Objavljeno: 30.9.2014 | Avtor: Matej Šmid | Monitor Oktober 2014 | Teme: pametni telefon

Android, ki se dela, da ni Android

Telefone izdelujejo bolj ali manj le Kitajci, to že vemo. A vedno več je takih, ki jih tudi razvijajo in prodajajo Kitajci. Med njimi je tudi telefon MX3 kitajskega podjetja Meizu.

V Monitorju smo preizkusili že kar nekaj »kitajskih« telefonov in reči moramo, da smo bili pri njih večinoma res navdušeni le nad ceno. Nekateri (npr. Huawei) so s svojimi najmočnejšimi modeli sicer že zelo blizu »velikim« (Samsung, HTC, Sony …), a še vedno zaostajajo. Tudi telefonu Meizu MX3 še ne moremo pripisati vrhunskosti, a je, za slovenske razmere, že zelo poceni in ima kot tak dobro razmerje kakovost/cena.

MX3 je 5,1-palčni telefon (ločljivost je čudaških 1800 × 1080 pik!), ki temelji na Androidu (resda malce starejšem, 4.2.1) in slednje bolj ali manj poskuša skriti – pravi namreč, da uporablja operacijski sistem FlyMe OS 3.4. Od čistega Androida je na pogled drugačen v tem, da vse programe namešča neposredno na »zaslone«, da torej nima klasičnega predalnika za aplikacije. To lahko le pozdravimo, saj je zmeda z aplikacijami, ki jo je Android uvedel že pred davnimi leti, s tem manjša. Manj nam je jasno, zakaj ima FlyMe drugačne ikone za klasične aplikacije (npr. Zemljevide) ali zakaj so popolnoma drugačne tudi programske tipke Nazaj, Domov in Nastavitve. Predvidevamo pa, da se jih bodo uporabniki hitro navadili in da to moti le nas, ki po rokah valjamo veliko (čisto preveč) telefonov.

Strojno je MX3 močan, vgrajen ima Samsungov procesor Exynos 5410, kar pomeni, da ima štiri jedra Cortex A-15 (1,6 GHz) in dodatna štiri jedra A-7 (1,2 GHz), ki so v rabi, ko telefon varčuje z energijo. Z meritvami smo ugotovili, da je telefon približno tako hiter kot lanski Samsungov model Galaxy S4, letošnji najhitrejši telefoni (Galaxy S5, HTC One M8, Sony Xperia Z3) ga po hitrosti prekašajo (da o iPhonih niti ne govorimo ;). A v resnici uporabnik tega najverjetneje ne bo opazil, saj je telefon popolnoma dovolj hiter, gibanje animacij je mehko, preklopi med programi so prav tako mehki. Telefon je tudi malenkost debelejši (9,1 mm) od trenutnih vrhunskih modelov, a je tudi to že skoraj težko opazno.

V resnici še najbolj moti to, da se telefon niti ne trudi skriti svoje »kitajskosti«. Poleg Googlove trgovine Play je namreč nameščen program za dostop do kitajske trgovine s (kitajskimi) aplikacijami, pa tudi programe, kot so Youtube in Gmail si moramo dodatno namestiti.

Še nekaj – telefon ne premore podpore 5 GHz Wifi (2,4 GHz deluje normalno) in tudi ne povezovanja LTE. Ker pa ga paketno prodajajo v Tušmobilu, ki omrežja LTE še nima, to ne bo težava. Bolj moti, da nima možnosti razširitve mikro SD, pa tudi fotoaparat bi lahko bil boljši, še posebej nas je motilo slabo ostrenje.  

Meizu MX3

Prodaja: Tušmobil.

Cena: 1 EUR (ob paketu 39,9 EUR na mesec) do 250 EUR (ob paketu 9,9 EUR na mesec).

✓    Ugodna cena, gladko delovanje.

✗    Nestandardni vmesnik Android.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji