Objavljeno: 25.11.2006 20:58 | Avtor: Aleš Kermauner | Monitor Oktober 2006

Gibljive slike na daljavo

Če imate spletno kamero, ste gotovo že poskusili, kako se v praksi obnese prenašanje videa na daljavo. Z enostavno in razširjeno programsko opremo lahko to danes izvedemo v zelo kratkem času. Vendar pa nad kakovostjo in ponujenimi zmožnostmi najbrž nismo preveč navdušeni. Opazili smo, da bi nam tako komuniciranja lahko odprlo povsem nov spekter dodatnih možnosti, seveda ob uporabi zmogljivejše strojne in programske opreme. Nekaj "resnih" sistemov na to temo smo preizkusili tudi sami.

Govor bo o videokonferenčnih sistemih oz. videokonferencah na splošno. Kolikokrat smo že slišali za videokonferenco in kolikokrat smo jo videli zares v živo? Razmerje je zagotovo v precejšnjo korist prvega. Videokonference so vedno nekaj, kar bo res zaživelo "v naslednjem letu". A to naslednje leto se kar naprej odmika. O vzrokih, zakaj je tako, bi lahko prelili veliko črnila, pa ne bi prišli do konca. Zelo verjetno pa je, da sta med poglavitnimi vzroki cena in s tem dostopnost sodobnih naprav ter razpoložljiva pasovna širina. Prvo si lahko privoščijo le velika podjetja; k sreči pasovna širina, vsaj internetna, danes ni več težava.

Videokonference odpirajo nove možnosti komuniciranja. Danes smo vajeni komunicirati predvsem po telefonu ali po elektronski pošti, večinoma komuniciramo pasivno. Velikokrat pa se pokaže, da je poleg pasivnega nujno potreben tudi aktivni način komuniciranja, to pa so navadno sestanki. Sestanki so zamudni in če je podjetje razpršeno, lahko tudi precej dragi. Videokonference se v takem primeru ponujajo kar same. Svojo dodatno moč pokažejo predvsem v šolskih ustanovah, javni upravi ter velikih podjetjih. A vse bolj kaže, da bo videokonferenca, ki je bila včeraj še luksuz, jutri že potreba.

Na srečo tehnologija ne počiva, razvoj je v stalnem pogonu in tudi videokonferencam se namenja vedno več pozornosti. Standardi so že dovolj dobro postavljeni in preizkušeni. Dostopnost sodobnih naprav se z razširjenostjo veča, cene se znižujejo. Veliki zasloni niso več redkost niti v naših domovih, kaj šele v podjetjih. Teren je pravzaprav dokaj dobro pripravljen.

Sistemi

Osnove videokonference so pravzaprav enostavne. Kamere, zvočniki, mikrofoni in zasloni so povezani z oddaljenimi kamerami, zvočniki, mikrofoni in zasloni prek nekakšne prenosne poti. Prenosna pot je lahko najeti vod, telefonska (ISDN) linija ali pa - v zadnjem času vedno večkrat - svetovni splet. Pri tem ne smemo pozabiti na dejstvo, da naprave za videokonference prav tako dobro podpirajo tudi običajne zvočne konference, torej konference brez slike, ki so tudi lahko koristne.

Na tem osnovnem načelu mikrofona, zvočnika, kamere, zaslona se razvijajo različni sistemi, ki podpirajo različna področja rabe. Razvoj namenskih videokonferenčnih sistemov gre predvsem v tri smeri: namizni sistemi, t. i. set-top sistemi (kjer je naprava namenjena neposredni povezavi s televizorjem) ter integrirani sistemi.

Namizni sistemi so uporabni predvsem za posameznika ali manjše sejne sobe. Video in zvok pripeljejo do končnega uporabnika naravnost na njegovo delovno mesto in so večinoma prirejeni le za eno hkratno povezavo med dvema sogovornikoma. Omogočena je skupna raba različnih računalniških programov, kot so dokumenti, tabele, predstavitve, grafikoni. Ne omogočajo pa številnih nadgradenj in ne podpirajo velikega števila zunanjih naprav.

Sistemi set-top so namenjeni manjšim do srednje velikim sejnim sobam. V napravo je skoraj vedno nameščena tudi vrtljiva kamera PTZ (Pan/Tilt/Zoom - omogoča torej vrtenje, nagibanje in približevanje). Kamere so večinoma zelo solidne in omogočajo dobro približevanje. Kljub temu so to naprave majhnih mer in jih je mogoče enostavno seliti v različne prostore. Podpirajo večje število hkratnih povezav in se trudijo podpirati čim večje število zunanjih naprav. Podpora za druge, dodatne računalniške vsebine je seveda vključena.

Integrirani sistemi so največji in so namenjeni prostorom, ki so namensko dodeljeni videokonferenčnim povezavam. Sistemi vsebujejo ali podpirajo vse potrebne naprave, ki jih videokonferenca lahko potrebuje. Tako se poleg zaslonov tu znajdejo tudi kamere za dokumente, elektronske oglasne table, projektorji in podobno.

Vsak od sistemov omogoča določene prednosti, a prinaša tudi slabosti. Kot je že navada pri tehnoloških zadevah, je zelo pomembno, da predvsem sami vemo, kaj pričakujemo od videokonferenc. Različnih sistemov je kar nekaj in čeprav so si vsi precej podobni, vsak prinese kakšen priboljšek, ki bi nam prišel še kako prav. Na vprašanja, kot so: kaj naše podjetje pričakuje od videokonference; bi imeli posebno, namensko sobo za videokonference; koliko ljudi bi sodelovalo na konferencah; bi želeli imeti dve lokaciji ali več; bi bile po vseh lokacijah enako zmogljive naprave; katere prenosne poti bi uporabljali; si je dobro odgovoriti, še preden se podamo do ponudnikov opreme. Le tako nam bodo ti lahko svetovali in priporočili sistem, ki bi bil primeren za naše okolje.

Za okvirno primerjavo smo si ogledali šest sistemov, od tega pet set-top sistemov in en namizni sistem. Aethra, Polycom, Sony in Tandberg so vsekakor izdelovalci z veliko izkušnjami na področju videokonferenc, s svojimi izdelki pa sodijo v vrh sodobnih videokonferenčnih naprav.

Aethra Vega X3

Italijanska Aethra deluje globalno in se že trideset let ukvarja s prenosom zvoka in slike na daljavo. Njihovi izdelki zajemajo celovito področje zvočne in video komunikacije, omrežnih komunikacijskih naprav ter vrsto programskih rešitev. Svoje rešitve ponujajo tako končnim uporabnikom kot tudi telekomunikacijskim podjetjem. V celotni liniji naprav za videokonference ponujajo okrogel ducat naprav, mi pa smo si ogledali njihovo novo linijo set-top naprav Vega X.

Manjša od obeh naprav v liniji X se imenuje Vega X3. Je manjših mer in skrbno načrtovane oblike. Za svoje delovanje ne potrebuje ventilatorjev, zato deluje skoraj neslišno. Na aluminijasto ohišje je pritrjena vrteča se kamera PTZ, na zadnji strani pa je nekaj priključkov. Poleg tega dobimo še zmogljiv mikrofon ter daljinski upravljalnik in to je od strojne opreme vse.

X3 je vstopna naprava v tem segmentu videokonferenc, zato je število priključkov na zadnji strani osnovno. Vhod in izhod XGA z vmesnikom DVI, omrežni priključek ter dodatni vhodi in izhodi za zvok, video, dodatno kamero in mikrofon. Z nadgradnjo strojne opreme je mogoče dokupiti tudi brezžični omrežni priključek. Naprava že ima en priključek ISDN, vendar je v osnovni inačici namenjena predvsem povezovanju IP. To pomeni, da je za vzpostavitev povezave prek linije ISDN potrebna programska nadgradnja. Seveda z doplačilom. Povezovanje prek več linij ISDN pa je mogoče le z dodatno zunanjo enoto.

Poglavitne prednosti videokonferenčnih naprav se pokažejo šele pri vdelani programski opremi. Programska oprema je namreč naš uporabniški vmesnik. Prek njega moramo čim laže in čim enostavneje priti do velike množice nastavitev. Dodatna zahteva, upravljanje z daljinskim upravljalnikom, še povečuje težave pri načrtovanju samega uporabniškega vmesnika. Vendar je Aethri uspelo vse te zahteve zelo dobro združiti v pregleden in nezahteven vmesnik. Daljinski upravljavec je ergonomsko zasnovan in zelo dobro rabi svojemu namenu. Tipke se dobro odzivajo, njihova namestitev po upravljalniku je smiselna in preprijemanje v rokah, kljub njegovi velikosti, večinoma ni potrebno. Upravljanje je resnično enostavno in nezapleteno. Zasloni so jasno in pregledno označeni in kljub množici nastavitev se težko izgubimo. Samo klicanje je izvedeno preprosto in tudi neuk uporabnik lahko svojo prvo videokonferenco izvede brez težav v zelo kratkem času. Seveda pa se bomo morali za vse dodatne zmožnosti in nastavitve dodobra poglobiti v delovanje naprave. A z večino nastavitev nimamo velikokrat opravka, večino takega dela opravimo le pri začetni postavitvi.

X3 in pravzaprav vse naprave pa ne omogočajo dostopa do klicanja in nastavitev samo prek glavnega uporabniškega vmesnika. Vse imajo namreč še dodatne vmesnike, do katerih imamo enostaven dostop prek krajevnega omrežja z oddaljenimi računalniki. V X3 je vgrajen tudi spletni vmesnik, prek katerega lahko opravimo skoraj vse. Če nam je upravljanje z daljinskim upravljalnikom prezamudno, lahko prek spletnega vmesnika vse nastavitve opravimo še bolj enostavno. V vsakem primeru je imenik veliko laže vnesti in urediti prek računalnika. Z vgrajeno podporo pretočnemu videu pa lahko tudi opazujemo, kako poteka videokonferenca. Na voljo imamo še nekaj dodatnih programov, s katerimi lahko v videokonferenci delimo še dodatne računalniške vsebine.

Aethra X3 je ena manjših naprav, ki sicer ne ponuja prav vseh dobrot videokonferenc, a ima vse osnovno, kar potrebujemo za vzpostavitev solidne videokonference. Podpora raznovrstnim standardom prenosa zvoka in videa, povezavam prek omrežij IP in ISDN ter dober uporabniški vmesnik nam omogočajo čisto dober začetek, če smo se pripravljeni spustiti v svet videokonferenc.

Aethra Vega X3

Kaj: Videokonferenčna naprava set-top.

Izdeluje: www.aethra.com.

Zastopa: Iskrateling, www.iskrateling.si.

Cena: 907.851 tolarjev (XGA, dvojni video vhod/izhod, priključek ISDN).

Za: Enostavna raba, pretočni video.

Proti: Majhne zmogljivosti.

Aethra Vega X5

Vega X5 je na prvi pogled zelo podobna mlajši sestri X3, vendar se od nje kar precej razlikuje. Po zmogljivosti namreč sodi v zgornji razred set-top naprav. Njene zmogljivosti in nabor možnosti, ki jih ponuja, so veliko večji.

Drugače je le malo večja od X3 in enako tiha, saj tudi X5 nima ventilatorjev. Prepoznavna oblika naprave sta vrtljiva kamera in mikrofon, ki je pritrjen nad kamero. Z njim in z drugimi vgrajenimi mikrofoni se zna kamera sama obračati za govornikom; to pride prav, ko govorniških mest na kraju konference še nimamo določenih. Preprost preizkus je pokazal, da kamera presenetljivo natančno in hitro določi položaj govornika in se osredotoči nanj.

Zadnji del naprave je poln priključkov, a se razlikujejo od modela do modela. Najzmogljivejšemu lahko priključimo do šest povezav ISDN, prostora pa je tudi za najete zaporedne linije in celo za primarno linijo ISDN. Tudi v brezžično omrežje se lahko povežemo, s kartico PCMCIA. V najzmogljivejšem načinu, ki ga dobimo s strojnimi in programskimi nadgradnjami, naprava podpira povezavo celo z osmimi različnimi lokacijami v mešanem načinu. To pomeni, da z nekaterimi lahko govorimo prek IP omrežja, z drugimi pa prek omrežja ISDN ali najetih zaporednih zvez.

Uporabniški vmesnik je enak kot pri modelu X3, razlikuje se predvsem po upravljanju pri povezavah z več sogovorniki hkrati. Upravljavec konference lahko tako enostavno spremlja vse lokacije obenem, na voljo pa ima več možnosti, kako se mu bodo prikazale.

Vegina serija X podpira še dodatne omrežne protokole, med katerimi najdemo tudi Telnet, SNMP in DHCP. S temi protokoli je upravljanje in nastavljanje še lažje. Aethra izdeluje še univerzalni spletni upravljalnik, ki lahko nadzoruje in upravlja veliko število različnih naprav novega rodu. Prek njega lahko na primer nadgradimo vse naše naprave naenkrat, nadzorujemo stanje naprav, vidimo stanje povezav, vodimo uporabnike, naprave in povezave v zbirki podatkov in podobno.

Vega X5 je torej naprava, ki nam omogoča že zelo napredne videokonference in je namenjena predvsem zahtevnim uporabnikom, ki želijo iz videokonference iztisniti čim več. Po zaslugi podpore visokim hitrostim in različnim povezavam, enostavnega in razumljivega uporabniškega vmesnika, podpore dodatnim vsebinam, dobrega spletnega vmesnika in, ne nazadnje, prefinjene oblike je ena zanimivejših.

Aethra Vega X5

Kaj: Videokonferenčna naprava set-top.

Izdeluje: www.aethra.com.

Zastopa: Iskrateling, www.iskrateling.si.

Cena: 2.643.325 tolarjev (prepustnost 4 Mb/s, XGA, dvojni video vhod/izhod, trije priključki ISDN, MCU 7+1, primarni priključek ISDN).

Za: Obračanje kamere za govornikom, zmogljivosti.

Proti: Cena nadgradenj.

Spletni vmesnik Aethra X3 in X5

Polycom VSX 3000

Podjetje Polycom se že več kot petnajst let ukvarja z razvojem prenosa zvoka in slike na daljavo. Zato v njihovi ponudbi najdemo skorajda vse možne sisteme za vzpostavljanje videokonferenc. Od namiznih sistemov prek set-top sistemov do velikih v celoti integriranih sistemov. Razne storitve, dodatna programska oprema, nove tehnologije in podpora uvrščajo Polycom med zelo priznane izdelovalce naprav na tem področju.

Edina naprava v našem prikazu, ki sodi v razred namiznih sistemov, je Polycom VSX 3000. V enem kosu zaokrožuje celoto, saj ima edina vso potrebno strojno opremo za videokonferenco - zaslon, zvočnike, mikrofon, logiko in povezave.

Celota ima videz običajnega, morda le malo debelejšega 17-palčnega zaslona LCD (kje so časi, ko so take naprave delovale na katodnih velikanih...). Na vrhu zaslona so pritrjeni majhna kamera in zvočniki, na zadnji strani pa najdemo priključke: vhode in izhode za zvok in sliko, omrežni priključek ter povezavo za štiri povezave ISDN. Naprava namreč podpira povezavo z največ štirimi različnimi lokacijami naenkrat v mešanem načinu. Zaslon pa lahko uporabimo tudi kot navaden monitor za računalnik in s tem na delovni mizi prihranimo kar nekaj prostora. Kamera zaradi svoje majhnosti ne sodi v isti razred kot kamere pri drugih napravah, a se je kljub temu dokaj dobro obnesla. Namembnost namizne naprave tudi narekuje, da kamere ni mogoče obračati po želji, ker je namenjena le tistemu, ki sedi za zaslonom, ali res manjši skupini ljudi.

Priloženi daljinski upravljalnik je bil eden najbolje zasnovanih na tokratnem preizkusu. Razporeditev tipk in sama oblika upravljalnika omogočata res preprosto, hitro in enostavno delo brez nepotrebnih preprijemanj. Z nekaj dodatnimi tipkami je posebnež med daljinskimi upravljalniki. Zaradi majhnih kolesc na spodnji strani pa se je celoten sistem zbudil iz spanja, brž ko smo daljinski upravljalnik dvignili. Zelo priročna tipka je tudi tipka "privacy", ki kamero v trenutku zatemni.

Programska oprema sistema VSX 3000 je preprosto odlična. Videti je, da je Polycom vložil veliko truda v uporabniški vmesnik. Vzpostavljanje videokonferenčne zveze je res urejeno brezhibno, uporabnik ne potrebuje prav nobenega posebnega znanja. Dostop do množice raznih nastavitev nam omogočajo jasni in pregledni menuji. Med samo videokonferenco lahko opazujemo sogovornike in sebe v majhnih, a dobro vidnih oknih.

VSX 3000 podpira veliko večino raznih standardov za prenos zvoka in videa in vzpostavljanje videokonferenc z napravami drugih izdelovalcev ni problematično. Polycom kot velikan na področju prenosa govora in slike pa dodaja svojim napravam še dodatne možnosti. Njegove tehnologije omogočajo še boljši prenos zvoka in tudi slike, a se prednosti takih prenosov pokažejo le, kadar so na vseh koncih zveze Polycomove naprave. Dodajanje računalniških vsebin lahko izvedemo s Polycomovo tehologijo "People+Content" s kateregakoli računalnika, povezanega v omrežje.

Če je že programska oprema same naprave zelo dobra, pa je programska oprema in upravljanje prek spletnega vmesnika še celo boljše. Jasno in enostavno upravljanje naprave ali več naprav je zelo enostavno. Pregledni in hitro dostopni menuji kljub množici nastavitev omogočajo enostaven dostop do prav vsega, kar omogoča naprava. Prek spletnega vmesnika lahko z drugega računalnika celo spremljamo celotno videokonferenco.

Nadzora in upravljanja pa se lahko lotimo še na druge načine. Polycom kot izdelovalec celotne verige naprav za prenos zvoka in slike omogoča centralizirano upravljanje vseh svojih naprav. Na voljo je celoten spekter programske opreme, ki na različne načine skrbi za Polycomove naprave, od sistemskega nadgrajevanja vseh naših naprav pa do skupnega imenika za vse videokonferenčne naprave.

Polycom VSX 3000 je namizni videokonferenčni sistem. Kot tak ima v primerjavi set-top napravami določene prednosti, a tudi nekaj slabosti. Izbira take naprave je odvisna predvsem od nas samih in naših trenutnih potreb. Tehnično dobro zasnovan sistem z enkratnim daljinskim upravljalnikom in odlično programsko opremo nas lahko hitro zasvoji.

Sledenje videokonferenci Polycom VSX 3000

Polycom VSX 3000

Kaj: Namizna videokonferenčna naprava.

Izdeluje: www.polycom.com.

Zastopa: DEK electronics, www.dek.si

Cena: 1.220.000 tolarjev.

Za: Kompakten sistem, daljinski upravljalnik.

Proti: Kakovost kamere.

Polycom VSX 7000s

VSX 7000s je veliko bolj zmogljiva naprava kakor model 3000 in tudi sodi v drug razred - v razred set-top naprav. Celota je pravzaprav sestavljena iz več različnih naprav. Osnovna je set-top naprava z vrtljivo kamero PTZ, ki je prirejena prav temu, da jo postavimo na vrh televizijskega zaslona. Velik mikrofon, močan zvočnik z dodatnimi priključki ter naprava Visual Concert VSX pa so še dodatne napravice, ki skupaj tvorijo celoto. Prav vsak kos te strojne opreme ima kar nekaj priključkov; mikrofone lahko, recimo, vežemo zaporedno drugega za drugim in jim tako podaljšujemo domet ali pa samo izboljšujemo kakovost. Visual Concert VSX je strojna oprema, s katero lahko v videokonferenco vpletemo dodatne računalniške vsebine. Tudi teh napravic lahko uporabimo več, tako kot mikrofonov. Še celo v nizkotonskem velikem zvočniku se skrivajo dodatne možnosti za povezave, saj je ravno tam predviden prostor za dodaten modul linij ISDN. Osrednja naprava s kamero ima na zadnji strani še kopico priključkov za dodatne naprave in avdio/video vhode in izhode. Podpira več zaslonov, pa tudi XGA - računalniški monitor prek vmesnika VGA. Prek zaporednega vmesnika pa lahko napravo povežemo še z drugimi zunanjimi napravami drugih izdelovalcev.

Tudi VSX 7000s podpira do štiri točke videokonfrenčne zveze. Programska oprema je enaka kot pri manjši napravi, le da podpira več nastavitev. Seveda je tu tudi spletni vmesnik, ki je prav tako odličen kot pri manjši napravi. Popolnoma enak je tudi daljinski upravljalnik.

VSX 7000s je odlična naprava, ki podpira širok spekter dodatnih naprav, s katerimi lahko dodobra začinimo našo videokonferenco. Visual Concert VSX je zanimiv dodatek, prek katerega z lahkoto vključujemo še dodatne računalniške vsebine. Predvsem pa vse naprave Polycom odlikuje zares odlična programska oprema.

Polycom VSX 7000s

Kaj: Videokonferenčna naprava set-top.

Izdeluje: www.polycom.com.

Zastopa: DEK electronics, www.dek.si

Cena: 1.710.000 tolarjev.

Za: Spletni vmesnik in programska oprema.

Proti: Povezave na vsakem kosu opreme.

Spletni vmesnik Polycom VSX 7000

Sony PCS-1P

Tudi Sony že kar nekaj časa sodeluje v tekmi pri prenosu slike in zvoka. Med različnimi napravami je PCS-1P nemara še najbolj zaokrožena celota, ki ponuja osnovo za dober začetek vzpostavljanja videokonference. S hitrostmi do 2 Mb/s prek povezljivosti IP in 768 Kb/s prek povezav ISDN, z možnostjo vzpostavitve šestih mešanih povezav hkrati in z drugimi zmožnostmi sodi v podoben razred kakor druge opisane naprave. Po obliki in namembnosti pa sodi med set-top naprave.

PCS-1P je sestavljen iz dveh delov - en del je kamera z zanimivo zasnovanim mikrofonom, drug del pa je srce naprave, na katerem so tudi vsi priključki. Razširitvenih mest ima tudi Sony kar nekaj, poleg osnovnih omenimo vsaj povezavo z elektronsko oglasno desko in prosto režo za kartico MemoryStick. Dodamo lahko še dodatno napravo PCS-DSB1, ki še poenostavi dodajanje najrazličnejših vsebin.

Čeprav je PCS-1P v osnovi naprava za vzpostavljanje videokonferenc, pa se je Sony potrudil, da bi v prenos takih konferenc vključil čim več vsebin: od različnih računalniških vsebin, dodatnih slikovnih gradiv, gradiv z elektronskih oglasnih tabel in še česa. Vse to je zaokrožil še z možnostjo shranjevanja sklenjenih dogovorov na kartico MemoryStick, s katero lahko gradivo enostavno razdelimo udeležencem. Lahko torej rečemo, da se Sony s svojo napravo celo malo odmika od običajne videokonference, pravzaprav jo nadgrajuje. V celoti gledano, taka naprava postane koristno orodje za sestanke, na katerih se sprejemajo odločitve.

Programska oprema je solidna, skupaj z daljinskim upravljalnikom deluje hitro in enostavno. Kot je že navada v tem razredu naprav, so vse nastavitve hitro in enostavno dostopne, upravljanja s klici pa bo vešč tudi neuk uporabnik. Daljinskemu upravljalniku lahko očitamo le nekaj nerodno postavljenih tipk, saj ga moramo za povezane stvari kar naprej prestavljati v rokah.

Seveda ima Sony PCS-1P tudi spletni vmesnik, ki ponuja veliko. Nastavitve, vpisi v imenik in podobno gre prek računalnika pač mnogo laže. Vmesnik je lepo razdelan, moti le njegova oblika, ki je v nasprotju s sodobno obliko naprave. Kot da bi ga Sony nekako zanemaril. Resnici na ljubo pa moramo reči, da vmesniku prav nič ne manjka in je funkcionalno dovolj soliden.

Sony kot vedno malce vodi pred drugimi in rad uvaja nove oblike ter nove tehnologije v svoje izdelke. PCS-1P po zmogljivosti ni med najboljšimi, a vendarle ponuja zelo veliko. Če smo navdušeni nad novimi zmožnostmi in tehnologijami in bi radi osnovam videokonference dodali še kakšen zanimiv dodatek, je Sony dobra izbira.

Sony PCS-1P

Kaj: Namizna videokonferenčna naprava.

Izdeluje: www.sonypresentation.com.

Zastopa: AVC group, www.avc-group.si.

Cena: : 1.641.600 tolarjev.

Za: Napredne zmožnosti.

Proti: Daljinski upravljalnik, špartanski spletni vmesnik.

Nadzor Sony PCS-1P

Tandberg 990MXP

Tandberg je norveško podjetje, ki se zadnja desetletja ukvarja predvsem z vizualno komunikacijo. Razvoj in inovacije, ki jih predstavlja, podjetje uvrščajo v vrh ponudnikov naprav in programske opreme za videokonference. Ponudba opreme za videokonference je res obilna, od najmanjših prenosnih naprav prek javnih video telefonov pa do velikih integriranih sistemov. Raznolikost se izkazuje tudi v kakovosti prenosa, ki zajema skoraj vse možne naprave: od 3G telefonov pa tja do ločljivosti HD.

Tandberg 990MXP je set-top naprava, ki je namenjena predvsem manjšim konferenčnim sobam ter srednje velikim pisarnam. Kot pri vseh set-top napravah je tudi njena oblika zasnovana tako, da jo je mogoče enostavno postaviti na vrh televizijskega zaslona. Vrtljiva kamera PTZ je zelo solidna, pred zunanjimi vplivi pa je zaščitena s posebnim ohišjem. V paketu dobimo še zelo dober mikrofon in daljinski upravljalnik.

Priključkom je namenjena zadnja stran naprave. Na njej najdemo štiri video vhode in štiri izhode, štiri zvočne vhode, dva zvočna izhoda, omrežni priključek, režo PCMCIA za brezžično omrežje, vmesnik za štiri povezave ISDN ali vmesnik za zaporedno povezavo (odvisno od modela) ter seveda tudi vhod in izhod DVI.

Sodi med zmogljivejše naprave, naenkrat lahko vzpostavimo do štiri hkratne avdio/video zveze poleg treh dodatnih samo zvočnih zvez. Podpora vsem različnim standardom prenosa slike in zvoka je seveda vgrajena, seznam podprtih standardov je precej dolg. Priloženi daljinski upravljalnik je solidno zasnovan, a ga moramo večkrat preprijemati, ko dosegamo želene funkcije.

Programska oprema naprave je solidna, z daljinskim upravljalnikom tvorita celoto, pri kateri sta klicanje drugih udeležencev in upravljanje enostavni opravili. Poleg vseh običajnih stvari v videokonferencah pa Tandberg svojim napravam dodaja še nekaj dodatnih zmožnosti. Avtentikacija naprave prek protokola 802.1x/EAP, vmesniki HTTPS in ssh, podpora programski opremi VNC pri deljenju računalniških vsebin in, ne nazadnje, tudi podpora IPv6, če jih naštejemo le nekaj. Zaradi vseh teh dodatnih zmožnosti je naprava zanimiva, lahko pa se zgodi, da se v nekaterih okoljih taka možnost izkaže celo za nujno potrebo.

Seveda ima tudi 990MXP svoj spletni vmesnik, ki je lahko izveden tudi na varen način (HTTPS). Še dodatni protokoli, kot so telnet, ssh, SNMP, FTP, SOAP in podpora pretočnemu videu, kažejo, da Tandberg podpira najrazličnejša okolja in se trudi, da bi njihovo napravo lahko resnično enostavno vključili v kakršnokoli omrežje. S podporo globalnim imenikom in drugim imenskim storitvam je taka integracija v lokalno okolje podjetja gotovo precej olajšana.

Spletni vmesnik je premišljen, prek njega napravo res preprosto upravljamo. Klicanje, upravljanje imenika, nadzor naprave s kateregakoli računalnika v omrežju je enostavno opravilo. Tandberg v svoji liniji videokonferenc ponuja še veliko dodatne programske opreme, s katero lahko globalno nadzorujemo naprave, jih nadgrajujemo ali celo uporabljamo zunanje storitve, ki jih taka programska oprema omogoča.

Navzven Tandberg 990MXP ne kaže drugačnosti, vendar se v njem skriva kar nekaj zanimivih stvari, ki jih pri drugih izdelovalcih ni. Široko zastavljena zasnova pri vključevanju v najrazličnejša okolja daje napravi pečat, ki ga ne gre spregledati.

Tandberg 990MXP

Kaj: Namizna videokonferenčna naprava.

Izdeluje: www.tandberg.net.

Zastopa: Kron Telekom d.o.o., www.kron-telekom.si.

Cena: 2.585.236 tolarjev.

Za: Številne dodatne možnosti.
Proti: Daljinski upravljalnik.

Spletni vmesnik Tandberg 990MXP

To, kar smo zapisali, še zdaleč ne pove vsega o napravah, vendar bi bilo na primer že samo naštevanje podprtih protokolov veliko predolgo. Videokonferenčni sistemi so sistemi z veliko začetnico. Zapleteni in z nešteto različnimi možnostmi, a na drugi strani preprosti za rabo in upravljanje. Zahteve, ki navadno ne gredo najbolje skupaj, so v teh sistemih izpeljane do skrajnosti.

Vsak sistem je svet zase, s katerim se lahko upravljavec ukvarja kar nekaj časa, preden ga dodobra spozna. Po drugi strani pa vsak sistem pride že tako nastavljen, da lahko svojo prvo konferenco vzpostavimo prej kot v četrt ure. Lahko pa se poglobimo v delovanje, podrobno raziščemo vse podprte protokole, obdelamo možnosti upravljanja prek spletnega vmesnika in se poigramo s celotno znanostjo dodajanja računalniških vsebin. A to nam zna vzeti veliko več časa.

Izbira primernega videokonferenčnega sistema ni lahka izbira. Specifikacije različnih sistemov nam povedo veliko, morda celo preveč, in nas navadno samo zmedejo. Kot smo napisali že v začetku članka, je najbolje, da si najprej razjasnimo vprašanja, z odgovori pa se podamo k ponudnikom opreme.

Standardi, uporabljeni v videokonferencah

Videokonferenčni sistemi podpirajo neverjetno dolg seznam najrazličnejših standardov. Omenimo le nekaj najpogostejših, ki se uporabljajo pri prenosu slike in zvoka.

H.320 - arhitektura prenosa večpredstavnih vsebin prek povezav ISDN, ki vsebuje vrsto različnih protokolov (h.221, h.230, g.711, h.261 itd.).

H.323 - celotna arhitektura prenosa večpredstavnih vsebin v paketnem omrežju. Vsebuje vrsto različnih protokolov (Q.931, h.225, h.245, g.711 itd.).

SIP - protokol za vzpostavljanje povezav v omrežju IP.

H.261, H.263, H.264 - stiskanje video zapisa.

G.711, G.722, G.728, AAC-LD - stiskanje zvočnega zapisa.

T.120 - podatkovna konferenca, oglasne table, deljenje programov in računalniških vsebin.

H.239 - dvojni pretok slike (dual stream, duo video).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji