Objavljeno: 29.11.2022 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2022

Grafične kartice za resne igralce

Tržišče grafičnih kartic je v zadnjih dveh letih doživelo nenormalna nihanja, končno pa lahko rečemo, da se je stanje umirilo. Vprašanje o izboru prave grafične kartice za resne igralce iger je tako spet na mizi.

Nazadnje smo nekoliko širše o grafičnih karticah pisali lansko poletje, ko smo imeli na preizkusu kar soliden nabor različnih kartic. Dovolj, da smo si lahko ustvarili dobro sliko o razlikah med njimi, a hkrati je bil to trenutek, ko so bile njihove cene na vrhuncu.

O skoku cen smo v zadnjih dveh letih že veliko pisali. Na hitro povedano, povpraševanje po grafičnih karticah je bilo izredno veliko, dobava pa klavrno slaba. Rezultat na prostem trgu je bil seveda skok v cenah, tako novih kot rabljenih kartic. Razloga za veliko povpraševanje sta (bila) načelno dva: manjši so igričarji, ki so zaradi korone imeli na voljo več časa (pogosto pa tudi denarja) in so si pač želeli nadgradnjo na najnovejši grafični val. Tako Nvidia kot AMD sta namreč nove kartice predstavila v prvi tretjini leta 2021. Po naši oceni so bili pomembnejši dejavnik rudarji kriptovalut – vrednosti teh so bile na višku, cene elektrike po svetu pa še dovolj nizke, zato je bil zaslužek praktično zagotovljen.

Na drugi strani pa so bile enormne težave z dobavo po vsem svetu. Del težav so bile že omejene proizvodnje zmogljivosti tovarn na Daljnem vzhodu, del pa vse logistične verige, ki so pokale po šivih zaradi omejitev, povezanih s koronavirusom. Takrat, torej lani poleti, smo v članku zapisali, da je »tržišče trenutno v takšnem razsulu, da je pametovati o posameznih cenah res povsem brez smisla«.

Stanje se je zdaj umirilo. Vrednost kriptovalut je močno upadla in vse kaže, da bo morda še bolj, ob tem pa je ethereum (najpopularnejša valuta za rudarjenje z grafičnimi karticami) prešel na drugačen sistem delovanja/rudarjenja. Logistične verige so v bistveno boljšem stanju, zaradi zmanjšanja povpraševanja po vseh vrstah izdelkov pa tudi tovarne integriranih vezij tega vse bolj dohajajo.

Dogajanje je lično zaokroženo v našem grafikonu, kjer smo ob pomoči spletišča Howmuch.one pregledali spreminjanje cen ene najpopularnejših grafičnih kartic, Nvidijine RTX 3060. Spletišče sledi cenam različnih komponent, tako rabljenih kot novih. Gre sicer za cene v dolarjih, ki nekoliko odstopajo od naših, slovenskih, a gibanja in razmerja so bolj ali manj enaka. Priporočena maloprodajna cena kartic RTX 3060 je 350 dolarjev, kot je vidno iz grafikona, pa je cena teh kartic v nekem trenutku dosegla skoraj 1.500 dolarjev. Naš lanski preizkus je bil izveden nekje sredi poletja, ko je bila cena že nekaj nižja – v naših trgovinah bi za te kartice takrat odšteli okoli 1.150 EUR.

Lansko jesen je prišlo tudi do zanimivega razkoraka med cenami novih in rabljenih kartic. Šlo je za »oropanost« trgovin (tudi spletnih), zaradi česar je bilo skoraj nemogoče priti do določenih modelov, razen prek preprodajalcev na eBayu. Da ne bo pomote – to so bile nove kartice, do katerih so se preprodajalci pač prvi dokopali in jih potem preprodajali. RTX 3060 je zaradi cenovne umestitve med popularnejšimi, pri dražjih (RTX 3080, 3090) ta pojav ni bil tako izrazit.

Okoli novega leta, torej po decembrskem prodajnem viharju, pa so se cene začele spuščati. In to se je nekako zvezno nadaljevalo vse letošnje leto. Pri rabljenih karticah je dodaten zagon prišel tudi zaradi prej omenjene spremembe v kriptovaluti ether. Obstajajo seveda tudi druge kriptovalute, ki se jih lahko rudari z grafičnimi karticami, a so tako malo vredne, da se rudarjenje zaradi cene elektrike enostavno ne izplača. Tako je naraslo tudi število rabljenih grafičnih kartic, ki se prodajajo prek spleta, pri čemer so cene na slovenskih straneh spet nekoliko višje od tistih v tujini.

V naših grafikonih smo zabeležili trenutne cene kartic pri naših trgovcih, ob tem pa ocenili tudi zmogljivostni razred kartic (upoštevali smo povprečne rezultate na različnih preizkusih). Pri tem omenimo, da je kljub izboljšanemu stanju vsaj v naših spletnih trgovinah zaloga še vedno nekoliko omejena.

Omenimo še različne modele istih kartic. V naših člankih običajno pišemo le o grafičnih procesorjih, ki jih neka kartica uporablja. AMD in Nvidia namreč pripravita procesor in vezje, to pa proizvajalci kartic (Asus, Gigabyte, Inno3D, MSI, Palit, Powercolor, Sapphire …) sestavijo v končni izdelek. Ti imajo nekaj možnosti pri navijanju, pripravijo pa tudi lastno hladilno rešitev. Po naših izkušnjah so razlike med posameznimi modeli razmeroma majhne, zato se tudi ne spuščamo v podrobnosti.

Kaj priporočamo

Vstopni razred

V vstopnem razredu začnimo pri AMD Radeon 6600 (brez končnice XT). To je najcenejša grafična kartica, ki jo še lahko priporočamo za nekoliko zahtevnejše igranje iger. Raje bi vseeno priporočili prehod vsaj k Nvidijini RTX 3060, še raje pa k AMD Radeon 6700XT. Ta v tem trenutku ponuja res dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo pri igrah. Cenejša alternativa je model 6600XT, ki je cenovno zelo podoben Nvidii, a je okoli 10 odstotkov zmogljivejši.

Izjema so uporabniki, ki potrebujejo grafično kartico tudi za druge naloge, torej ne samo igre. Nvidia ima namreč prednost pri dodatnih zmogljivostih – denimo pri nalogah, kjer se uporabljajo algoritmi globokega učenja. Primer je program Nvidia Canvas za ustvarjanje umetnih fotografij (o njem smo že pisali), ki deluje le na karticah serije RTX. Tudi v drugih programih (denimo za 3D-upodabljanje/renderiranje) se Nvidijine kartice pogosto bolje odrežejo, četudi so AMD za enako ceno pri igrah zmogljivejši. Takim uporabnikom bi vseeno priporočili nekoliko dražji model RTX 3060Ti, saj ponuja boljše razmerje med zmogljivostjo in ceno kot vstopni brat RTX 3060. Vseeno pa velja na spletu preveriti, katere kartice se z izbranim programom bolje obnesejo, saj tu ni nekega strogega pravila.

Srednji razred

Po naši oceni je to razred grafičnih kartic, kjer se že lahko pogovarjamo o igranju pri nekoliko višjih ločljivostih. Namesto vstopne, klasične 1.920 × 1.080 pik, bo tu že lahko v uporabi ločljivost 2.560 × 1.440 pik, kar je za grafično kartice seveda občutno zahtevnejše. Kartice tega razreda bodo pri bolj zadržanih grafičnih nastavitvah in efektih zmogle tudi igranje v visoki ločljivosti 4K, a bo to odvisno od igre.

Srednji razred po naših ocenah sega od dobrih 700 evrov (Nvidia RTX 3070) pa do dobrih tisoč evrov (AMD Radeon 6900XT / 6950XT). Enako kot pri vstopnem razredu ima AMD prednost v golih igričarskih zmogljivostih, Nvidia pa pri dodatnih zmogljivostih. Razlike so tu manjše kot pri vstopnem razredu, vsaj kar se tiče razmerja med ceno in zmogljivostjo.

Po naši oceni je v rahli prednosti AMD Radeon 6800XT, a ker je tu cenovni razpon širši, je tudi odločitev bolj pogojena z razpoložljivimi sredstvi. Za nekaj denarja manj je odlična izbira Nvidijina RTX 3070Ti, če imamo nekoliko več pod palcem, pa bodo tudi dražje kartice vsekakor ponudile več – sploh Radeon 6900XT se glede na ceno zdi solidna izbira.

V tem razredu moramo biti pozorni tudi na ostalo strojno opremo. Če imamo v računalniku starejši procesor srednjega ali nižjega razreda, bo ta postal ozko grlo, s tem pa bomo z zmogljivejšo kartico metali denar skozi okno. Oceno o tem, kako se obnesejo različne kombinacije grafičnih kartic in procesorjev, lahko poiščemo na spletu, denimo prek spletne strani www.pc-builds.com/bottleneck-calculator. Ideja je v tem, da bi bila procesor in grafična kartica primerljivo obremenjena. Če je eden preveč zmogljiv glede na drugega, gre pač za slabo optimizirano sestavo.

Višji razred

Višji grafični razred je ravno v času pisanja tega članka dobil dva nova rekorderja, ki dvigujeta prag zmogljivosti. Gre za Nvidijini kartici RTX 4090 (ta je že naprodaj) in RTX 4080 (prodaja steče ravno nekaj dni pred izidom te številke Monitorja), ki sta prvi predstavnici nove generacije 4000. Seveda je nove kartice napovedal tudi že AMD, a bodo na voljo šele čez dober mesec. V naslednjih mesecih bodo ostale predstavnike nove generacije (RTX 4070, 4060 …) predstavili tudi pri Nvidii.

Za nekoga, ki mu denar ni ovira, lahko mirno rečemo, naj kupi novo kartico Nvidia RTX 4090. Več o tej kartici (in sorodni 4080) sicer pišemo v ločenem preizkusu, tu lahko le rečemo, da gre za res pošastno zmogljivi grafični kartici. Predstavljata nove mejnike, sploh na področju igranja v visoki ločljivosti in tudi pri uporabi tehnologije sledenja žarku (ray tracing). Kartici sta tudi solidno optimizirani, kar se tiče hlajenja in s tem tudi glasnosti. Njuna uporaba pa bo zahtevala dovolj zmogljiv napajalnik in dovolj veliko ohišje.

Razmerje med zmogljivostjo in ceno doseže vrh pri AMD Radeon 6900XT, ki smo ga že omenili v prejšnjem razdelku, naprej pa zvezno upada. To pomeni, da se zmogljivosti počasneje dvigujejo kot pa cene. A v tem razredu je to manj pomemben podatek, tu bo bodo uporabniki kupili, kar si pač lahko privoščijo. Tu slabih grafičnih kartic ni – so le dobre in boljše ter seveda drage in še dražje. Če pa bi že morali s prstom pokazati na eno, ki se nam ne zdi res pregrešno draga, bi bila to Nvidijina RTX 3080Ti. Ponudila bo igranje pri 4K ter resno zmogljivost za raznovrstne kreativne podvige, kot sta obdelava videa in 3D-upodabljanje.

Zmogljivost narašča premo sorazmerno s ceno, razmerje med eno in drugo pa je daleč od linearnega. Največ za svoj denar dobimo v srednjem cenovnem razredu.

Z izjemo vstopnih kartic je razmerje med zmogljivostjo in porabo energije (pri polni obremenitvi) dokaj stalno, pozitivno izstopata obe tokrat preizkušeni kartici, predvsem nova RTX 4080.

Grafikon gibanja cen grafičnih kartic v zadnjih dveh letih pokaže drastična nihanja na trgu – nekatere kartice so dosegle skoraj štirikratno začetno vrednost!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji