Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor December 2012

Brez žic vsepovsod

Brez žic vsepovsod

Na tokratnih preizkusih imamo dve večopravilni laserski napravi, ki imata obe vgrajeni tudi brezžični omrežni vmesnik. Tiskalniki imajo za splošno povezljivost vedno vmesnik USB, tisti, namenjeni pisarnam in zahtevnejšim domačim uporabnikom, pa tudi navaden omrežni vmesnik, pri boljših seveda takega, ki podpira gigabitne hitrosti.

Brezžični vmesniki pa so se začeli pojavljati v zadnjem letu ali dveh, sprva na brizgalnih napravah, namenjenih domačim uporabnikom. Te so razmeroma poceni, vgradnja vmesnika WiFi pa je lahko tisti dodatek, ki koga prepriča v nakup malce dražje naprave. Saj ne, da bi bilo z njim kaj narobe, navsezadnje nam olajša postavitev naprave, bolj zanimivo je to, kako se ta povezljivost širi na vse več naprav in področij - recimo laserski tiskalniki, ki so namenjeni pisarnam. Torej krajem, kjer načeloma nimamo težav z omrežnimi kabli in priključki.

Podobna je zgodba pri strežniku NAS podjetja Synology, ki smo ga prav tako preizkusili ta mesec. Sicer zna biti res uporabno, da je lahko naprava hkrati še brezžični usmerjevalnik, a za resnejši prenos podatkov ostaja omrežni priključek še vedno bistveno boljši oziroma hitrejši.

Veliko gonilo za vgradnjo brezžičnih omrežnih vmesnikov pa so, poleg marketinških vzgibov, pametni mobilni telefoni. Prek brezžičnih povezav se lahko z njimi priključimo neposredno na napravo, praktično vsak izdelovalec pa že ima svoje aplikacije (za Android in iOS), ki olajšajo delo.

Kljub temu sumim, da velika večina teh vmesnikov ostaja neizkoriščena. Morda je res bolj elegantno, da imamo en kabel manj, po drugi strani pa je priklop kabla bistveno enostavnejše opravilo kot priključitev (recimo) tiskalnika v brezžično omrežje.

Izjema pa bi znali biti fotoaparati, ki jih pričakujemo v kratkem. O teh sem na tem mestu več napisal v prejšnji številki Monitorja, najzanimivejši je Samsungov model, v katerega bo nameščen sistem Android. Vmesne rešitve sicer poznamo že danes, gre pa za pomnilniške kartice SD, ki imajo vgrajen tudi oddajnik WiFi. Dve smo tokrat dobili skupaj z Olympusovimi fotoaparati, v navezi z aplikacijami za iPhone se prav lepo obnesejo. Seveda delujejo tudi v drugih fotoaparatih, žal pa so zaenkrat še zelo drage. Vsekakor verjamem, da so brezžične povezave bolj smiselne za naprave, ki jih nosimo naokoli, manj pa za stacionarne naprave, kjer je hitreje in enostavneje potegniti kabel.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji