Objavljeno: 30.3.2010 | Avtor: Matjaž Jeruc | Monitor Marec 2010 | Teme: preizkus, skener

Canon F1

V današnjem času elektronskega poslovanja je optično branje dokumentov pravzaprav nuja, tako doma kot v službi. Prihranimo lahko namreč pri prostoru, času, pisarniškem materialu ... V Canonu nam že v imenu izdelka zagotavljajo, da bo poleg vsega prej omenjenega tudi "čas na naši strani".

Canon imageFORMULA P-150 je valjni optični bralnik, ki je že na prvi pogled precej podoben prenosnim tiskalnikom, torej dolžine in širine, ki ustrezata tako povprečnemu prenosnemu računalniku kot listu papirja A4. Barva klavirske črnine, ki krasi izdelek, ni preveč odporna na prstne odtise, drugače pa je ob robovih, kjer je plastika nekoliko bolj hrapava in s pikčastim vzorcem. Osnovna oblika črne "opeke" se nekoliko bolj razgiba, ko optični bralnik odpremo; pričaka nas gumb za začetek branja in podajalnik za 20 listov, ki ga postopoma sestavljamo oziroma odpiramo v celoto in še najbolj spominja na robotka Wall-Eja, s plastičnimi obrvmi vred. Žal pa niso podobno navdušujoči zvoki in občutki, ki spremljajo sestavljajočo se plastiko; malce s strahom smo opazovali, kdaj nam bo kak delček ostal v rokah (pa k sreči ni).

Canonovo formulo na računalnik priključimo prek vrat USB, prek njih se napravica tudi napaja. V kompletu je priložen tudi napajalni kabel USB, ki pa ga nujno potrebujemo le, če bralnik priklapljamo prek računalniško napajanega delilnika USB. Hitrost optičnega branja je namreč v obeh primerih praktično enaka; nekaj sekund razlike v prid dvojnemu napajanju pridobimo le pri najhitrejšem načinu branja. Prav tako je optično branje obeh strani enako hitro kot ene (zaradi dveh vrstic tipal, ki obe strani prebereta v enem prehodu).

Pravo vrednost izdelku daje programska oprema CaptureOnTouch (in njena "lažja" različica, ki v pripravljenosti čaka na pritisk edinega gumba naprave, ki mu nalogo vnaprej določimo), ki s pestrim naborom možnosti precej olajša digitalizacijo dokumentov. Izbiramo lahko med štirimi barvnimi načini (barvno, sivinsko, črno-belo in avtomatsko), različnimi velikostmi papirja (kjer se avtomatski način izvrstno odreže), ločljivostjo med 150 in 600 dpi in seveda načinom branja ene ali obeh strani (izberemo lahko tudi možnost brisanja praznih strani). Digitalizirane dokumente lahko shranimo v tri slikovne zapise (JPG, TIFF in BMP) ali v PDF dokumente, kjer je možnost iskanja po dokumentu že privzeto vključena. Dokumente lahko samodejno pošljemo na privzeti program za e-pošto, Microsoftovo Pisarno ali v katerikoli drugi program, če si seveda tako nastavimo. V programskem paketu sta priložena programa BizCard5 SE za obdelavo vizitk in PaperPort 11 za lažje delo z elektronskimi dokumenti, Canon pa prilaga tudi gonilnik TWAIN za uporabo bralnika z drugimi programi.

Fujitsujeva alternativa

Canon je le najnovejši igralec v areni majhnih in prenosnih dokumentnih optičnih bralnikov, pionir na tem področju pa je Fujitsu. Zato smo "formulo" primerjali s Fujitsu ScanSnap 300, ki smo ga sicer preizkusili tudi na zadnjem večjem preizkusu bralnikov aprila lani.

Fujitsu zna izdelovati zgolj dokumente PDF (z možnostjo iskanja, torej OCR, ali brez) in je v najhitrejšem načinu kar približno 3x počasnejši od Canona. Zunanje mere so nekoliko manjše, a naprava kljub temu deluje bolj robustno. Programska oprema je skromnejša, nastavitev je malo, prepoznavanje praznih strani pa deluje bolje kot pri Canonu. Še najbolj moti, da ni priloženega vmesnika TWAIN, kar onemogoča povezovanje z raznimi programi.

Vendar pa je ScanSnap slabih 150 evrov cenejši od Canona in je vreden tehtnega premisleka, če le ne potrebujete hitrosti ali obilice različnih nastavitev.

Delo z imageFORMULO je dejansko zares preprosto; naprava se ob odprtju pokrova samodejno vključi (to nam sporoča modra led dioda) in je v nekaj trenutkih pripravljena za delo. Vstavimo dokumente, pritisnemo na gumb in kmalu nas na točno določenem mestu čaka digitalizirana različica. Pri preizkusu optičnega branja dvanajstih listov (22 polnih strani, dve sta bili prazni) različnih debelin in tipov papirja se je naprava izkazala za zares hitro: v najhitrejšem načinu (150 dpi, sivinsko, kar dejansko zadostuje za lasten arhiv računov ali elektronsko poslovanje z državo) je potrebovala vsega 48 sekund, v najpočasnejšem načinu (600 dpi, barvno) pa dobrih 11 minut. Tovarniški podatek o branju do 15 listov oziroma 30 strani na minuto torej zanesljivo drži!

Windows 7 imajo s programsko opremo nekaj težav; ob prekinitvi katerekoli operacije se je naprava nehala odzivati. Pri barvnem branju ločljivosti 200 in 300 dpi so se na robovih dokumentov pojavile packe, ki jih na originalih ni bilo, čudežno pa so izginile pri višjih ločljivostih in v sivinskih ter ČB dokumentih. Prepoznavanje znakov (OCR) v PDF dokumentih je precej omejeno, šumnikov program ne pozna, težave nastanejo tudi pri ločevanju velikih in malih črk. Programska oprema prepogosto izbriše kako na roke popisano stran, ki ni povsem polna (recimo ročne zaznamke na hrbtnih straneh dokumentov). Omenimo še vlečni mehanizem, ki je pri branju voskanega papirja spuščal izjemno neprijetne zvoke, kar gre najverjetneje pripisati že nekoliko obrabljenim valjčkom.

Prenosljivost in hitrost nista nikdar poceni, in to velja tudi v tem primeru. Dobrih 400 evrov za dokumentni optični bralnik je morda (pre)visoka investicija za domačo rabo, kjer si lahko za manj denarja privoščimo dobro napravo vse-v-enem za tiskanje, kopiranje, faksiranje in optično branje (kar zadostuje povprečnemu domačemu uporabniku). Podjetjem, ki hitrost, prenosljivost in kompaktnost dokumentnega optičnega bralnika nujno potrebujejo na terenu ali v pisarni, pa pravzaprav ne ostane prav veliko druge izbire (o eni izmed alternativ pišemo v okvirčku). Konec koncev je Canon P-150 res prava formula 1 na svojem področju.

Canon imageFORMULA P-150

Kaj: Dokumentni optični bralnik.

Izdeluje: www.canon-europe.com.

Prodaja: Partnerji Canon, www.canon.si.

Cena: 417 evrov.

Za: Hitrost, obilica nastavitev, kompaktna oblika.

Proti: Občutek krhkosti, napake v programski opremi, cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji