Objavljeno: 25.5.2010 12:01 | Avtor: Žiga Četrtič | Monitor Maj 2010 | Teme: preizkus, samsung, foto

Električna fotografija

Kaj nam sploh lahko ponudi digitalni foto okvir, da je vreden omembe, čeprav smo se omenjenim napravicam izdatno posvetili v januarskem Monitorju? So dodatne možnosti sploh potrebne? Pobliže smo si ogledali Samsungov izdelek SPF-87H.

Zelo lično tanko ohišje je izdelano iz temne svetleče plastike, ki proti robovom postopno postaja prozorna. Sprednja stran je oblikovalsko povsem čistih linij in brez vsakršnih motečih elementov, razen izdelovalčevega logotipa. Tipke za upravljanje so namreč na zadnji strani, njihova vloga pa se sproti izpisuje na zaslonu. Oblikovalci niso pozabili, da foto okvir pogosto konča na pisarniških mizah, zato na zadnji strani najdemo še diskreten, a več kot le všečen reliefni cvetlični vzorec. Kakovost izdelave nas nekoliko razočara le pri opori, ki ne ponudi nastavljanja kota naklona. Morda bi si želeli tudi predpripravo za namestitev na steno, ki je brez uporabe mcgayverskih pristopov praktično nemogoča.

Osempalčni zaslon se ponaša z ločljivostjo 800 × 480 pik, ki je za svojo velikost povsem primerna, tako da zrnatost prikaza ni opazna. Čeprav lahko nastavljamo le svetlost, je slika zelo dobre kakovosti, barve pa prijetne in ne preveč kontrastne. Še najbolj omejujoča je vertikalna kotna vidljivost, ki sliko ob pogledu od spodaj barvno povsem potemni oz. popači. A izpod mize fotografije občudujejo le redki, pogled s strani pa je povsem zadovoljiv.

Če nekaj časa namenimo pomanjšanju ločljivosti fotografij, ki jih imamo namen prikazovati, nam vgrajeni gigabajt pomnilnika zadostuje za več kot 3000 fotografij. V SPF-87H lahko vključimo tudi pomnilniško kartico SD ali ključek USB, vmesnik mini USB pa je namenjen priključitvi na osebni računalnik. Izdelku je priložen tudi majhen omrežni napajalnik, čeprav je mogoče tudi napajanje prek povezave USB.

V malih možganih naprave se med drugim dogajajo tudi čudne stvari. Brskanje med shranjenimi fotografijami je sicer preprosto in pregledno. Menuji so oblikovno dodelani in omogočajo veliko nastavitev, a so nekatere razporejene nekoliko nelogično. Če želimo le prikaz ene fotografije, ne moremo izklopiti diaprojekcije, temveč moramo nastaviti diaprojekcijo na le eno fotografijo. Prikaz koledarja in ure je oblikovno prijeten, a se periodično premika po zaslonu in tako vzbuja našo pozornost, čeprav si tega ne bi želeli. Če izberemo le prikazovanje ure, je ta animirana v slogu prvih elektronskih digitalnih ur, ki so premetavale zavesice. A le vsako minuto, ne pa vsako sekundo, tako kot pri Samsungu, kjer se prikaz medtem še sprehaja po zaslonu. Najbolj všeč nam je bil osnoven prikaz fotografij in pa kombinacija prikaza koledarja, ure in kvadratne fotografije, kjer se s tipkami gor in dol pomikamo po mesecih, levo in desno pa med fotografijami. Viseče fotografije na vrvici za sušenje perila in kopičenje polaroidnih fotografij nas niso navdušile, a bi bile lahko komu všeč. Naleteli smo še na nenavadno in precej motečo omejitev pri prikazu fotografij. Ne le, da okvir podpira le datoteke jpg. Izbirčen je tudi pri načinu stiskanja. A velika večina fotoaparatov uporablja ustrezno obliko zapisa, zato moramo biti pozorni le ob shranjevanju obdelanih fotografij.

Največja posebnost Samsungovega okvirja je možnost uporabe kot dodatni računalniški zaslon. Z računalnikom, v katerem mora biti nameščena Samsungova programska oprema Frame Manager, se sporazumeva prek vmesnika USB. Uporabno, predvsem če nimamo prostega video izhoda grafične kartice. Sicer pa bi bilo veliko preprosteje, ko bi SPF-87H ponudil vmesnik VGA ali celo DVI. Okvir je operacijskemu sistemu viden kot običajni dodatni zaslon, kamor lahko razširimo namizje. Vsaj tako je pri operacijskem sistemu Windows XP, medtem ko je sedmica sliko sicer prikazovala, a okvira v zaslonskih nastavitvah nismo našli. Težave smo imeli še s prikazovanjem video vsebin, ki smo jih preizkusili z različnimi predvajalniki in načini prikaza, a smo vedno naleteli na neodzivnost. Z XPji takih težav ni bilo. Povsem tekoče in brez občutnejših zakasnitev smo lahko gledali film, prebirali dokumente in brskali po spletu. Dokler je imel program na voljo dovolj procesorske moči, saj izkorišča kar 14 odstotkov zmogljivosti dvojedrnika s taktom 2 GHz.

SPF-87H torej ni brezhiben. A očitkov je bila deležna pretežno programska oprema. Vloga dodatnega mini računalniškega zaslona je zelo mikavna, čeprav se Samsungov okvir najbolje obnese kot samostojna napravica za popestritev delovne mize ali bivanjskih prostorov. Simpatična je tudi cena, saj nas bo izdelek olajšal "le" za 75 evrov. Ko bodo Samsungovi programerji torej odpravili težave z gonilniki in nekaj drobnih neumnosti ter napak v strojni kodi, bo SPF-87h postal naravnost odličen nakup. Tudi za malenkost bolj občutljive.

Samsung SPF-87H

Kaj: Digitalni foto okvir.

Zaslon: 8 palčni, ločljivost 800 × 480 pik, razmerje stranic 16 : 9 (približno), svetilnost 200 cd/m2, kontrastno razmerje 500 : 1.

Vmesniki: USB, bralnik pomnilniških kartic SD, napajanje.

Pomnilnik: 1 GB.

Mere: 286 × 210 × 89 mm, 500 g.

Izdeluje: Samsung, www.samsung.com.

Prodaja: www.mimovrste.com.

Cena: 75 EUR.

Za: Lično oblikovanje, kakovosten prikaz, možnost uporabe kot dodatni računalniški zaslon.

Proti: Hroščati gonilniki zaslona, izbirčnost pri slikovnih datotekah, premikanje prikaza ure in datuma.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji