Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2013 | Teme: LTE

Četrta generacija tudi pri Mobitelu

SiMobil je svoje mobilno omrežje četrte generacije LTE predstavil lani, zdaj pa je na voljo tudi pri Telekomu, pardon, Mobitelu. Novo omrežje obljublja bistveno hitrejši prenos podatkov – te obljube smo preverili tudi sami.

Trenutno je LTE predvsem podatkovna tehnologija. Telefoni sicer obstajajo, vendar so pri nas redki. Na sliki ZTEjev Wifi modem, ki ga prodajajo pri Mobitelu.

Trenutno je LTE predvsem podatkovna tehnologija. Telefoni sicer obstajajo, vendar so pri nas redki. Na sliki ZTEjev Wifi modem, ki ga prodajajo pri Mobitelu.

Naj obnovimo za tiste, ki mobilnim omrežjem ne sledijo najbolje – LTE ali Long Term Evolution je nadgradnja trenutnega mobilnega omrežja 3G, ki danes teoretično omogoča podatkovne hitrosti do 100 Mb/s. Seveda v idealnih razmerah in v najmočnejši »sestavi«. Na področju LTE trenutno vlada še kar precejšen »kaos«, predvsem zaradi različnih frekvenc, na katerih lahko tehnologija deluje. V ZDA tako uporabljajo frekvenco 700 MHz, v Evropi naj bi počasi vsi uporabljali 800 MHz (ki se sprošča z opustitvijo analogne televizije), v resnici pa kar nekaj evropskih držav (tudi Slovenija) zaenkrat uporablja frekvenco 1800 MHz, ki so jo »kanibalizirali« s frekvenčnega območja GSM.

Posledično je naprav, ki delujejo v slovenskih omrežjih LTE, še zelo malo. Simobil tako ponuja en sam modem USB, Mobitel pa en modem in tri telefone. Mi smo preizkusili telefon HTC One SV in ZTEjev  modem Wifi.

Vse o LTE

Vse, in še več, o LTE si lahko preberete v članku, ki je bil objavljen v lanski poletni številki naše revije in ga je za nas napisal Nikolaj Simič, nekdanji direktor agencije APEK.

www.monitor.si/lte_tehnologija

Sicer se tudi pri nas najde kar nekaj naprav, ki podpirajo frekvenčno območje okoli 1800 MHz, a ne delujejo v naših omrežjih. Denimo Applov iPhone 5, ki podpira omrežja hrvaških operaterjev T-Mobile in VIPNet, omrežja SiMobila ali Mobitela pa še ne, saj čakamo programsko nadgradnjo s strani Appla. Take nadgradnje čakamo tudi za nekatere druge naprave, predvsem za zmogljivejše modele posameznih znamk. Seveda pa prihaja vse več naprav, ki podpirajo nova, hitrejša omrežja – z zanimanjem čakamo novi Samsungov Galaxy S4.

Trenutno je za širši krog uporabnikov vsekakor najzanimivejši modem podjetja ZTE, ki omogoča drugim napravam, da se prek vmesnika WiFi povežejo v omrežje LTE. Sami smo to preizkusili tako s telefonom (iPhone 4) kot tudi s prenosnikom, tablico in celo namiznim računalnikom. Nastavitev modema je povsem preprosta, le ime in geslo omrežja WiFi, ki ga naprava »oddaja«, je treba določiti.

Z modemom smo preverili, da ima Mobitelovo omrežje presenetljivo dobro pokritost, saj so pokriti vsi večji kraji po Sloveniji. Tu štejemo tako Ljubljano in Maribor kot tudi Celje, Kranj, Koper, Novo mesto ... Delna pokritost je tudi v krajih, kot so Grosuplje, Postojna, Bled itd. SiMobilovo omrežje je v tem trenutku še bistveno manjše, obsega pa predvsem središče Ljubljane, letališče Brnik in Bled. Seveda oba ponudnika še vedno širita omrežji, a je ta hip uporabnikov, ki bi imeli podprte naprave, še razmeroma malo.

Izmerjene hitrosti v Mobitelovem omrežju so bile zelo impresivne, a le glede na hitrosti v omrežju 3G. Najbolje smo merili v središču Ljubljane, kjer smo namerili slabih 30 Mb/s prenosa iz spleta in približno polovico tega nazaj. Na različnih koncih mesta se obnese različno, najslabše smo namerili v Murglah, kjer je bila hitrost še vedno spoštljivih 9 Mb/s proti uporabniku in 1 Mb/s proti spletu. Dobro se obnese tudi zunaj Ljubljane, v Grosupljem smo namerili dobrih 20 Mb/s pri prenosu proti uporabniku in 5 Mb/s nazaj. Pri tem velja omeniti, da je tudi odzivnost omrežja (ping) bistveno boljša od odzivnosti omrežij 3G. To se pozna pri deskanju po spletu, saj se strani odpirajo hitreje kot v omrežjih 3G. Hitrosti so torej na splošno dobre, pa čeprav ne dosežejo teoretično možnih 100 Mb/s (in 50 Mb/s prenosa v splet). Razlog? Operaterji varčujejo s pasovno širino 1800 MHz in povezavam LTE niso dodelili dovolj širokih frekvenčnih pasov. Morda bo bolje, ko bo država (APEK) LTE dodelila  predvideni frekvenčni pas 800 MHz.

Video

Kako smo se, malce za hec in malce zares, lotili omrežja LTE, si lahko ogledate na spodnjem naslovu.

www.monitor.si/lte

Velja omeniti, da je bil omrežje LTE zasnovano v bistvu le za prenos podatkov, na področju prenosa glasu pa zaenkrat še ni konkretnih mednarodnih standardov. Tudi naš testni telefon je ob glasovnem klicu vedno preklopil nazaj v omrežje 3G. To počne samodejno, saj v Mobitelu uporabljajo tehnologijo CSFB (Circuit Switch Fall Back), ki sama poskrbi za preklop med omrežji. Posledica – če ste ravno kaj hudo dolgega vlekli iz spleta, boste ob glasovnem klicu povezavo izgubili.

Nova omrežja so torej pokazatelj, kam gre tehnologija. Ta trenutek je uporabnikov seveda malo, med letom pa jih bo vedno več – seveda pa se bodo tudi omrežja še naprej širila. Trenutno imata oba ponudnika le nekaj paketov, ki izkoriščajo LTE.  

Povezava LTE

Mobilna povezava naslednje generacije.

Cena: Pri Mobitelu je do konca leta nadgradnja paketa Instant Internet brezplačna, drugače je naročnina 19,50 EUR na mesec (za 40 GB), pri SiMobilu 36 EUR na mesec za 30 GB.

✓    Hitrost, odzivnost.

✗    Zaenkrat malo podprtih naprav.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji