Objavljeno: 26.2.2008 11:40 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Marec 2008

Dvojni dotik

HTC je držal obljubo in na trg poslal model Touch s polno tipkovnico. A kljub številnim velikim in malim izboljšavam telefon še vedno ne prinaša pričakovanega tekočega delovanja.

Razlog za predstavitev Toucha je pritoževanje kupcev Toucha nad težavnim vnašanjem besedila. To je vodilo podjetje v odločitev, da telefon spremenijo v napravo z drsnikom, tipkovnico pa skrijejo pod zaslon.

A sama tipkovnica je vse prej kot tisto, kar bi pričakovali. Odločili so se namreč za izvedbo QWERTY, a le z dvajsetimi tipkami. To pomeni, da na posamezni tipki najdemo dve črki in en poseben znak. Privajanje na to nenavadno tipkovnico je precej težavno in med preizkusom smo pri vnosu daljšega besedila večinoma raje spet prijeli za pisalo.

V notranjosti ima napravica še največ skupnega z modelom TyTNom II. Poganja jo namreč procesor s frekvenco 400 MHz, v pomoč pa mu je 256 MB pomnilnika ROM in 128 MB pomnilnika SDRAM. Razveseljiva je novica, da tokrat Touch podpira tudi omrežje UMTS/HSPDA. Edina večja novost pri zunanjosti, poleg drsne tipkovnice, je dodatna kamera na sprednji strani telefona, prav taka, kot jo ima tudi TyTN II.

Telefon je, kot je razvidno že iz imena, možno upravljati prek uporabniškega vmesnika TouchFlo, ki prepoznava naše gibe po zaslonu. Vmesnik je doživel kar nekaj manjših popravkov, ki pripomorejo k izboljšani uporabniški izkušnji. Tako je možno brez pisala solidno upravljati celo sam operacijski sistem in zagonski menu. Za upravljanje večine programov pa žal še vedno potrebujemo pisalo. Najbolj izpopolnjen program za upravljanje s prsti je pregledovalnik slik. Ta je precej podoben tistemu iz iPhona, saj lahko z različnimi gibi slike vrtimo, povečujemo in preprosto pregledujemo. Če bodo v HTC nadaljevali razvoj vmesnika TouchFlo, lahko prihodnji rodovi postanejo resen konkurenti Applovemu telefonu.

Žal pa novosti in izboljšave le niso odpravile vseh slabosti predhodnika. Tudi dvakrat hitrejši procesor očitno še vedno ni kos operacijskemu sistemu, saj je odzivnost na trenutke zelo slaba. Najbolj moteče je dolgotrajno končevanje klica, saj se ob pritisku na tipko konec zdi, kot da je telefon za nekaj trenutkov popolnoma obstal. Izkazal pa se ni niti akumulator, saj nam ga je uspelo ob povsem povprečni rabi izprazniti v dobrih dveh dneh, precej pa je k temu pripomoglo nekaj ur, ki jih je telefon preživel povezan v omrežje tretjega rodu. Velika poraba energije ob uporabi omrežja UMTS je očitno še vedno težava večine današnjih telefonov.

Touch Dual nas tako pušča razdvojene. Po eni strani ponuja zanimivo upravljanje, ki je trenutno verjetno najenostavnejše med telefoni z operacijskim sistemom Windows Mobile, a vseskozi daje občutek, da je prostora za izboljšave še zadosti. Ne nazadnje pa nekoliko moti tudi sorazmerno visoka cena.

HTC Touch Dual

Kaj: Pametni telefon.

Operacijski sistem: Windows Mobile 6.0 Professional.

Procesor: Qualcomm, 400 MHz.

Pomnilnik: 256 MB ROM + 128 MB RAM.

Pomnilniška kartica: MicroSD, ni priložena.

Ločljivost zaslona: 240 x 320 pik (320 x 240 pik).

Krajevne komunikacije: Bluetooth 2.0, WLAN 820.11b/g, USB 2.0.

Omrežja in frekvenčna območja: GSM/EDGE 900/1800/1900 MHz; UMTS 2100 MHz; podpora HSDPA.

Odzivnost: 8.

Uporabnost: 8.

Splošni vtis: 8.

Izdeluje: HTC, www.europe.htc.com.

Prodaja: CHS, www.chs.si.

Cena: 655,2 EUR.

Za: Podpora HSDPA, Windows Mobile 6.0, upravljanje s prsti.

Proti: Nenavadna razporeditev tipk na tipkovnici, kartica MicroSD ni priložena, cena.

Najbolj izpopolnjen program za upravljanje s prsti je pregledovalnik slik. Ta je precej podoben tistemu iz iPhona, saj lahko z različnimi gibi slike vrtimo, povečujemo in preprosto pregledujemo.

Tudi dvakrat hitrejši procesor očitno še vedno ni kos operacijskemu sistemu, saj je odzivnost na trenutke zelo slaba. Najbolj moteče je dolgotrajno končevanje klica, saj se ob pritisku na tipko konec zdi, kot da je telefon za nekaj trenutkov popolnoma obstal.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji