Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Maj 2013

Dell na Poljskem

V začetku aprila si je skupina slovenskih in hrvaških novinarjev ogledala Dellovo tovarno EMFP (European Manufacturing Facility Poland) v poljskem mestu Łódź (izgovori se Vudž), ki jo je ameriški gigant osebnih računalnikov zgradil leta 2009.

Tovarno so na nekdanjem travniku zgradili v vsega letu dni, površino ima 37.000 kvadratnih metrov, stala je 292 milijona dolarjev in trenutno zaposluje 1200 delavcev v dveh izmenah. Rekli bi lahko: tam,  kjer sta denar in volja (in do investitorjev prijazno lokalno okolje), je vse mogoče. Ne nazadnje – zaradi tujih naložb se je nezaposlenost v tem tretjem največjem poljskem mestu v štirih letih z 20 % zmanjšala na 6,5 % (tako Wikipedia).

V tovarni izdelujejo osebne računalnike in strežnike, pred kratkim so praznovali mejnik 40 milijonov proizvedenih enot. To kaže, da je tovarna vse prej kot majhna. O tem priča tudi to, da jo podpira v resnici gigantski podatkovni center (novinarji smo bili prepričani, da del zmogljivosti oddajajo lokalnim podjetjem, pa jih ne). V njem je 500 (!) strežnikov (fizičnih, virtualizacije ne uporabljajo), množica omrežnih stikalnih omar in kar nekaj omar z diskovjem (storage) in tračnimi enotami. Diskovje je zaenkrat še podjetja EMC, a ga bodo kmalu nadomestili s svojim, oz. z diski podjetja Compellent, ki ga je Dell odkupil pred kratkim. Ker gre za »lokalni« podatkovni center, ne čudi, da je omrežna povezljivost zagotovljena z dvema optičnima kabloma zmogljivosti le 150 Mb/s (to ni veliko več od tega, kar imamo pri Monitorju …).

Vse lepo in prav, vendar smo se ob obisku spotaknili tudi ob manj blesteča dejstva. Tovarna ni v Evropi zato, ker bi Dell prav posebej ljubil Evropo, temveč ker mora biti, drugače računalniki in strežniki ne bi imeli nalepke Made in EU in bi jih v nasprotnem primeru doletele dodatne carinske dajatve. Zato je tovarna EMFP v resnici le sestavljalnica, v kateri je, denimo, tudi matična plošča le vhodni del, ki ga izdelujejo v podjetju Flextronics. Še več, je ročna sestavljalnica, kjer delavci sestavljajo računalnike približno tako, kot še vedno počnemo nekateri navdušenci doma. Le precej hitreje, za osebni računalnik menda potrebujejo le tri minute. In, da, tovarno je Dell postavil tam, kjer jo je, pač zato, ker je tam dovolj poceni delovne sile (le delček cene, ki jo zahtevajo delavci v Limericku na Irskem, od koder so priselili del proizvodnje). Ko se bo cena delovne sile zvišala, se bo proizvodnja in morda celotna tovarna preselila drugam. Prenosni računalniki, ki so jih še nedavno izdelovali v EMFPju, so,  recimo, že »odleteli« v kitajske proizvodnje dvorane.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji