Objavljeno: 29.1.2008 18:38 | Avtor: Dare Hriberšek | Monitor Januar 2008

Če nas zanima zgolj internet

Če so prve računalnikarje pritegnile igre in hitro urejanje podatkov, je za pravi razmah uporabnikov zagotovo zaslužen internet. Slovenska gospodinjstva danes skorajda vsa že premorejo kak računalnik, ki rabi za brskanje po spletu in osnovna pisarniška opravila. Spodnji članek je namenjen premagovanju strahu tistih, ki še niso skočili na ta vlak.

Ljudje, ki razmišljajo o taki življenjski prelomnici, so ponavadi začudeni, ko izvedo, da bo osnovna naložba precej skromna.

Da, računalnik za internet je diametralno nasprotje računalnika za igre, o katerem smo pisali prejšnji mesec. Če smo tam potožili, da staršem otrok večinoma prodajajo preslabotne računalnike za resno poganjanje iger, je tu nasprotno. Potrošniki odidejo domov s precejšnjim presežkom strojne opreme, ki je verjetno nikoli ne bodo v celoti izkoristili. Že če boste pri nakupovanju kliknili najcenejši računalnik v kateri od spletnih ponudb, bo 99,9 % popolnoma zadostoval za večino opravil, ki jih povprečneži počnemo v spletu.

Strojne (ne)zahteve

Računalnik, ki ga sestavljamo, bo torej iz spodnjega cenovnega razreda. Kljub temu pa boste tudi tu zapadli v večno skušnjavo. Vsaka družina ima namreč tudi še kakega igrivega ata in mladostnika, ki pa mogoče bi kdaj zaigrala kakšno igro. Naj takoj povemo, da hibridov ni. Razen za nezahtevne namizne igre in igre, ki so starejše od, recimo, 4 ali 5 let. Za lažjo predstavo povejmo, da samo grafična kartica, ki je sposobna poganjati najnovejše igre, pa še te ne na najvišjih nastavitvah, stane več od namiznika, ki ga bomo sestavljali tokrat. Namiznik omenjam posebej zato, ker bomo pri računalniku za internet vključili tudi prenosnike. Ti so na neki način za deskanje nekoliko primernejši, saj boste takega brez brezžičnega vmesnika že težko našli, pa tudi ko se v soboto odpravljate na kavo, ga lahko vzamete s seboj pod pazduho in svoj spletni klepet nadaljujete v kateri od kavarn, ki ponujajo dostop. Nadaljnja prednost prenosnikov je tako imenovani nakup vse-v-enem. Pri prenosniku namreč kupimo zraven tudi monitor, tipkovnico, miško in zvočnike.

Sestavne dele pri namizniku bomo omejili na najnujnejše, kar je treba za udobno deskanje po spletu in pisarniška opravila. Torej procesor, osnovna plošča, pomnilnik, disk, optična enota, napajalnik, ohišje in monitor.

Procesor: Za naš računalnik bo zadostoval najcenejši. Najzahtevnejši opravili, ki čakata naš stroj, bosta namreč poganjanje kakih flash aplikacij in uporaba programov P2P (eMule, Bittorent ...). Slednje procesorsko včasih niti ni tako zelo nedolžno, a kot smo povedali uvodoma, je naš uporabnik začetnik in števila virov v uTorrentu ne bo spreminjal še nekaj let. Splača se pobrskati med starejšimi modeli izpred serij X2 pri AMD in Core 2 pri Intelu. Torej kakšna Sempron oziroma Celeron.

Osnovna plošča: Tu bomo imeli nekaj več zahtev. Čim več integriranih vmesnikov. Potrebujemo najmanj grafičnega, zvočnega in omrežnega. Če nam uspe najti še takega z brezžičnim omrežnim vmesnikom, ki pa jih med najcenejšimi ploščami skoraj ni, bo to že mali triumf.

Pomnilnik: Za delovanje Oken XP bo zadostovalo 512 MB pomnilnika. Ker pomnilnik za naš računalnik ni več zelo drag, bomo v precejšnji skušnjavi. Da bi kupili dvakratno količino. Za vsak primer, če bosta obenem tekla urejevalnik besedil/tabel in spletni brskalnik in bo igrala glasba.

Disk: Tudi tu bodo naše zahteve nizke. Večini uporabnikov bo zadostoval kak model z 80 GB, ki se še valja po policah v ozadju trgovin. Od tu naprej je izbira vaša.

Ohišje in napajalnik: To bomo tokrat kupili kar v kompletu. Cene za najcenejše komplete se gibljejo tam okrog 30 evrov. In to bo naš izbor. Se pa splača malo poizvedovati pri sosedih in sorodnikih, kajti zadnja leta je skoraj v vsakem stanovanju, ponavadi na vrhu omare v predsobi ali otroški sobi, opaziti kako staro ATX bež škatlo. Povprašajte, po našem mnenju bodo zelo veseli, če jih je boste rešili.

Optična enota: Pri današnjih cenah in ponudbi zapisovalnikov DVD ne bo težav. Ko (in če) boste kupovali v trgovini, povprašajte po najcenejšem. "Je kaj v akciji, gospod?" Zapisovalniki imajo namreč nadležno lastnost, da ne glede na cenovni razred po določenem času brez razloga odpovedo poslušnost. V tem primeru ne gre gledati niti na garancijski rok. Napravo, ki stane okrog 20 evrov, se v takem primeru najbolj splača kupiti kar novo.

Monitor: Tokrat bomo v sestavo uvrstili tudi monitor. Prvič, ker gre za posebno skupino kupcev, ki večinoma prvič kupujejo računalnik in monitorja še nimajo od prej. Drugi razlog pa se skriva v lažji cenovni primerjavi s prenosniki, ki imajo monitor že prilepljen. Za monitorji ne bomo preveč brskali, saj za internetna opravila niso ključnega pomena odzivni časi in drugo. Za lažjo primerjavo s prenosniki bomo vzeli okroglo ceno 200 evrov, kar je danes nekako vstopni znesek za 17-palčne monitorje LCD.

Drugo: Miško, tipkovnico vam bo trgovec večinoma kar navrgel. Če ne, mu morda malce namignite. Tudi zvočniki, taki, ki bodo za silo v prostor prenašali kak mp3, govor in internetno piskljanje, se dobijo po okrog 5 evrov. Če ste družaben človek, si omislite še spletno kamero (okrog 35 evrov). Z njo bodo vaši klepeti po katerem od programov za sporočanje postali povsem nova izkušnja, saj ne boste mogli več zavijati z očmi, ko vam bo prijateljica razlagala o svojem novem ljubimcu. Pri namizniku razmislite še o brezžični omrežni kartici (okrog 20 evrov). Danes pri večini paketov ponudnikov interneta dobite zraven že brezžični usmerjevalnik. S tem boste pridobili mobilnost - kolikor jo pač taka velikanska škatla ima - in si prihranili napeljevanje in poznejše spotikanje ob kable.

Najceneje, kar se da

Poskusimo za naš namen sestaviti računalnik, kot bi se naloge lotil pravoverni "škot". Iz praktično najcenejših komponent, kar jih je moč najti v trgovinah.

Procesor: Intel Celeron 420 1600 MHz/800 512K BOX.....32 EUR

Osnovna plošča: Asrock Conroe 1333-D667, FSB1333, integrirana grafika, 1×PCI-Ex16, 10/100 LAN, 7.1 ZVOČNA, 1×PCI-Ex.....55 EUR

Pomnilnik: Različni izdelovalci, 512 MB PC 5300.....15 EUR

Disk: Seagate ST380815AS 80GB.....45 EUR

Ohišje:.....30 EUR

Optična enota:.....20 EUR

Skupaj:.....okrog 200 EUR

In ga imamo. Računalnik za celo manj kot 200 evrov. Noro, ali ne? Procesor je sicer iz nekega drugega obdobja, osnovna plošča tudi. Toda ima vse, kar potrebujemo: integriran grafični vmesnik, celo osemkanalni zvočni vmesnik (pozor, osem zvočnikov bo verjetno stalo več od računalnika) in omrežni vmesnik. Za nameček ima še režo PCI-e, če bo lastnik kdaj na tomboli zadel grafično kartico. Kupovati za tak računalnik namreč nima smisla. Tudi pomnilnik je praktično najcenejši, t. i. brezimni. Tudi, kot rečeno, 80 GB diska bi po našem mnenju moralo zadostovati.

Naš računalnik resda ne bo "trgal", kot pravijo poznavalci, toda zgoraj smo dovolj na debelo utemeljili, zakaj mu tega pravzaprav tudi ni treba. Dodajmo še 200 evrov za monitor in največ 50 evrov za drugo zunanjo opremo (po domače, periferijo) in za manj kot 500 evrov imamo stroj, zaradi katerega nobenemu podrejenemu ne smete več opravičiti izgovora, da je računalniško nepismen, ker nima denarja, da bi si kupil računalnik.

Nekaj boljšega

Od tu naprej je omejitev nebo. A pretiravati tudi ne gre. Morda se kaže ozreti le po nekoliko boljši sestavi, ki bo zmogla kaj več procesorske moči in bo imela tudi šibko grafično kartico.

Procesor: Intel Core 2 Duo E4500 2.20/800 2MB BOX.....110 EUR

Osnovna plošča: Asus P5B-MX/WIFI-AP, P4, LGA775.....70 EUR

Pomnilnik: 2 x 512 MB PC 5300 (različni proizvajalci).....30 EUR

Grafična kartica: Asus GeForce 8600GT 512MB GDDR2.....130 EUR

Disk: Segate ST3250310AS 250GB.....65 EUR

Ohišje:.....30 EUR

Optična enota:.....20 EUR

Skupaj:.....okrog 460 EUR

Ta sistem je morda najbliže hibridu, v katerega se bo dalo namestiti tudi kakšno igro. Njegovo srce je najcenejši Intelov dvojedrnik, kar občutno poveča zmogljivost, zlasti če ga primerjamo s prejšnjo sestavo. Osnovna plošča je še vedno poceni in s počasnimi vodili, ima pa poleg preostalega integriran tudi brezžični omrežni vmesnik. Količino pomnilnika smo podvojili in dodali grafično kartico spodnjega srednjega razreda. Med brskanjem po cenikih smo pri diskih ugotovili, da je disk velikosti 160 GB le 7 evrov dražji od tistega z 80 GB, za nadaljnjih 10 evrov pa dobimo že 250 GB. In smo si ga privoščili. Tak računalnik je na neki način že kar resna žverca in bo služil svojemu namenu kar nekaj let.

Modno, kompaktno in zlasti mobilno

Če našemu drugemu namizniku dodamo še 200 evrov za monitor in 50 evrov za druge pritikline, smo prišli na 700 evrov. In tu pridemo v dvome. Imeti malo bolj zmogljiv računalnik ali pa namesto kakovosti prestopiti v razred prenosnikov?

Naš prenosnik bo kajpada sodil v čisto spodnji tržni razred. In seveda ne bo imel takih zmogljivosti kot naša druga namizna konfiguracija, se bo pa ponašal z drugimi prednostmi. Lahko ga boste, denimo, jemali s seboj na kavo, vikend ali počitnice in tudi na domači delovni mizi ne bo zasedel vsega prostora.

Povejmo še, da ima tudi naš "škotski" namiznik svojo prenosno alternativo: najcenejši prenosnik, ki nam ga je uspelo stakniti v spletu ob pisanju tega članka, je bil Toshibin Satellite L40-14B za 485 evrov. Nato se za njim razvrščajo vstopni modeli izdelovalca Acer, denimo EX5220 C-M 530 za 499 evrov, in Fujitsu Siemensa, denimo Esprimo Mobile V5515 C-M, ki ga cenijo na 508 evrov.

Mi smo vendarle iskali prenosnike, ki cenovno ustrezajo naši drugi sestavi, skupaj s pritiklinami in monitorjem. Ugotovili bomo, da v strojnem pogledu precej zaostajajo. Za 700 evrov - razen redkih izjem - ne pričakujte procesorja Core 2, grafična kartica bo zgolj integrirana, pogoltniti bo treba slabši zaslon in tipkovnico, pa tudi diska bo manj. Opozoriti pa velja, da imajo prenosniki večinoma že prednaložen kak operacijski sistem, ki tudi stane. Večinoma Okna Vista, bodisi Home premium ali Basic, Okna XP pa so že postala redkost, več o tem si preberite v okvirčku.

Pri izbiri prenosnika bi vam morda še položili na srce, da bodite pozorni na trajanje garancije. Če je kratka, denimo leto dni, boste po izteku tega obdobja ob morebitni napaki plačali praktično nov prenosnik. Prenosnike, ki ustrezajo cenovnemu razredu našega boljšega namiznika, si oglejte v tretji tabeli. Tudi tu je vrstni red naključen.

Konfekcijski kompleti naših trgovin

Presenetilo nas je, da naša namizna računalnika med že sestavljenimi računalniki, ki jih prodajajo v naših trgovinah, skorajda nimata konkurence. Za primerjavo smo vzeli modele, ki so cenovno najbliže našima, torej po okrog 200 in 460 evrov.

Glede na to, da izdelovalci v poceni sestave dajejo stare sestavne dele, ki jih praktično ni mogoče prodati, bi pričakovali, da bo razpoložljivih modelov in popustov kaj več. Pa ni tako.

Mimogrede, računalniki v tabeli niso razvrščeni po vrstnem redu, saj je nekatere sestavne dele težko primerjati, ponekod ponudniki preprosto ponudijo tudi premalo podatkov.

Če si ogledamo tabelo pri poceni računalniku, jo boste odnesli bolje le, če boste kupili Mlacomovega. Plačali boste 15 evrov več, a tudi dobili več pomnilnika in diska, kot če bi komponente kupovali posebej in sestavljali sami.

Nekoliko bolje je pri modelih po okrog 460 evrov. Boljših od našega je več, a precej jih tudi zaostaja.

Za konec

Tistim, ki z računalniki in spletom še nimajo izkušenj, svetujemo, naj stopajo po cenejši poti. Kdo ve, ker nismo vsi za vse, nekaterih splet ne prepriča in bo računalnik morda postal le še ena od stvari, ki jih kupimo, pa čez čas obležijo v prahu neuporabe. Zato ni odveč najprej preveriti pri prijateljih, sorodnikih in sosedih, če niso ravno v fazi menjave svoje opreme. Tisti, ki že hodite v službo, pa sodelavca iz tehnične službe tu in tam peljite na pijačo in se nekje na 2/3 pogovora previdno pozanimajte, ali bo v prihodnosti napočil kak odpis opreme ali vsaj poceni odprodaja. Za nekaj osnovnega guglanja bo povsem zadostoval računalnik izpred sedmih let s približno gigaherčnim procesorjem in 256 MB pomnilnika. No, to pa je pot, pri kateri za vstopnico v svetovni splet ne bi smeli plačati več kot 50 ali 100 evrov.

Vista ali XP?

Ja, pri odločanju o novem računalniku je pomembno še nekaj: operacijski sistem. Čeprav so menda manj varna in nekoliko zastarela, bodo za našega uporabnika začetnika zadostovala Okna XP. Okna Vista namreč kar precej zaostrijo strojne potrebe računalnika.

Počasi bo preteklo dve leti, odkar je Microsoft predstavil operacijski sistem Vista. Kljub temu pa v večini domačih računalnikov še vedno kraljuje XP, ki smo ga v njegovi sedemletni zgodovini novinarji krepko bičali, kar zadeva varnost in druge pomanjkljivosti. Še več: eden večjih izdelovalcev, Dell, je bil konec lanskega leta na željo kupcev prisiljen stopiti korak nazaj in nekatere modele vnovič ponuditi z Okni XP.

Ko smo tokrat pregledovali ponudbo prenosnikov, smo ugotovili, da močno prevladujejo Okna Vista. To samo po sebi ne pomeni nič slabega, razen da ima velika večina prenosnikov vgrajen samo 1 GB pomnilnika, to pa zna ob Visti v določenih primerih povzročati težave.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji