Objavljeno: 31.1.2023 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Februar 2023

Digitalna beležnica

E-bralniki so izredno dolgočasne naprave, pa vendar smo nad njimi navdušeni že od vsega začetka.

Na spletu že nekaj časa spremljamo pojav bralnikov, ki so nekakšni križanci s tablicami, torej v navezi s pisalom ponujajo zaslon, občutljiv na dotik, ali če obrnemo, pojavljajo se tablice, ki uporabljajo zaslone z digitalnim črnilom (e-ink), ki jih poznamo iz bralnikov. Tako napravo je že sredi lanskega leta napovedal Huawei (Matepad Paper), že nekaj časa so naprodaj tovrstne tablice podjetij Boox in Remarkable, tudi Amazon ponuja svoj model Kindle Scribe. Temu so se pridružili tudi pri Lenovu, kjer so na Kitajskem pred dobrim mesecem splavili tablico Lenovo Yoga Paper, pri nas pa bo na voljo pod imenom Lenovo Smart Paper.

Zamisel je preprosta – šlo naj bi za digitalno beležnico, namenjeno uporabnikom, vajenih pisanja na roko. Seveda bi lahko uporabljali tudi povsem navadne tablice, posebnost je zaslon e-ink, ki porabi občutno manj energije (govorimo o dnevih uporabe in ne le urah) in je bistveno bolje viden v vseh svetlobnih pogojih. Hkrati je taka naprava lahko lažja, zaradi enostavne zasnove pa vsaj teoretično tudi cenejša.

Beležnica Lenovo Smart Paper deluje zelo preprosto – ima plastično ohišje kompaktnih mer in dovolj ugodne teže (408 gramov), da jo brez težav držimo dlje časa. Ohišje je enostavno in elegantno, z ravnimi robovi, je zelo kakovostno sestavljeno in bi po vsej verjetnosti »preživelo« tudi padec na tla. Ohišje ima ob levem robu zaslona nekaj več roba, v njem je posebno odložišče, kamor se z magnetom zaskoči priloženo pisalo. V kompletu je tudi dobro zaščitno ohišje, ki tablico skupaj s pisalom lepo objame.

Na prednji stranici dominira 10,3-palčni črno-beli zaslon e-ink ločljivosti 1.872 × 1.404 pik, kar pomeni 227 pik na palec. V primerjavi z zasloni LCD, kjer mora osvetlitev samega zaslona tekmovati s svetlobo okolja, deluje e-ink v praksi enako kot tiskani mediji. Vgrajena osvetlitev je tako uporabna predvsem v temnejših pogojih, denimo pri nočnem branju, na voljo je 24 stopenj. Zelo nas je navdušila možnost spreminjanja barve svetlobe – od zelo bele do tople, ki spominja na starejše knjige.

Zaslon je seveda občutljiv na dotik, kar deluje dovolj natančno in odzivno. Pri uporabi priloženega pisala zazna 4.096 stopenj pritiska, prepozna pa tudi nagib pisala, kar se kaže pri risanju. Pisalo se dobro obnese, brez težav lahko roko naslonimo na zaslon in rišemo ter pišemo po njem. Pogrešali smo možnost, da bi druga stranica pisala delovala kot radirka za hitro brisanje napak, tako pa je treba v vmesniku vsakič znova ročno izbirati radirko.

Samo pisanje na tablici je zelo dobro izvedeno – je natančno in odzivno. Enako velja tudi pri risanju, čeprav si predstavljamo, da bo tablica primerna predvsem za hitro skiciranje (denimo diagramov) in ne toliko za umetniške podvige. Beležka ima možnost dela s plastmi (koristno, ko želimo ločiti skico od besedila), dobro je izvedeno tudi pisanje po datotekah PDF.

Na tablici teče zelo omejen sistem Android, a tega v praksi ni opaziti, saj nima vgrajene trgovine Google Play in s tem možnosti prostega nameščanja zunanjih aplikacij. Uporabniški vmesnik je zasnovan okoli ideje zvezkov – domači zaslon predstavljajo osnovne mape (Priljubljeno, Prenosi, Beležnica, Hitri zapiski itd.), v levem meniju pridemo do osnovnih strani naprave (bralnik, nastavitve itd.). Ideja je v tem, da zapiske hranimo v različnih zvezkih, te pa lahko organiziramo po mapah. Na voljo je nekaj osnovnih aplikacij, poleg bralnika elektronskih knjig še koledar, ura, odjemalec elektronske pošte ter kalkulator.

Zapiski so osrednja zmogljivost, prepoznava besedila je dobra. Je pa naprava omejena pri povezovanju v druge sisteme (denimo spletne hrambe).

Delovanje vmesnika ni ravno hitro – tablica ima dokaj osnovno strojno opremo, ki je glede na namembnost povsem dorastla zahtevam, bolj se pozna počasna odzivnost zaslona e-ink. To je pač lastnost vseh zaslonov e-ink, ki se z leti sicer izboljšuje, a še vedno so v primerjavi s klasičnimi LCD zelo, zelo počasni.

Sama počasnost nas pravzaprav ni preveč zmotila, bolj nas je razočaral občutek, da programska oprema še ni povsem izpopolnjena, recimo primer prepoznave besedila. Ta deluje odlično (tudi v slovenščini), čeprav nekoliko počasi (za šest preprostih alinej potrebuje šest sekund), a imamo tako prepoznano besedilo možnost poslati le po elektronski pošti. Zakaj ne moremo takega besedila shranit kot .doc (ali tudi le .txt) na tablici ali v oblačni hrambi Google Docs, ki je sicer integrirana v tablico? Želeli bi si tudi sinhronizacijo še v kakšno drugo oblačno ali omrežno hrambo. Pri Lenovu sicer obljubljajo aplikacijo za Android in iOS, ki naj bi razširila uporabnost (predvsem v smislu deljenja datotek), a za zdaj smo dobili občutek, kot da gre pri programski opremi za beta različico.

Lenovo Smart Paper

e-bralnik z možnostjo pisanja

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 479 EUR

Za: Zaslon, delovanje pisala, velikost in teža.

Proti: Omejena povezljivost, omejitve programske opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji