Objavljeno: 21.12.2009 00:29 | Avtor: Damjan Matičič | Monitor Januar 2010 | Teme: preizkus, lcd

Digitalni spomini

Foto okvirjem smo se v Monitorju prvič resneje posvetili pred letom dni in odtlej se je stanje na trgu precej spremenilo. Danes najdemo na policah še večjo množico različnih izdelovalcev, tako uveljavljena imena s področja zabavne elektronike kot tudi manj znana, a vedno bolj množična, tajvanska podjetja. Prav je torej, da si ponudbo spet podrobneje ogledamo.

Foto okviri so se očitno med kupci uveljavili, saj je ponudba različnih izdelovalcev vsako leto pestrejša. Verjetno gre razloge iskati tudi v sorazmerni preprostosti takšne naprave. Digitalen foto okvir namreč ni nič drugega kot zaslon LCD, ki mu dodamo procesor, primerljiv s tistimi v mobilnih telefonih, nekaj tipk za upravljanje ter primerno programsko opremo. Za hrambo informacij potrebujemo bralnik pomnilniških kartic in nekaj vgrajenega pomnilnika. Različni izdelovalci nato dodajajo bolj ali manj uporabne dodatne zmožnosti, od različnih načinov povezljivosti do programskih urejevalnikov slik.

Zasnova je torej preprosta, vprašanje je, kaj loči tiste najboljše od povprečja. Osnovna funkcija takšne naprave je prikazovanje fotografij. Razlike med poceni izdelki in tistimi bolj dodelanimi so opazne že tu. Pomembne lastnosti dobrega okvira so realistična reprodukcija barv, dovolj dobro kontrastno razmerje zaslona in primerna ločljivost. Nekateri bolj uveljavljeni izdelovalci se v celoti posvečajo primarni nalogi in ne vgrajujejo podpore drugim vrstam datotek, kot so glasbene ali večpredstavne. Tisti drugi, predvsem tajvanski in kitajski izdelovalci, stavijo na čim večji nabor zmožnosti. Nekateri okviri so tako pravzaprav čisto pravi večpredstavni predvajalniki, saj podpirajo celo različne naprednejše stisnjene zapise videa. Kot smo na tem mestu zapisali že pred letom dni, je odločitev kupca, čemu daje prednost. Množici zmožnosti, pri čemer mora povečini vzeti v zakup marsikatero jezikovno in oblikovno napako, ali dodelanemu vmesniku z dobrim prikazom slik. Eden od pomembnejših dejavnikov pri nakupu je tudi podpora različnim vrstam pomnilniških kartic. Bolj zahtevni kupci, ki uporabljajo hitrejše kartice Compact Flash, bodo namreč morali nekoliko bolj previdno izbirati, saj te kartice povečini podpirajo dražji modeli. Preostali lahko posežejo po kateremkoli od opisanih izdelkov, saj najbolj razširjene kartice SD in MMC podpirajo prav vsi preizkušeni izdelki.

Naš pregled je tokrat zajel petnajst naprav, kar je precej več kot pri prejšnjem preizkusu. Povečalo se je število izdelovalcev, predvsem po zaslugi manj znanih podjetij azijskega izvora. Opazna so tudi znižanja cen, kar je predvsem posledica nižanja cen zaslonov. Če je pred enim letom najcenejši izdelek veljal 80 evrov, je tokrat več kot polovica pod to številko. Danes je moč dobiti kakovosten zaslon primerne velikosti že za 60-70 evrov, to je občutno ceneje kot lani. Še vedno ostajajo zasloni večjih mer, katerih cene se gibljejo, v nekaterih primerih tudi daleč prek 100 evrov. A glede na trenutne smernice razvoja bomo verjetno prihodnje leto spet pisali o novi ponudbi z novimi cenami.

Trg digitalnih okvirov je velik in izbor enega favorita na našem preizkusu bi verjetno povzročil krivico kateremu od izdelkov, ki jih tokrat nismo zajeli. Zato smo primernost in kakovost posameznega izdelka omenili kar pri opisu, pri tistih boljših smo to tudi izpostavili. Opisi naj bodo tako bolj navodilo pri nakupu, ki lahko kupcu pomagajo, ko se odloča med različnimi primerki takih naprav.

Katere izdelke smo testirali in kako smo jih ocenili, si preberite v januarski številki revije Monitor

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji