marsikdo od nas na disku silno veliko zbirko fotografij za namizje in nov upravljalnik, ki nam jih bo pomagal najti še več. Wallpaper Wizard odlikujejo odličen uporabniški vmesnik, fantastična ozadja in kup funkcij. Nič več nam ne bo treba tratiti dragocenega prostora na disku, kajti ena izmed zmožnosti programa je prenos lastnih slik v oblak. Še tehtnejši razlog za prenehanje zbiranja grafik za ozadje pa je več kot 100.000 različnih slik v visoki ločljivosti, iz katerih črpa Čarovnik. Določimo mu lahko interval sprememb in za lažje delo s programom namestimo pripomoček v vrstico stanja. S slednjim bomo lažje dosegli vse možnosti aplikacije.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji