Objavljeno: 29.11.2011 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor November 2011 | Teme: foto

Brez zrcal

Brez zrcal

Ravno te dni mineva dve leti, odkar sta Panasonic in Olympus skupaj predstavila sistem digitalnih fotoaparatov, imenovan Micro Four Thirds. Bistvo sistema je odstranitev sistema zrcal oziroma prizme, ki so (vsaj tehnično gledano) poglavitna značilnost aparatov SLR. S to serijo sta izdelovalca obljubila kakovost fotografije, ki je na ravni navadnih DSLRjev (saj je v rabi enako veliko tipalo), in možnost razširitve z najrazličnejšimi objektivi, bliskavicami in drugimi dodatki.

Največja prednost novega sistema pa bi bila manjša velikost in teža tako aparatov kot objektivov, s časom pa bi (vsaj v teoriji) lahko bile tudi cene nekoliko nižje. Zanimivost je tudi elektronsko kukalo, ki je (za razliko od DSLRjev) popolnoma uporabno tudi med zajemom videa.

No, če se je takrat še zdelo, da bo šlo le za poizkus teh dveh podjetij, pa je to danes eden izmed bolj inovativnih oziroma hitro rastočih segmentov digitalne fotografije. Pridružila sta se še velikana Sony in Samsung (ki je pri DSLRjih nekoč sodeloval s Pentaxom), vsak s svojim sistemom, ki sta (vsaj po oznaki) skoraj preveč podobna - v Sonyju aparate imenujejo NEX, v Samsungu pa NX. Ravno v teh dneh pa se je druščini pridružil še Nikon, ki je na tiskovni konferenci pokazal serijo, imenovano preprosto One, v kateri sta zaenkrat dva aparata - J1 in V1.

Ti aparati so vedno zmogljivejši, postajajo pa vse resnejša konkurenca cenejšim aparatom DSLR, torej tistim, ki stanejo manj kot tisoč evrov. Olympus se, recimo, že umika iz zrcalno-refleksnih modelov in preusmerja ves trud v ta novi segment. Sam premik pa niti ni tako nenavaden, saj gre za prvi resnejši pretres pri resnejših digitalnih aparatih. Drugi DSLRji so namreč po filozofiji praktično enaki svojim analognim predhodnikom, s to razliko, da je digitalno tipalo nadomestilo filmski trak.

In kdo bo zmagal v tej vojni? Trenutno najbolje kaže Panasonicu in Olympusu, ki sta že najdlje na trgu, za njiju pa je na voljo največ objektivov in drugih dodatkov (čeprav je za vse modele cel kup adapterjev za starejše objektive). Nikon je seveda popoln novinec, te dni vlaga silen trud predvsem v trženje novih modelov. Sony in Samsung sta nekje vmes, vsaj pri nas je Sony trenutno močneje navzoč. Vsi skupaj pa potiho čakajo (in seveda čakamo), kaj bo napravil Canon.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji