• Iridium v težavah?

    Konzorcij Iridium ne dosega želene rasti naročnikov in zato so banke, ki naj bi mu odobrile kredit, vreden 800 milijonov dolarjev, rok, v katerem mora dokazati, da bo dosegel zahtevani dohodek (4 milijone dolarjev) in število naročnikov (52 tisoč), podaljšale za 60 dni. V Iridiumu za neuspeh krivijo predvsem zamude pri dobavi telefonov in pozivnikov ter odsotnost ustreznega prodajnega kadra, zato je utemeljeno pričakovati, da bodo izdelali skromnejše poslovne načrte, ki jih bodo predložili kreditodajalcem.

    Objavljeno: 5.4.1999
  • Polet Globalstarjevih satelitov

    Iz kazahstanskega izstrelišča Bajkonur so 15. marca na hrbtu ruske rakete Soyuz-Icare v vesolje poleteli štirje sateliti sistema Globalstar. Le-ta naj bi s trženjem storitev začel septembra letos, dobro leto pozneje od neposrednega tekmeca Iridium. Predhodna izstrelitev enakega števila Globalstarjevih satelitov je bila uspešno opravljena 9. februarja iz istega izstrelišča.

    Objavljeno: 5.4.1999
  • Kazen za neučinkovito telefonijo

    Brazilsko pravosodno ministrstvo bo verjetno zaradi neustreznih storitev z visokimi denarnimi kaznimi kaznovalo telekomunikacijska operaterja, ki delujeta v Rio de Janeiru in Sao Paolu. To je posledica številnih pritožb tamkajšnjih prebivalcev zaradi počasnih storitev, pretirane birokracije in izpadov omrežja. Pravosodni minister grozi, da bosta v primeru vnovičnih pritožb operaterja ostala tudi brez dovoljenj.

    Objavljeno: 5.4.1999
  • 3G standard vendarle enoten

    Iz Brazilije niso prihajale nič kaj spodbudne novice. Na sestanku Mednarodnega telekomunikacijskega združenja (ITU) niso uspeli uskladiti specifikacije za IMT-2000, kar je ITU-jeva blagovna znamka za 3G sistem (tretji rod) mobilne telefonije. Glavni razlog je bil spor glede intelektualnih pravic med ameriškim podjetjem Qualcomm in švedskim Ericssonom. Sklep sestanka je bil sprejetje treh različnih standardov: Qualcommov cdma2000 za Severno Ameriko, evropski širokopasovni CDMA (code-division multiple access) in TDMA (time division multiple access), ki ga podpira Universal Wireless Communications Consortium). To je bil vsekakor močan udarec za ITU, ki je želel uveljaviti enoten standard in s tem preprosto globalno sledenje.

    Objavljeno: 5.4.1999
  • HP NetServer E6

    Hewlett-Packard je predstavil nov model v najmanjši družini strežnikov NetServer E. Strežnik NetServer E60 je namenjen manjšim in srednje velikim podjetjem, opremljen pa je z najsodobnejšimi procesorji Pentium II s hitrostmi 400 ali 450 MHz, Pentium III s hitrostjo 500 MHz, v prihodnosti pa bo na voljo tudi Pentium III pri 550 MHz. Novost sta tudi tračna enota HP SureStore in program za izdelavo varnostnih kopij ter obnovitev nedelujočega sistema Stac Replica. V strežnik lahko vgradimo do 1 GB pomnilnik in 72 GB diskov, šest razširitvenih rež pa zagotavlja tudi dobro razširljivost z vmesniki. Za omrežno povezavo skrbi omrežni vmesnik Ethernet s hitrostjo 10/100 Mb/s. Strežnik je na voljo v ohišju velikosti srednje velikega stolpa, z dodatkom pa ga lahko vgradimo tudi v priklopne omare.

    Objavljeno: 2.4.1999
  • Vmesniki za digitalno povezavo

    Boj glede vmesnikov za digitalno povezavo med grafičnimi karticami in LCD zasloni je dobil vsaj začasnega zmagovalca. Organizacija VESA, ki bdi nad grafičnimi standardi, je namreč podprla vmesnik DFP (Digital Flat Panel), ki ga podpirajo S3, 3Dlabs, ATI, Creative Labs, Matrox, Compaq in drugi. VESA še naprej dela s predlagatelji konkurenčnega standarda P&D, ki bo menda navzgor združljiv z vmesnikom DFP, vendar tega standarda letos najbrž še ne bodo potrdili.

    Objavljeno: 2.4.1999
  • Razhajanja o prihodnosti V/I vmesnikov

    Po nekajmesečnih naporih, da bi se sporazumeli o skupnem standardu glede nove generacije V/I vmesnikov za osebne računalnike, sta se skupini - Intel je na čelu prve, v drugi pa so IBM, Compaq in HP - razšli brez dogovora. S tem se je tudi formalno začel razvoj dveh ločenih standardov, na kar strokovnjaki in uporabniki gledajo z zaskrbljenostjo.

    Objavljeno: 2.4.1999
  • Rusi ogrožajo svet po letu 2000

    Zaradi posega zveze NATO v Jugoslaviji so se v Rusiji odločili za svojevrsten protest. Po nepotrjenih podatkih so predstavniki ruskega obrambnega ministrstva sklenili, da ne bodo več sodelovali z ZDA v pripravi računalniško podprtih vojaških (tudi nuklearnih) sistemov na prehod v leto 2000. S tem neodgovornim ravnanjem po mnenju nekaterih ogrožajo varnost celotnega sveta, pa tudi samih sebe.

    Objavljeno: 2.4.1999
  • Adobe InDesign

    Po pričakovanjih je Adobe na konferenci Seybold predstavil nov paket za namizno založništvo, ki so mu dali ime InDesign. Program, ki bo postopoma zamenjal sedanji Pagemaker, je zgrajen na povsem novem, predmetno zasnovanem jedru, ki bo predstavljajo osnovo za niz specializiranih programov. InDesign bo tako mogoče prilagajati posameznim potrebam v namiznem založništvu pri izdelavi revij, časnikov, reklamnih brošur, katalogov in drugih publikacij. Poleg rešitev, ki jih bo pripravil sam Adobe, proizvajalec pričakuje tudi specializirana orodja drugih ponudnikov, ki bodo zmogljivosti InDesigna povečala podobno, kakor to storijo filtri in učinki za znani slikarski program Photoshop.

    Objavljeno: 1.4.1999
  • Žepni računalniki in svetovni splet

    Žepni računalniki sodijo med najbolj vroče tehnologije ta hip, toda njihova zgradba, predvsem velikost in ločljivost zaslona, ni najbolj primerna za dostop do informacij v svetovnem spletu. To naj bi se že kmalu spremenilo z novim posredniškim programom podjetja ProxiNet, ki pozna posebnosti žepnih računalnikov in vsebino spletnih strani ustrezno prilagodi.

    Objavljeno: 31.3.1999
  • Oracle za mala podjetja

    Oracle se je odločil, da bo za evropske kupce pripravil poseben razvojni paket za izdelavo spletnih programov. Paket Internet Developer Pack (IDP) vsebuje relacijsko zbirko (Oracle 8), strežnik namenskih programov (Oracle Application Server) razvojno orodje za izdelavo programov v javi (JDeveloper) in šest že pripravljenih namenskih programov za rabo v intranetu, ki se imenuje iWorkplace. Med temi so modul za vodenje podatkov in kontaktov z osebami, modul za razprave, program za analizo in napovedovanje prodaje ter knjižnica obrazcev. Program JDeveloper lahko uporabimo za izdelavo novih orodij ali pa spreminjanje priloženih.

    Objavljeno: 31.3.1999
  • Brezžični vmesnik RangeLAN2

    Podjetje Proxim je predstavilo različico svojega brezžičnega vmesnika RangeLAN2, ki je optimaliziran za rabo z žepnimi računalniki Windows CE. Doslej je bil vmesnik v obliki kartice PC Card podprt le pri 3Comovem Palm Pilotu. Posebnost vmesnika, ki deluje v frekvenčnem območju 2,4 GHz, je izjemno majhna poraba, saj pri prenosu podatkov potrebuje le tok 5 miliamperov.

    Objavljeno: 31.3.1999
  • Novi rekord v širitvi virusov

    Računalniški virusi se širijo zelo hitro, vse rekorde pa je posekal novi virus z imenom Melissa. Virus se je v nekaj urah razširil po vsem svetu, kljub temu da se je prvič pojavil šele v petek, 26. marca 1999. Virus Melissa se zna samostojno razposlati preko elektronske pošte. Z okuzenega racunalnika se širi tako, da pošlje sporocilo na prvih 50 naslovov iz imenika.

    Objavljeno: 31.3.1999
  • Reorganizacija Microsofta

    Microsoftov predsednik Steve Ballmer in izvršni direktor Bill Gates sta predstavila načrt za temeljito reorganizacijo podjetja, s ciljem ustreči zahtevam strank v naslednjem desetletju. Vodilna Microsoftova moža sta orisala novo organizacijsko strukturo, v kateri bodo poslovni oddelki prilagojeni zahtevam poglavitnih strank. Taka organizacija nadomešča usmerjenost na izdelke in tehnologije, kakršno je imel Microsoft doslej. Skladno s tem so na novo oblikovali oddelke in določili nove vodje.

    Objavljeno: 31.3.1999
  • Matrox G400

    Pri podjetju Matrox pripravljajo novi rod grafičnih procesorjev, s katerim naj bi se ponovno zavihteli na vrh zmogljivosti grafični pospeševalnikov za neprofesionalno rabo. Matrox G400 bo prvi proizvajalčev procesor s podporo za vodilo AGP 4X, vseboval pa bo kar dve 128-bitni podatkovni vodili za čim hitrejši prenos podatkov. Procesor bo podpiral do 32 MB pomnilnike, ki bodo skupaj z vezjem RAMDAC pri 300 MHz omogočali zelo velike grafične ločljivosti. Največja novost je zagotovo novo jedro za pospeševanje grafike 3D, ki bo po trditvah proizvajalca omogočala v praksi trikrat hitrejše senčenje od dosedanjih procesorjev G200. Zanimiv je tudi algoritem Vibrant Color Quality2 (VCQ2), ki zagotavlja živahne barve.

    Objavljeno: 29.3.1999
  • Adobe Acrobat 4.0

    Podjetje Adobe je napovedalo novo različico paketa Acrobat, ki omogoča izdelavo kakovostnih in prenosljivih dokumentov. Novi Acrobat 4.0 gradi na isti osnovi kakor doslej, torej na zapisu dokumentov PDF, ki so ga nekoliko prenovili (specifikacija 1.3). Nova različica omogoča precej enostavnejšo izdelavo dokumentov. V večini primerov je dovolj, da dokument v raziskovalcu odvlečemo na ikono programa Acrobat, da s tem poženemo pretvorbo. Poleg tega je Adobe pripravil novo različico dodatka Adobe PDFMaker, ki omogoča, da dokumente ustvarjamo kar v namenskih programih, kot so Microsoft Word, Excel in PowerPoint.

    Objavljeno: 29.3.1999
  • 3Dfx tudi s karticami

    Podjetje 3Dfx je predstavilo prvo družino grafičnih kartic, ki temeljijo na najnovejšem grafičnem pospeševalniku 3Dfx Voodoo 3. Prva novost je grafična kartica z imenom Voodoo3 2000 z grafičnim procesorjem s hitrostjo 143 MHz, ki bo na voljo v izvedbah PCI ter AGP. Kartica bo imela 16 MB pomnilnik ter 300 MHz pretvornik RAMDAC, s čimer bo mogoče na zaslonih prikazati ločljivost tja do 2048 x 1536 pik. Kartica zmore senčenje okrog 6 milijonov trikotnikov na sekundo, priporočena cena pa znaša 130 dolarjev.

    Objavljeno: 29.3.1999
  • AutoCAD 2000

    Autodesk je konec januarja več kakor 20.000 preizkuševalcem poslal novo različico znanega načrtovalskega programa AutoCAD. Nova različica, ki bo dokončno predstavljena marca, bo nosila tudi novo ime - AutoCAD 2000. V njej bo čez 400 novosti, pri katerih so se programerji dotaknili vseh delov programa. AutoCAD 2000 bo najhitrejši AutoCAD doslej, spremembe v uporabniškem vmesniku pa bodo olajšale upravljanje programa. Avtorji so v novo različico vgradili povsem nova orodja za skupinsko delo, objavo načrtov v internetu in povezavo z zbirkami podatkov. Močno je prenovljen modul za izpis načrtov, ki odslej premore predogled "videz ne vara". AutoCAD je končno dobil zmožnost dela z več dokumenti znotraj programa, kar pomaga tudi k boljšemu izkoristku pomnilnika. Nov je sistem kotiranja in dimenzioniranja Quick Dimensioning, ki omogoča določanje z zelo malo kliki. Orodje 3D Orbit omogoča precej lažje delo s trirazsežnimi modeli kakor doslej. Precej je novosti med orodji za avtomatizacijo in izdelavo programov. Poleg jezikov ObjectARX in Visual Basic for Applications so tokrat močno predelali tretjega - VisualLISP.

    Objavljeno: 29.3.1999
  • AMD K6-III

    AMD je izpolnil obljubo in nekaj dni pred uradno predstavitvijo Intelovega procesorja Pentium III prikazal tudi svoj procesor naslednjega rodu, imenovan K6-III. Nova različica bo na začetku na voljo s hitrostmi 400 in 450 MHz, prvi preizkusi pa kažejo, da je za približno 15 % hitrejši od predhodnika K6-2 pri enaki frekvenci delovanja. Glavni razlog za hitrejše delovanje je nov 256 KB velik drugostopenjski predpomnilnik, ki je odslej vgrajen v procesor in deluje z enako hitrostjo kakor jedro. Ne glede na to pa procesor podpira tudi zunanji, sedaj že tretjestopenjski predpomnilnik, ki ga bodo dodajali proizvajalci računalnikov po lastni presoji.

    Objavljeno: 29.3.1999
  • Norton Utilities 4.0

    Podjetje Symantec še naprej kuje srečo z legendarno družino izdelkov Norton Utilities. Konec februarja so najavili novo različico 4.0 za okolji Windows 95 in Windows 98, ki ponovno prinaša kup novosti. Osredotočili so se predvsem na reševanje iz najbolj pogostih zagat v okolju Windows, ki lahko sicer marsikomu naredijo sive lase. Pri Symantecu so se odločili za nov pristop in doslej ločena orodja za diagnostiko združili v modul System Check, katerega uporaba je lažja in hitrejša. Norton Utilities 4.0 zna analizirati in po potrebi popravljati sistemski register z orodjem Registry Scan Doctor. Skupaj z izboljšanim WinDoctorjem skrbita za samodejno popravljanje napak v nastavitvah okolja Windows.

    Objavljeno: 29.3.1999
  • Redni uporabniki interneta

    Po mnenju družbe Computer Industy Almanac je število ljudi, ki internet uporabljajo vsaj enkrat na teden, konec lanskega leta zraslo na 147 milijonov.

    Objavljeno: 26.3.1999
  • Microsoft System Management Server 2.0

    Microsoft je predstavil novi rod programskega paketa System Management Server, ki omogoča upravljanje in nadzor omrežno priključenih računalnikov in namenskih programov. Nova različica 2.0 prinaša številna orodja, ki so v program vključena tudi na podlagi predlogov dosedanjih uporabnikov. Nova orodja za analizo in načrtovanje omrežja vsebujejo bolj natančno samodejno iskanje strojne in programske opreme, poleg tega pa omogočajo analizo uporabljenih programov in licenc v realnem času. Modul ima vgrajeno tudi zmožnost analize programske in strojne opreme o ustreznosti za delovanje v letu 2000. Precej je prenovljen modul za samodejno namestitev programske opreme na daljavo, s katerim lahko program namestimo posameznemu uporabniku, skupini, omrežnemu segmentu ali celo računalniku na poljubnem naslovu TCP/IP. Nova orodja za pripravo namestitev precej olajšajo delo upraviteljev. Nekaj sprememb je doživel tudi modul za nadzor pravilnosti delovanja računalnikov z okoljem Windows NT, vključno z delovanjem servisov in namenskih programov.

    Objavljeno: 26.3.1999
  • Novi Siemensovi računalniki Scenic in Scovery

    Siemens je predstavil novi rod osebnih računalnikov za poslovno rabo, s katerim naj bi do leta 2001 skoraj podvojili svoj tržni delež v Evropi z današnjih 5 na 9 odstotkov. Novi osebni računalniki vsebujejo zadnje Intelove procesorje Celeron 400, Pentium II 450 in novi 500 MHz Pentium III. Na spodnjem cenovnem koncu bodo na voljo računalniki Scenic 300 in Scenic 500, razred višje pa modeli Scenic 600 in Scenic 800, ki bodo med drugim nudili p

    Objavljeno: 26.3.1999
  • Lotus QuickPlace

    Lotus nadaljuje s predstavitvijo novih rešitev za skupinsko delo. Pred kratkim so najavili nov izdelek Lotus QuickPlace, ki bo omogoča skupinsko delo, izmenjavo informacij, dokumentov in elektronske pogovore med posamezniki ter podjetji z uporabo spletnega brskalnika. Izdelek omogoča, da obogatena besedila, slike in učinke uporabljamo kot sredstva za izboljšano komunikacijo med posamezniki. Program omogoča urejeno izmenjavo informacij, ki so razdeljene na "sobe" z enako vsebino. Posamezne sobe so lahko privatne ali javne, njihov videz pa je mogoče prilagoditi posebnim potrebam. Poleg dokumentov je mogoče v sobe paketa QuickPlace dobivati tudi elektronsko pošto in spremljati koledar dogodkov in sestankov, zagotovljena pa so tudi orodja za nadzor pretoka podatkov. Lotus je tako kakor v paketu Notes zagotovil možnost dela tudi, ko nismo priključeni v internet, kar bo prišlo prav uporabnikom prenosnih računalnikov. QuickPlace bo na voljo spomladi kot samostojni strežnik za ceno okrog 1000 dolarjev in licenco na uporabnika v višini 40 dolarjev ali kot dodatek za novi Lotus Domino R5. V tem primeru se bo paket imenoval Lotus Domino R5 Enterprise.

    Objavljeno: 26.3.1999
  • Norton CleanSweep 4.5

    Pri Symantecu so prenovili tudi Norton CleanSweep, programski paket za učinkovito odstranitev programov, ki so ga pridobili z nakupom podjetja Quarterdeck. To je prvi tovrstni izdelek, ki zna počistiti nered za spletnimi brskalniki. Med drugim zna počistiti začasne datoteke, dodatke (plug-ins), kontrolnike (ActiveX), neuporabljene module java in celo nadležne piškotke (cookies), ki se nabirajo ob obiskovanju spletnih strani. Z modulom Safety Sweep ščiti programe in datoteke, ki bi povzročale nestabilnost delovanja, če bi jih namerno ali nenamerno izbrisali. V vsakem trenutku lahko stanje povrnemo iz samodejno ustvarjene varnostne kopije. Novost je tudi modul Fast & Safe CleanUp, ki zna počistiti programe in velike datoteke, ki nastajajo z uporabo programov in brskanjem po internetu. Na voljo je tudi različica CleanSweep Deluxe, ki vsebuje še program Zip-It za stiskanje podatkov. Cena CleanSweepa 4.5 je 40 dolarjev, različice Deluxe pa 50 dolarjev.

    Objavljeno: 26.3.1999
  • Brezplačni računalniki

    Po brezplačnih programih in brezplačnem dostopu do interneta so na vrsti brezplačni osebni računalniki. Za ta korak se je odločilo novo podjetje Free.PC.com, ki izbranim uporabnikom nudi možnost brezplačnega osebnega računalnika in dostopa do interneta. Seveda ne govorimo o kakšnih starih računalnikih, ampak o povsem novem Compaqu Presario s 333-megeherčnim Celeronom, 32 MB RAM, 4 GB diskom, enoto CD-ROM, modemom in 15-palčnim monitorjem. Seveda ni v resnici nič zastonj. Uporabniki se morajo kvalificirati z izpolnitvijo ankete, v kateri navedejo svoje nakupovalne navade, hobije, revije, ki jih berejo, in druge osebne podatke. Poleg tega se na tako pridobljenem računalniku v okvirju okoli delovne površine na zaslonu nenehno prikazujejo reklame. V ta namen so za prostor za reklame rezervirali polovico prostora na 4 GB disku. Uporabnik se mora zavezati, da bo do interneta dostopal vsaj 10 ur na mesec. Po dvoletnem preizkusnem obdobju lahko uporabnik ob upoštevanju pravil igre zadrži računalnik in hkrati tudi ohrani brezplačni dostop do interneta. Projekt seveda sponzorirajo velike družbe, kot so Walt Disney, ESPN, Earth Networks, America Online in drugi. Odziv javnosti je bil neverjeten, saj se je v manj kakor dveh dneh na ponudbo, ki predvideva dobavo okoli 10.000 računalnikov, prijavilo kar pol milijona ljudi.

    Objavljeno: 26.3.1999
  • Začetek delovanja omrežja Si.mobil

    Slovenija je 25. marca dobila dolgo pričakovanega drugega operaterja mobilne telefonije GSM. Tako ni več nujno sklepanje naročniškega razmerja zgolj z družbo Mobitel, s tem pa so tudi dani pogoji za tekmovalnost med operaterjema in s tem nižanje cen in predvsem izboljšanje kakovosti storitev. Trenutno je s signalom Si.mobilovega omrežja pokritih 60 odstotkov prebivalstva, do konca leta pa obljubljajo 90-odstotno pokritost. Pogodbe o sledenju so sklenjene že z več kakor 50 operaterji po vsem svetu, telefoniranje pa naj bi bilo s kartico GSM možno že v vsaj 32 državah. Naročniško razmerje lahko uporabniki sklenejo v več kakor 100 trgovinah po vsej Sloveniji, med drugimi v centrih Big Bang. Tistim, ki so že uporabniki storitev pri Mobitelu, zagotavljajo pri Si.mobilu enako uporabniško številko, kot so jo imeli doslej, le klicna številka omrežja je drugačna (040 namesto 041).

    Objavljeno: 25.3.1999
  • Adobe GoLive 4.0

    Adobe je le kak mesec dni po nakupu podjetja GoLive Systems predstavil novo različico zmogljivega spletnega urejevalnika, ki bo odslej nosil ime Adobe GoLive 4.0. Nova različica bo obenem tudi prva, ki bo na voljo za računalnike Apple Mac in za okolje Windows. Izvedba za MacOS bo na voljo konec marca, okenska različica pa pred poletjem.

    Objavljeno: 23.3.1999
  • S3 Savage4

    Podjetje S3 je napovedalo nov grafični procesor Savage4, prvi s podporo za vmesnik AGP s štirikratno hitrostjo delovanja, ki zagotavlja hitrosti prenosa podatkov čez 1 GB/s. Savage4 je 128-bitni grafični procesor, ki omogoča 32-bitno senčenje in stiskanje tekstur z algoritmom S3TC. Podpira do 32 MB velike pomnilnike, pospeševanje odkodiranja posnetkov DVD, videoizhod in med prvimi tudi digitalni vmesnik za prikaz slike na digitalnih monitorjih LCD. Na voljo bo v dveh različicah. Zmogljivejša Savage4 Pro bo vsebovala 143 MHz procesor in podporo za vodilo AGP 4x, za cenejše kartice pa bo na voljo Savage4 GT s 125 MHz procesorjem in podporo za AGP 2x. Diamond je sporočil, da namerava Savage4 uporabiti na grafičnih karticah Stealth, Hercules na kartici Terminator Beast 99, ELSA v Winnerju 2, kmalu pa je moč pričakovati tudi napovedi drugih proizvajalcev, saj je Savage4 eden najbolj "vročih" grafičnih pospeševalnikov ta hip.

    Objavljeno: 23.3.1999
  • Podrobnosti o Mercedu

    Intel je na nedavni konferenci javnosti posredoval nekaj novosti v zvezi z dolgo napovedovanim in že nekoliko zamujajočim 64-bitnim procesorjem Merced.

    Objavljeno: 23.3.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji