Objavljeno: 9.8.2007 19:06 | Avtor: Igor Harb | Monitor Junij 2007

BlackBerry tudi na drugih napravah

Storitev BlackBerry oz. tovrstna potisna pošta je ena izmed najbolj priljubljenih storitev mobilne telefonije zadnjih let in nedvomno poglavitna "morilska aplikacija" (killer app) podatkovnih komunikacij, ne glede na to, koliko se operaterji trudijo z mobilnimi portali, televizijo in videotelefonijo. Za marsikoga pa ostajajo težava nekoliko neprilagojeni RIMovi telefoni. Preizkusili smo, kako se blackberryjevska povezava (BlackBerry Connect) obnese na "običajnih" telefonih.

S svojim blackberryjevskim računom najlaže upravljamo kar v brskalniku "pravega" računalnika.

Potisna pošta BlackBerry ima svoje prednosti v preprostem in zanesljivem delovanju in dejstvu, da gre v osnovi za zelo dober približek uporabniške izkušnje, ki smo je že vajeni iz sveta računalništva. Poleg tega je dovolj varna, da je primerna tudi za korporativno rabo, s "pametnim" načinom stiskanja podatkov pa omogoča tudi uporabo v tujini brez večjih stroškov.

A storitev BlackBerry je bila do lani omejena z napravami BlackBerry, ki so sicer robustne in zanesljive, a niso ravno estetske in ne ponujajo večpredstavnih funkcionalnosti, ki smo jih vajeni z drugih telefonov. Čeprav so predstavniki kanadskega podjetja Research In Motion (RIM), ki razvija in izdeluje storitve in naprave BlackBerry, še pred poldrugim letom zatrjevali, da takih naprav tudi ne nameravajo ponuditi, pa so si premislili in konec lanskega leta poslali na trg model BlackBerry 8100 Pearl in ravnokar še BlackBerry 8800 (Monza), ki poleg osnovnih funkcionalnosti ponujata še fotoaparat in predvajalnik glasbe.

BlackBerry za Windows Mobile

Research in Motion je nedavno napovedal BlackBerry Connect tudi za konkurenčno okolje in naprave Microsoft Windows Mobile. Rešitev je iz naprav Windows Mobile dosegljiva kot dodatna ikona na namizju, ob zagonu pa uporabniki na zaslon dobijo domala enak uporabniški vmesnik kot pri napravah BlackBerry.

Na voljo je odjemalec za elektronsko pošto s podporo potisnemu (push) načinu dostave sporočil, koledar, spletni imenik, odjemalec za trenutno sporočanje in tudi telefonski uporabniški vmesnik BlackBerry. Naprave z okoljem Windows Mobile imajo dostop do spletnega servisa za sinhronizacijo podatkov BlackBerry Internet Service, pa tudi do namenskih strežnikov BlackBerry Enterprise Server.

Trenutno je zgoraj napisano na voljo le za nekatere (redke) naprave Windows Mobile.

Alternativa

Že pred predstavitvijo teh modelov pa je RIM predstavil storitev BlackBerry Connect, ki omogoča uporabo storitve BlackBerry tudi na nekaterih drugih pametnih telefonih z operacijskim sistemom Symbian (od nedavna tudi na Windows Mobile). Doslej smo BlackBerry Connect že preizkusili na Nokii 9300, vendar se ta telefon po dodatnih funkcionalnostih ne razlikuje bistveno od BlackBerryjev, razen tega, da je še večji in bolj okoren.

To pot smo preizkusili BlackBerry Connect na Nokii E50, osnovnem poslovnem modelu Eseries in Sony Ericssonu M600i. Preizkusili smo zgolj internetno različico, saj trenutno nimamo strežnika BlackBerry Enterprise Server, vendar pa po podatkih iz interneta in mobilnih operaterjev BlackBerry Connect podpira tudi to možnost, pri čemer s strežnikom Microsoft Exchange ali Lotus Domino storitev BlackBerry sinhronizira še stike in koledar telefona.

Na Nokii se Blackberry Connect pokaže kot dodaten program s svojimi nastavitvami.

Pošta se zbira v Nokiinem programu za pošto.

Pošta se v "Inboxu" ne loči od običajne pošte.

Ko smo od našega največjega mobilnega ponudnika dobili aparate, smo pričakovali, da bodo potrebna programska oprema in nastavitve že vnesene, vendar so nas zgolj napotili na njihovo spletno stran. Tam smo našli povezave do programske opreme in navodil na straneh izdelovalcev telefonov. Žal je del teh navodil še zmeraj na voljo zgolj v angleščini, čeprav je programska oprema že krajevno prilagojena v slovenščino, vendar bodo to najverjetneje popravili v kratkem. Namestitev programa BlackBerry Connect v telefon je povsem enako preprosta kot namestitev katerekoli druge programske opreme, vse nastavitve pa nato urejamo na spletni strani, ki jo ima Mobitel v sklopu BlackBerryjeve spletne strani (Si.mobilova je v sklopu Vodafonove spletne strani). Stran je enaka za uporabnike pravih BlackBerryjev in BlackBerry Connect, nastavitve različnih poštnih predalov za storitev BlackBerry Internet pa so zelo preproste. Posredovanje obstoječega poštnega predala na telefon lahko uredimo tako, da Blackberryjev (oz. Vodafonov) strežnik našo pošto "pobira" prek protokola POP, IMAP ali celo prek Microsoftove spletne pošte (Outlook Web Access) ali pa si v računalnik, v katerem je pošta krajevno dostopna, namestimo t. i. posrednik "redirector", ki pošto pošilja v ustrezen strežnik.

A pravo vprašanje je, kako se Nokia E50 in Sony Ericsson M600i obneseta v BlackBerryjevi vlogi. Nokia E50 je najosnovnejši model iz nabora poslovnih telefonov Eseries in edini, ki ne podpira UMTS. Posledično ima zelo dobro delovanje akumulatorja, EDGE (ki ga danes podpirata tako Mobitel kot Simobil) pa zagotavlja dokaj hiter prenos podatkov med brskanjem po mobilnem portalu in pri prenosu elektronske pošte. Telefon je klasično oblikovan in spominja na starejše Nokie poslovnega razreda (6310...), kar je nedvomno velik plus. Čeprav je to nekoliko nepotrebno za poslovni model, ima na zadnji strani vgrajen tudi digitalni fotoaparat 1,3 z ločljivostjo milijon pik, 70 MB pomnilnika pa lahko razširimo s pomnilniško kartico MicroSD. Programska oprema BlackBerry si na menuju ustvari svojo mapo, v kateri najdemo nastavitve, kot so to, kdaj naj bo storitev vključena, in podobno. Samo pošto najdemo na menuju Sporočila, kjer se ustvari nova mapa za vsak poštni predal, poslana sporočila pa se shranjujejo v skupno mapo Poslano.

Cene

Storitev BlackBerry Connect ponujata oba operaterja, za storitev pa je treba odšteti enako, kot če bi uporabljali naprave BlackBerry. Si.mobil je nedavno spremenil svoje pakete BlackBerry, tako da zdaj ponujajo tudi BlackBerry kot dodatno storitev pri običajnih naročniških paketih, vendar brez neomejene količine prenesenih podatkov. To je odgovor na Mobitelovo ponudbo. Dodatek BlackBerry Osnovni stane 4,75 evra, ne zajema prenosa podatkov in je na voljo zgolj z internetno različico BlackBerry, medtem ko ima BlackBerry Plus še 50 MB podatkov in stane 12 evrov, uporabljati pa ga je mogoče tako z internetno kot s korporativno različico storitve BlackBerry. Mobitel ponuja storitev BlackBerry kot dodatek s 50 MB podatkov v Sloveniji za 15 evrov na mesec.

Pri Mobitelu je Nokia E50 na voljo za 187,36 evra ob enoletni vezavi naročniškega razmerja, Sony Ericsson M600i pa za 249,96 evra ob dveletni vezavi. Pri Si.mobilu je Nokia E50 na voljo za 130-150 evrov ob dveletni vezavi, Sony Ericsson M600i pa za 200-220 evrov ob dveletni vezavi.

Na našem preizkusu se je telefon obnesel odlično, uporaba storitve BlackBerry pa sicer ne tako udobno kot na BlackBerryju (ostaja dejstvo, da je Nokiin program za elektronsko pošto uporabniško veliko slabši od Blackberryjevega), vendar pa še zmeraj zadovoljivo in bolje kot Mobitelov Integral. BlackBerry ima bistveno prednost pred Integralom, ker podatkovna povezava ni aktivna ves čas. To prihrani veliko akumulatorja, posledično pa je tudi količina prenesenih podatkov občutno manjša. Pri sami uporabi pa so razlike precej manjše.

Tudi odpiranje sporočil je počasnejše kot na napravah BlackBerry, v profilu pa ni mogoče nastavljati vseh lastnosti za opozarjanje na novo pošto; pisk sicer lahko izključimo, tresenje pa samo za vsa opozorila hkrati (klice, sporočila SMS, e-pošto), kar je moteče. Je pa mogoče prav tako odpirati priponke elektronske pošte. Za to BlackBerry Connect ne uporabi že nameščenega Quickoffica (za dokumente Microsoft Word/Excel) ali Adobe PDF Readerja (za dokumente PDF), temveč priponke odpre kar sam, podobno kot naprave BlackBerry. Nekoliko moteče je sicer, da moramo za dostop do priponk brskati po menuju, namesto da bi jih lahko izbrali že kar v sporočilu.

Sony Ericsson M600i smo v Monitorju že predstavili, gre pa za aparat, ki že po videzu meri na BlackBerryje. Tipkovnica je alfanumerična, QWERTZ, pri čemer je vsako tipko mogoče pritisniti z dveh strani, tako da zasede manj prostora in je dejansko še bolj uporabna kot klasične BlackBerryjeve, da ne omenjamo, da je telefon zaradi tega tudi bolj estetski, beri: ožji. Ima pa telefon, tako kot druga dva aparata z uporabniškim vmesnikom UIQ 3, Sony Ericsson P990i in W950i, precejšnje težave z (ne)hitrostjo in stabilnostjo. Uporaba storitve BlackBerry seveda ne pripomore k temu, vendar pa tudi nismo opazili, da bi občutno skrajšala trajanje akumulatorja, ki zaradi velikega, za dotik občutljivega zaslona zmore delovati komaj dva dni. Samo pisanje sporočil je na M600i preprosto, celo preprostejše kot na BlackBerryju, in bistveno preprostejše kot na Nokii E50, ki ima zgolj številčnico, vendar pa zaradi počasnosti telefona izgubimo precej več časa, kot ga lahko pridobimo s hitrejšim tipkanjem.

Čeprav se RIM podaja v vode večpredstavnih telefonov, pa je za uporabnike, ki so vajeni svojih preverjenih aparatov, predvsem Nokiij, storitev BlackBerry Connect nedvomno odlična izbira. Še zmeraj sicer lahko rečemo, da edino naprave BlackBerry ponujajo pravo izkušnjo branja elektronske pošte na mobilni napravi, vendar pa je BlackBerry Connect kljub temu nadvse uporabna storitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji