Objavljeno: 16.6.2021 | Avtor: Iztok Stržinar | Monitor Posebna 2021

Druge izdaje, Internet, priloga revije PC&Mediji. Splet na pergamentu

Nikolaj Pečenko je v uvodniku prve številke Interneta, ki je izhajal kot priloga revije PC & mediji, zapisal: »Današnje spletne strani se bodo našim potomcem zdele kot rokopisni pergamenti, ki jih občudujemo v muzejih ...«

Septembra 1997, ko je Internet začel izhajati kot priloga revije PC & mediji, je bila osnovna enota vsebine običajna statična spletna stran. Pisci smo v dobršni meri brskali po spletu in za bralce sestavljali tematsko obarvane sezname koristnih ali zanimivih spletnih strani.

Bili pa so to tudi zametki časov, ko spleta nismo več le brali, temveč smo ga začeli poslušati, gledati, se na njem igrati in nasploh udejstvovati v raznovrstnih spletnih storitvah.

Častili smo blogerje, današnje vplivneže, pisali o programih za razpršeno izmenjavo glasbenih datotek, kakršen je bil Napster, ki so danes (legalne in plačljive) storitve za pretočno glasbo. Pa o spletnih klepetalnicah IRC in IcQ, ki so se prelevile v vsemogočna družbena omrežja. Prispevek o spletnem bontonu, ki smo ga pripravili, bi gotovo še danes marsikomu koristil. Godrnjali smo nad prvimi mobilnimi spletnimi brskalniki (zloglasni WAP) in preizkušali zametke storitev Zoom in MS Teams. Pogosta tema so bile tudi spletne dveri, imeniki spletnih strani, ki so deskarjem (ja, tako smo se imenovali) služili kot vstopne točke za medmrežna brezpotja. Danes imenikov ni več, ostal je le še vsemogočni iskalnik Google.

Erotična spletišča smo (po službeni dolžnosti seveda) raziskali maja 1999 in prav dobro se spomnim, da sem bil za ta uredniški podvig klican na zagovor k takratnemu uredniku Monitorja. Zanimivo pa je, da se na tem področju ni prav veliko spremenilo.

Tako kot še danes na spletu cvetijo tehnologije, kakršne so HTML, CSS in Javascript, o katerih smo že tedaj pisali v šoli spletnega programiranja in s tem skrbeli tudi za tehnološko bolj osveščene bralce.

Splet na pergamentu seveda ni mogel preživeti prav dolgo. Za vse to, čemur je služil Internet, imamo danes internet. Poleg tega pa prebiramo le še 280 znakov dolga besedila in gledamo nekajsekundne videe plešočih psov in pojočih mačk.

Iztok Stržinar, nekdanji urednik Interneta

Več o "tistih časih" si lahko preberete v posebni jubilejni številki Monitorja:

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji