Objavljeno: 30.8.2016 | Avtor: Boris Šavc | Monitor September 2016

Androidni vremenarji

Programi, ki nam v napravo v žepu spremenijo v pravo prenosno vremensko postajo.

AccuWeather se ponaša z bogato ponudbo lebdečih pripomočkov, programov drugih avtorjev in lastno preprosto, a s številnimi zmožnostmi opremljeno aplikacijo, ki je na številnih napravah že nameščena. Izpostaviti velja podroben pregled po urah in dnevih, ki poskrbi za lažje razumevanje vremenske napovedi, in podporo napravam (beri: uram) z operacijskim sistemom Android Wear.

1Weather je preprosta, berljiva, razumljiva in ljubezni vredna aplikacija za spremljanje vremena. Ker je na voljo v slovenščini, je primerna tudi za naše otroke. Slednji se z njo učijo vremenskih pojavov in pomena posameznih pojmov. Če na osrednjem zaslonu s prstom izberemo statistiko, se namreč prikaže razširjena razlaga določenega elementa in njegov vpliv na vreme v prihodnosti. Dodatno učenje osmisli zbirka video posnetkov, ki nas ozavešča o pomenu posameznih vremenskih pojavov na kratkoročno in dolgoročno napoved stanja na nebu. Podporo nosljivim napravam z Android Wear predstavljajo trije zasloni (trenutno stanje, napoved in obvestila) s spremenljivim ozadjem.

Aplikacija The Weather Channel se je v zadnjem času prelevila v preprosto in z neskončnim drsenjem nadvse pregledno orodje, ki nam pove, kdaj je čas za sprehod po naravi, tek, piknik, nakupovanje in drugo. Z drsenjem po zaslonu prikličemo nanj vedno podrobnejše informacije, čim dlje se sprehodimo, tem več izvemo. Program ima praktično vse: dnevno prognozo, radarsko sliko, opozarjanje na nevihte in druge ekstremne dogodke, nekaj družabnih zmožnosti in celo nagovarjanje k rekreaciji ob ugodnih vremenskih razmerah.

Weather Underground je storitev, ki je zrasla iz zbirke univerze v Michiganu, se proslavila kot druga največja vremenska spletna stran na svetu in bila prodana velikanu The Weather Channel. Danes kljub temu deluje kot samostojna storitev z verodostojnimi informacijami, zbranimi iz številnih virov, med katerimi je tudi 100.000 zasebnih vremenskih postaj. Uporabniški vmesnik podobno kot pri tekmecih temelji na drsenju po zaslonu navzdol. Z dolžino poti se veča spekter prikazanih informacij, med katerimi ne manjkajo napoved, podrobnejše informacije o vremenskih pojavih, sončni svetlobi, padavinah, vetru, vplivih na počutje in zdravje in še kaj bi se našlo.

Najlepša med vremenarskimi aplikacijami je Yahoo Weather. Poslovenjena aplikacija podatke o vremenu pridobiva iz vira Weather Underground, slika pa s spletišča Flickr. Slednje se izkaže pri prikazu informacij o znanih svetovnih prestolnicah in drugih zanimivih krajih po vsej zemeljski obli. Uporabniški vmesnik je fantastičen in med drugim omogoča hitro in preprosto pregledovanje več lokacij hkrati. Medtem ko drsenje po zaslonu navzdol izpisuje podatke o eni, jih poteg prsta v stran zamenja z informacijami o drugi izbrani lokaciji.

Čeprav nekateri predstavljeni vremenarji na napravah z operacijskim sistemom Android govorijo tudi slovensko, bomo domoljubi najbolj veseli domačih izdelkov. Med njimi velja izpostaviti aplikacijo Dež – Slovenian rain radar, s katero dostopamo do vremenskih podatkov s strani Agencije RS za okolje, z radarsko sliko padavin vred, in program podjetja AsFaktor Weather by Miki Muster, ki vreme predstavi s hudomušnimi junaki legendarnega slovenskega striparja Mikija Mustra.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji