Objavljeno: 29.11.2016 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2016

Epson WorkForce Pro WF-5110DW

Izdelovalci brizgalnikov so v zadnjih nekaj letih občutno znižali ceno izpisov, obenem pa začeli vedno večjo pozornost posvečati napravam, primernim tudi za manjše pisarne. Tudi tam so tradicionalno vladali laserski modeli, zdaj pa so tudi ti brizgalni povsem primerljivi po cenah izpisov, z novo generacijo pa tudi po hitrostih. Za povrh so tudi dobro opremljeni.

Nekje na sredi tega segmenta najdemo Epsonov WorkForce Pro WF-5110DW. Namenjen je domačim in drugim manjšim pisarnam oziroma delovnim skupinam. Zanimivo, da gre le za tiskalnik, torej nima dodanega optičnega bralnika, možnosti kopiranja in faksiranja. To je precej nenavadno, saj smo v zadnjih letih preizkusili res malo samostojnih brizgalnih tiskalnikov, pa še ti so bili praviloma namenjeni fotografom (ali pa so zasedali res najcenejši rang lestvice).

No, preizkušeni WF-5110DW torej tekmuje s cenejšimi barvnimi laserskimi tiskalniki. To mu gre presenetljivo dobro od rok. Glavni razlog za to je tiskalna glava, ki je višja in širša od navadne, tako lahko z enim odtisom natisne večji delež kot pri klasičnih glavah. Ta glava je celo v različicah, ki segajo čez vso širino strani A4, a se v tem primeru vendarle še vedno premika levo in desno.

Tiskalnik tudi na videz spominja na laserske modele. Spodaj ima razmeroma velik predal (ta sprejme do 250 listov), zadaj je dodatni podajalnik še za 80 listov. Omislimo si lahko tudi dodatni predal, ki zveča zmogljivost še za dodatnih 250 listov. Na odlagalnem pladnju se lahko nabere do 150 listov. Tiskalnik zmore tudi samodejno tiskanje na obe strani.

Pri izdelovalcu obljubljajo 20 strani na minuto tako pri barvnem kot pri črno-belem izpisu. Na našem preizkusu sicer ni dosegel ravno te številke, a je bil dokaj blizu – pri krajšem dokumentu smo izmerili 12 strani na minuto, pri daljšem (dvajset strani) pa 18 strani na minuto. Vsekakor zelo dober rezultat, tudi pri barvnih straneh so hitrosti podobne. Seveda se občutno upočasni pri uporabi boljših papirjev, a gre kljub temu za zelo hiter brizgalni tiskalnik.

Podobno dobro se izkaže tudi pri ceni izpisa. Uporablja sicer kartuše (in ne stekleničk z barvo, kot je vse bolj priljubljen trend), a zmore do 4000 izpisov z eno kartušo. Cena črno-bele strani je tako 1,4 centa, cena barvne pa 4,2 centa. Za primerjavo – trenutno vodilna naprava v naši tabeli med cenejšimi barvnimi laserskimi tiskalniki, Ricohov SP C252dn, ima ceno črno-belega izpisa 1,4 centa na stran, barvnega pa 7,6 centa. S tem, da ima preizkušeni Epson bistveno boljšo kakovost izpisa grafik in fotografij, oba pa podobno ceno in hitrost. Omeniti velja tudi porabo energije – med tiskom porabi ta brizgalni model 24 vatov, laserski modeli pa vsaj desetkrat več (resda za kratek čas, a vendarle).

Edina resna prednost primerljivih laserskih modelov je večja zmogljivost, kar zadeva priporočeni mesečni izpis. Omenjeni Ricoh se namreč hvali s 65.000 izpisi, preizkušeni Epson pa z do 35.000. Drugače pa gre za zanimivo napravo, ki nakazuje, da razvoj še ni ravno zastal.

Epson WorkForce Pro WF-5110DW

Toplotni brizgalnik.

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni.

Cena: 225 EUR.

Cena natisnjene ČB strani: 1,4 centa.

Cena natisnjene barvne strani: 4,2 centa.

Prodaja: www.avtera.si.

Za: Hitrost izpisa, cena izpisa.

Proti: Cena naprave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji