Objavljeno: 26.4.2022 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Maj 2022

Coda - Pisarna prihodnosti

Urejanje dokumentov in preglednic se v osnovi ni spremenilo že 40 let, in čeprav danes s pisarniškimi programi delamo na raznovrstnih napravah, spletu, v oblaku in še kje, je način izvajanja aktivnosti enak. Opravila so ločena in vnaprej znana. Celice so še vedno označene s črkami in številkami kot v igri potapljanja ladjic. Zakaj, če današnja tehnologija ponuja drugačne možnosti? Shishir Mehrotra in Alex DeNeui sta prepričana, da brez potrebe, zato predstavljata svojo vizijo prihodnosti, imenovano Coda.io.

Coda je digitalno platno, ki povezuje preglednice, predstavitve, aplikacije in dokumente. Ima sposobnosti urejanja dokumentov, preglednic in zbirke podatkov. Odlično se povezuje z drugimi storitvami, na primer s komunikatorjem Slack ali z elektronsko pošto Gmail. Opravilo, ki je prej zahtevalo cel kup aplikacij in storitev (Excel, Trello, Asana ipd.), je moč opraviti zgolj s Codo. Ta v osnovni različici brezplačno ponuja gradnike, tabele in gumbe ter učinkovite predloge, ki nam prihranijo ogromno časa in poskrbijo, da se dokument razvija skladno z našimi potrebami oziroma potrebami ekipe. Sodelovanje je Codino srednje ime, sodelujoči lahko pri istem dokumentu delajo na sebi ljub način, a hkrati obdelujejo enake podatke.

Delovni prostor pisarniške storitve Coda je kot digitalno platno, ki povezuje lego kocke akcij po vzoru igre Minecraft.

Upravljanje dokumentov s Codo je kljub drugačnemu pristopu razumljivo, zdi se, da nam vseskozi pomaga napredna umetna pamet. Če se v Codo prijavimo z Googlovim računom, nam je takoj na voljo povezava z oblačno shrambo Drive. V osrednjem delovnem prostoru ustvarjamo najrazličnejše tipe dokumentov, projektov, datotek in imenikov, vstavljamo grafe, tabele, večpredstavnostne datoteke, prosto urejamo vsebino, jo delimo in izvažamo. Če v Codo s formulo vnesemo koordinate, se bo na dokumentu samodejno pojavil Googlov zemljevid s potjo od vira informacije do vstavljenih koordinat. Možnosti je praktično neskončno, edina prava omejitev je uporabnikova domišljija.

Pri ustvarjanju novega dokumenta so nam poleg prazne strani na voljo uvozi ter predloge drugih priljubljenih programov in storitev.

Coda ne skriva, da želi na novo izumiti pisarniške programe. Drugačen pristop in nebroj zmožnosti zahtevata od uporabnika veliko prilagajanja. Medtem ko na različnih straneh, polnih tabel in drugih interaktivnih elementov, brez težav dela več članov ekipe hkrati, ki telovadijo z gradniki, ne da bi se zaletavali med seboj, je osnovno urejanje v primerjavi z uveljavljenimi rešitvami otežkočeno. To je opazno predvsem pri sicer preprostih opravilih, kakršno je urejanje besedila. Prav urejanju besedila so se razvijalci Code v zadnji različici najbolj posvetili. Olajšana sta izbiranje in premikanje besedila po dokumentu, izboljšana večopravilnost v razdeljenem pogledu ter odpravljene napake v sodelovalnem pisanju. Še vedno so opazne dokaj velike razlike v hitrosti odpiranja posameznih projektov ter urejanja dokumentov v njih.

Osrednjega tekmeca pri ustvarjanju novega načina urejanja dokumentov poskuša Coda dohiteti z nadgradnjo predlog in dokumentov v aplikacije, ki jih imenuje Packs.

Razvijalci Code so prepričani, da bi dokumente morali obravnavati kot aplikacije. Minecraft za dokumente so nadgradili z brezšivnim povezovanjem s tujimi storitvami. S tako imenovanimi paketi (angl. Packs) lahko uporabnik prilagodi spletno trgovino Shopify, da pošilja sporočila v program Slack, nakar uslugo proda drugim uporabnikom. Coda bo v ta namen imela pravo tržnico s paketi, kjer bodo ustvarjalci obdržali 70 odstotkov izkupička.

Codin neposredni tekmec ni Microsoft Office, temveč Notion, ki ima pri izumljanju novega načina urejanja dokumentov precej prednosti – dve leti in 20-krat več uporabnikov. Razlog v večji priljubljenosti konkurenta tiči tudi v darežljivi brezplačni različici storitve, ki ne pozna omejevanja dokumentov, medtem ko Coda zastonjkarjem nudi »le« 50 objektov (strani in tabel) na dokument, ki lahko obsegajo največ tisoč vrstic. Čeprav se obe storitvi premikata v isto smer, je Coda za spoznanje hitrejša in zanimivo bo videti, kaj bo prinesla prihodnost.

Coda.io

oblačni pisarniški program

Kje: Coda.io.

Koliko: Osnovna različica zastonj, nato od 10 USD naprej.

Za: Različne platforme, izredna prilagodljivost.

Proti: Zahteva nekaj privajanja, spremenljiva hitrost delovanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji