Objavljeno: 21.12.2010 | Avtor: Tina Schweighofer | Monitor December 2010

Glasba in video

Predvajalnikov glasbenih in video vsebin, namenjenih napravam z operacijskim sistemom Android, je na trgu zelo veliko. Vgrajena predvajalnika večini najbrž ne bosta zadostovala, zato si oglejmo prednosti in slabosti konkurence.

Glasbeni predvajalniki

Winamp

http://www.appbrain.com/app/winamp/com.nullsoft.winamp

Nekoliko okleščen brat vsem znanega glasbenega predvajalnika je zdaj na voljo tudi za mobilne telefone. Trenutno je še v različici beta, deluje pa na Androidu 2.1 in novejših. Glasbo, ki jo želimo poslušati, lahko v predvajalniku poiščemo na različne načine. Pregledujemo lahko vse skladbe ali pa iskanje omejimo z različnimi kriteriji, brskamo lahko po imenih izvajalcev ali albumov. Ustvarjamo lahko tudi lastne sezname predvajanja, sinhroniziramo pa ga lahko tudi z namizno Winamp knjižnico, ki jo uporabljamo na računalniku. Predvajalnik s svojimi funkcijami gotovo predstavlja vse in še več, kar lahko od predvajalnika na mobilnem telefonu pričakujemo.

MortPlayer

http://www.appbrain.com/app/mortplayer-music-(beta)/de.stohelit.folderplayer

Predvajalnik, s katerim lahko brskamo po datotečni strukturi svoje pomnilniške kartice in tako poiščemo glasbo na telefonu. To se izkaže za koristno predvsem takrat, kadar o/v MP3 nimamo zapisanih vseh podatkov. Večina predvajalnikov nam take MP3 ponavadi razvrsti v skupno mapo, to pa lahko povzroči veliko zmedo. Ob zagonu lahko izberemo ustrezno mapo, znotraj katere lahko preklapljamo med skladbami (MP3ji) ali med posameznimi mapami. Korensko mapo lahko med uporabo zmeraj spremenimo. Slabost takšnega sistema je, da moramo natančno vedeti, v katerih mapah na naši pomnilniški kartici je glasba. Če ni tako, nam bo iskanje vzelo veliko časa, preden bomo našli želeno skladbo in jo predvajali.

Morth Player Audio Books

http://www.appbrain.com/app/mortplayer-audio-books-(beta)/de.stohelit.audiobookplayer

Soroden zgornjemu je predvajalnik zvočnih knjig, s podobnim imenom in istega izdajatelja. Deluje na enak način, in sicer tako, da pregledujemo mape, dokler ne najdemo želene datoteke. S svojimi funkcijami je specializiran za predvajanje zvočnih knjig. Trenutno je na voljo le v beta različici, zato vsebuje še nekaj napak. Zagotovo pa je predvajalnik dovolj inovativen, da si zasluži preizkus.

PowerAMP Music Player

http://www.appbrain.com/app/poweramp-music-player-(trial)/com.maxmpz.audioplayer

Predvajalnik, ki je veliko več kot zgolj to. Ponuja namreč možnost uporabe izenačevalnika, ki pričara popolnoma drugačno uporabniško izkušnjo, saj si lahko zvoke prilagodimo glede na lastne, trenutne želje. V predvajalnik je treba uvoziti pesmi, to pa storimo tako, da med mapami na pomnilniški kartici izberemo tisto, v kateri hranimo svojo glasbo. Zelo privlačno oblikovan uporabniški vmesnik še popestri pojavljanje "neonske" barve. Na žalost je brezplačno na voljo le preizkusna različica programa, za popoln dostop pa je treba predvajalnik kupiti.

3 (Cubed) Player

http://www.appbrain.com/app/%C2%B3/org.abrantix.rockon.rockonnggl

Grafična podoba je zagotovo prvo, kar nas je pritegnilo pri tem predvajalniku. Med pesmimi se lahko sprehajamo s pomočjo kocke, ki jo lahko vrtimo s prstom v različne strani in tako dosežemo želeni album ali skladbo. Da uporabnost te funkcionalnosti pride do izraza, je zaželeno, da imamo za vsak album na voljo naslovno stran. Če je nimamo, brez skrbi, predvajalnik nam pomaga tudi pri tem. Ponudi nam namreč možnost, da v spletu sam poišče manjkajoče naslovnice albumov.

Audiogalaxy

http://www.appbrain.com/app/audiogalaxy/com.audiogalaxy

Predvajalnik, ki omogoča dostop do glasbe na računalniku, ne da to prenesemo na svoj mobilni telefon. Treba se je prijaviti na spletni strani, kjer si namestimo program, ki nam omogoča dostop do naših glasbenih vsebin na računalniku. Program je enostaven za namestitev, ponudi vsa navodila in nas vodi skozi vse korake. Predvajalnik je primeren predvsem za tiste, ki imajo veliko glasbe in ki te ne morejo ali ne želijo naložiti na svoj mobilni telefon.

TuneWiki

http://www.appbrain.com/app/*tunewiki-social-media-player*/com.tunewiki.lyricplayer.android

Še en predvajalnik, ki ponuja veliko več kot le predvajanje glasbe. Ko želimo predvajati želeno pesem v predvajalniku, ta v spletu sam poišče besedilo pesmi in nam ga prikazuje na zaslonu, usklajeno s predavanjem. Poišče lahko besedila za več kot 2,5 milijona skladb. Pameten predvajalnik, kot bi ga lahko tudi poimenovali, med predvajanjem skladbe poišče na spletni strani YouTube video zadetke, ki so naslovljeni enako kot trenutna pesem. Toda tudi to še ni vse - predvajalnik omogoča poslušanje internetnega radia in ogled glasbenih spotov.

RealPlayer

http://www.real.com/realplayer/android

Predvajalnik bi težko uvrstili le med video ali le med glasbene predvajalnike, a smo ga glede na podporo video formatom, ki je nekoliko revna, uvrstili med slednje. Namestimo ga lahko z izdelovalčeve spletne strani, kjer nas pričaka črtna koda, ki jo s pomočjo kamere na telefonu preslikamo in tako dobimo povezavo na Android Market. Tudi ta predvajalnik je trenutno na voljo le v beta različici. Glasbo v njem lahko razvrstimo glede na izvajalca, album, glasbeni slog ali pa glede na oceno, ki jo lahko dodelimo vsaki skladbi. Edini izmed preizkušenih predvajalnikov omogoča tudi pregledovanje slik, shranjenih na mobilnem telefonu.

Video predvajalniki

Video Player

http://www.appbrain.com/app/video-player/com.androidcodemonkey.videos.free

Enostaven video predvajalnik, ki je namenjen osnovni rabi. Podpira formate mp4 in 3gp, torej osnovne video formate za mobilne telefone, in je zelo preprost. Avtomatsko pokaže podprte video posnetke, ki so na pomnilniški kartici, za predvajanje pa je treba le izbrati želenega. Predvajalnik ponuja nekaj osnovnih nastavitev, kot so izbira načina razvrščanja datotek in izbira različnih tem. Pohvaliti je treba možnost, ki omogoča prilagajanje velikosti slike videa glede na njegovo ločljivost. Predvajalnik je zelo enostaven in osnoven, vendar za pregledovanje omenjenih formatov video posnetkov povsem zadostuje.

Rockbase Player

http://www.megaupload.com/?d=3XX6PZKH

Naprednejši predvajalnik, ki predvaja tudi formate, kot so avi, mkv, DivX in XViD. Predvajalnik ni na voljo v Android Marketu, zato ga je treba namestiti prek spletne strani ob pomoči programa App Installer. Osnovna različica je na voljo brez doplačila, za naprednejšo pa bo treba odšteti nekaj denarja. Na telefon lahko enostavno naložimo filme ali druge posnetke v obstoječem formatu, brez pretvarjanja. Zmotil nas je nekoliko neprivlačen uporabniški vmesnik, ki prikazuje celotno vsebino pomnilniške kartice, znotraj katere lahko poiščemo želeno datoteko. S predvajalnikom lahko poslušamo tudi glasbo, vendar morda ravno zaradi prej omenjenega razloga za to ni najprimernejši.

VPlayer Alpha

http://www.appbrain.com/app/vplayer-alpha/me.abitno.vplayer?install

Predvajalnik je po delovanju precej podoben Rockbasu, le njegova grafična podoba je nekoliko izboljšana in s tem prijaznejša do uporabnika. Podpira formate, kot so avi, mkv, DivX, XviD, in druge. Kot pri prejšnjem predvajalniku lahko tudi tu nastane nekaj težav pri iskanju želene datoteke - če do potankosti ne poznamo datotečne strukture svoje pomnilniške kartice, je lahko nekoliko zmedeno. Predvajalnik si zapomni mesto prenehanja predvajanja in ob novem predvajanju od tam nadaljuje. Kljub morebitnim težavam so te hitro pozabljene, ko ugotovimo, da lahko s predvajalnikom kar na mobilnem telefonu gledamo praktično vse najljubše serije in filme, ne da bi jih morali pretvarjati v drug video format.

arcMedia

http://www.appbrain.com/app/arcmedia/sns.arcMedia.playerInterface.arm6

Tretji izmed preizkušenih naprednejših predvajalnikov je tisti, za katerega lahko rečemo, da je tako po uporabniškem vmesniku kot tudi glede funkcij najbolj dodelan in izpopolnjen. Podpira skoraj vse bolj razširjene formate tako za video kot tudi za predvajanje glasbe. Zelo zanimiva možnost je omogočanje prikazovanja podnapisov. Ti morajo biti poimenovani enako kot video datoteka in imeti končnico srt. Trenutno je predvajalnik na voljo le v beta različici, vendar glede na njegovo dodelanost lahko pričakujemo, da ne bo več dolgo tako.

Kaj izbrati?

Katerega torej izbrati? Vsak ima svoje prednosti in slabosti, izbira bo odvisna predvsem od želja in pričakovanj uporabnika. Med glasbenimi predvajalniki nas je najbolj navdušil Winamp, preprost, a ima hkrati vse funkcije, ki jih povprečen uporabnik pri poslušanju glasbe uporablja. Za tiste, ki želijo nekoliko drugačen predvajalnik, pa so, glede na želje, primerni tudi drugi. Predvajalnik arcMedia je vsekakor najboljša izbira med video predvajalniki, saj omogoča tudi predvajanje naprednejših video formatov. Za uporabnike, ki želijo uporabljati le en skupen predvajalnik, tako za glasbo kot za video, pa je najboljša izbira RealPlayer. Odličen predvajalnik glasbe, pri predvajanju videov pa žal nekoliko omejen.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji