• Omrežna naprava za varna domača omrežja

    Podjetje Check Point, ki izdeluje rešitve za varnost v omrežjih, predvsem požarne zidove in navidezna zasebna omrežja (VPN), se skuša približati tudi domačim uporabnikom. Njihova podružnica SofaWare je izdelala S-box, omrežno napravo za varnost v domačih omrežjih.

    Objavljeno: 9.1.2002
  • Microsoft predstavil večpredstavno tehnologijo Corona

    Microsoft je predstavil naslednjo generacijo svojih večpredstavnih izdelkov, združenih pod delovnim imenom Corona. Le-ti bodo omogočali predvajanje večpredstavnih vsebin, predvsem videa, na internetu v realnem času brez uporabe medpomnilnika. Med novimi izdelki je predstavil tudi pretočni strežnik in razvojna orodja, kmalu pa bo na voljo tudi nadgradnja večpredstavnega predvajalnika Windows Media Player, ki bo omogočala predvajanje vsebin, dostopnih na strežnikih Corona. Kakovost tovrstnih video posnetkov naj bi bila boljša kot pri standardu DVD, ob tem pa so datoteke manjše. Prehod tehnologije iz računalnikov v dnevne sobe bodočih odjemalcev pa naj bi zagotovili tudi izdelovalci vezij za predvajalnike DVD, saj je podjetje Microsoft že sklenilo dogovore z nekaterimi, ki bodo Corono podprli v naslednji generaciji DVD predvajalnikov.

    Objavljeno: 9.1.2002
  • Asus prvi z zapisovalnikom 32x

    Medtem, ko se je pozornost na področju optičnih nosilcev v zadnjem času usmerila predvsem na zapisovalnike DVD, tudi razvoj na področju zapisovalnikov CD-RW ne pojenjuje. Asus je tako predstavil enoto CRW-3212A, ki omogoča zapisovanje na nosilce CD-R s hitrostjo 32x, po drugi strani pa je majhen korak narejen tudi pri nosilcih CD-RW, kjer zdaj podpira hitrost 12 (dosedanje enote največ 10x). Hitrost branja podatkov ostaja 40x, enota pa uporablja Asusovo tehnologije za zagotovitev pravilnega zapisovanja FlextraLink iun FlextraSpeed. Kot posebnost velja omeniti tehnologijo DDSS II, ki zmanjšuje vibracije nosilca zaradi visoke hitrosti vrtenja in s tem omogoča kvalitetnejše zapise. Po napovedih proizvajalca naj bi nova enota omogočila zapisovanje 650 MB podatkov v manj kot treh minutah in pol. V prodaji bo konec januarja.

    Objavljeno: 8.1.2002
  • Intel Pentium 4 na voljo s taktom 2,2 GHz

    Intel je le nekaj ur za novim AMDjevim Athlonom XP 2000+ predstavil procesor Pentium 4 s še višjim taktom 2,2 GHz. Novi procesor pa ne nudi zgolj frekvenčne pohitritve, saj je povrh vsega zasnovan na novem jedru Northwood in izdelan v 0,13 mikronski namesto 0,18 mikronski tehnologiji. To je tudi omogočilo zmanjšanje delovne napetosti z 1,75 volta na 1,5 volta, kar prinaša manjšo stopnjo segrevanja jedra. Drugonivojski predpomnilnik s 512 KB je dvakrat večji kot doslej s čimer naj bi dodatno pomagali k večji zmogljivosti. Skupaj z novincem pri taktu 2,2 GHz so pri Intelu naredili tudi različico s taktom 2 GHz, toda z jedrom Northwood. Cena novega procesorja s taktom 2,2 GHz zanaša 562 dolarjev, model z 2 GHz pa je znatno cenejši - stane 364 dolarjev. Intel z novim procesorjem nadaljuje z agresivno strategijo prenove svojih ključnih izdelkov, saj so obenem v prodajo poslali tudi nabor s podporo za pomnilnike DDR in prvič tudi podporo za vmesnike USB 2.0. S tem postajajo vse cenejši in zato zanimivejši za kupce.

    Objavljeno: 8.1.2002
  • Trojanec v Groksterju in Limewireju!

    Mnogi strokovnjaki za varnost že dalj časa opozarjajo pred nevarnostjo, ki jo predstavljajo zmerom bolj popularni programi za izmenjavo datotek, njihove sume pa so pred dnevi potrdili pri Symantecu. Pri pregledu delovanja programov so namreč našli trojanskega konja, ki sicer ne poškoduje delovanja računalnika, vendar pa v internet pošilja osebne podatke kot so uporabniška imena in spletni naslovi računalnikov. Trojanski konj W32.DIDer se nahaja v reklamnem programu Clicktilluwin, ki je priložen v programih za izmenjavo datotek Grokster in Limewire. Symantecovi strokovnjaki so ugotovili, da se trojanec namesti tudi v primeru, ko uporabnik ni izbral namestitve Clicktilluwin, zato priporočajo čiščenje računalnika tudi po odstranitvi okuženega programa.

    Objavljeno: 8.1.2002
  • MacWorld Expo: novi iMac z zaslonom LCD

    Apple je na konferenci MacWorld Expo razkril novosti, o katerih je javnost nestrpno ugibala že precej časa. Največja med njimi je brez dvoma nova generacija osebnih računalnikov iMac, ki prvič vsebuje zaslon s tekočimi kristali. Toda še bolj kot sam zaslon bo pozornost vzbujala oblika računalnika, ki je narejen kot polkrogla, na vrhu katere je vpet zaslon LCD. Celota zato prej spominja na namizno svetilko ali umetnijo, kot pa na računalnik. Vpetje zaslona omogoča, da lahko 15,1-palčni zaslon (ločljivost 1024 x 768 pik) prosto obračamo naokoli in s tem lažje najdemo primeren zorni kot. Toda novost ni samo v zaslonu, saj je novi iMac eden najhitrejših Macov nasploh.

    Objavljeno: 8.1.2002
  • Počasna prodaja procesorja Itanium

    Po desetih letih razvoja in stotinah milijonov dolarjev stroškov, je Intel lani končno poslal na tržišče svoj prvi 64-bitni procesor Itanium. Kljub navdušenju nad novim procesorjem in prednostim, ki jih nove tehnologije običajno prinašajo, pa je Itanium vseeno dosegel izjemno slabe prodajne rezultate. Po podatkih podjetja IDC, naj bi proizvajalci strežnikov v tretjem četrtletju 2001 prodali le 500 strežnikov s procesorji Itanium. Gartnerjevi podatki so nekoliko bolj optimistični, saj navajajo 2600 prodanih sistemov, vendar vključujejo tudi strežnike, ki so bili poslani za testiranje in demonstracije.

    Objavljeno: 7.1.2002
  • Projekt Eleanor za hitrejše in varnejše elektronsko plačevanje

    Konzorcij vodilnih svetovnih bank je podprl nov projekt z imenom Eleanor, s katerim naj bi vzpostavili nov standard in sistem za hitrejše in varnejše elektronsko plačevanje med podjetji (B2B) in bankami. Cilj projekta je definicija metod za avtentifikacijo in podatkovnih struktur za prenos sporočil o transkcijah med različnimi hrbteničnimi sistemi. Ena od prednosti projekta naj bi bilo tudi tako imenovano trenutno procesiranje (STP, streight through processing), s katerim naj bi strankam zagotovili takojšnje knjiženje sprememb oziroma knjiženje v istem poslovnem dnevu in ne v treh dneh, kot je danes mejni rok.

    Objavljeno: 7.1.2002
  • Združitev HP -- Compaq: težave se stopnjujejo

    Spor med lastniki družbe Hewlett Packard, zlasti dediči ustanoviteljev Hewletta in Packarda, ter upravo podjetja postaja kot kaže vedno globlji. Dediči, na čelu z Walterjem Hewlettom in z njimi povezane ustanove, ki imajo v lasti glasovalne delnice družbe HP so napovedale, da nameravajo predvidoma februarja sklicati izredno skupščino delničarjev, na kateri naj bi z volitvami nasprotovali predvideni združitvi. Ameriški komisiji SEC (Securities and Exchange Commission) so tako oddali vlogo s katero napovedujejo uradni začetek boja za nadaljevanje postopka združitve. Le nekaj dni za tem pa je vodstvo družbe HP komisiji SEC pijavilo uradno namen za združitev družb HP in Compaq.

    Objavljeno: 7.1.2002
  • AMD Athlon XP 2000+

    AMD je predstavil nov procesor iz družine Athlon XP z doslej najvišjim taktom delovanja. Athlon XP 2000+ deluje s frekvenco 1,67 GHz, medtem ko je prejšnji prvak, XP 1900+ deloval s taktom 1,60 GHz. Glavni tekmec, družba Intel, bo medtem kmalu predstavila še hitrejši procesor Pentium 4 s taktom 2,2 GHz, ki temelji na novem jedru imenovanem Northwood, zgrajenem v 0,13 mikronski tehnologiji.

    Objavljeno: 7.1.2002
  • Dell na sodišču zaradi zlorabe patentov

    Šest lastnikov patentov povezanih s standardom za digitalni video zapis MPEG-2, med katere sodijo Sony, Phillips in Mitsubishi, je vložilo tožbo zoper proizvajalca računalnikov Dell Computer zaradi zlorabe patentov.

    Objavljeno: 6.1.2002
  • Nova različica Windows Messengerja za Windows XP

    Microsoft je izdal novo različico programa za elektronsko kramljanje Windows Messenger z oznako 4.6, ki omogoča več novih funkcij, med drugim tudi uporabo dodatkov drugih proizvajalcev ter povezave računalnika in telefona.

    Objavljeno: 6.1.2002
  • Še hitrejši Celeron

    Intel je takoj po novoletnih praznikih v prodajo poslal še hitrejšo različico procesorja Celeron. Ta je odslej na voljo tudi s hitrostjo 1,3 GHz, narejen pa je v 0,13 mikronski arhitekturi. Novinec se pridružuje ostalim različicam Celerona, ki so bile doslej na voljo v izvedbah od 800 MHz do 1,2 GHz. Cena novega procesorja je še naprej ugodna, tako glede na tekmece, kot zmogljivejše procesorje Pentium III, saj je zanj treba odšteti le 118 dolarjev.

    Objavljeno: 6.1.2002
  • Vsi PowerBooki odslej z enoto DVD/CD-RW

    Apple je brez običajnega pompa nadgradil linijo prenosnih računalnikov PowerBook, namenjenih zahtevnejšim uporabnikom. Poglavitna novost je kombinirana optična enota DVD-ROM/CD-RW, ki jo bodo vgrajevali v vse nove PowerBooke. Z enoto lahko predvajamo nosilce CD-ROM, avdio CD, video DVD, DVD-ROM ter DVD-RAM, seveda pa tudi CD-R in CD-RW. Nosilce v pogon vstavimo skozi režo. Prenovljeni prenosniki so dobavljivi v dveh osnovnih konfiguracijah, s procesorjem G4 s frekvenco 550 MHz (sistemsko vodilo 100 MHz) oziroma 667 MHz (vodilo 133 MHz). Cena znaša v ZDA od 2300 dolarjev naprej za počasnejše in od 3000 dolarjev za hitrejše Powerbooke.

    Objavljeno: 5.1.2002
  • Na voljo pomembni popravki za Internet Explorer

    Microsoft je objavil pomemben komplet popravkov za Internet Explorer 5.5 in 6.0, ki odpravlja vse do sedaj znane napake v priljubljenem spletnem brskalniku in še tri novo odkrite.

    Objavljeno: 5.1.2002
  • Konec za družbo Be?

    Kot kaže, se hitro bliža konec za družbo Be, podjetje, ki je skoraj deset let skušalo s svojim operacijskim sistemom BeOS poseči v vojno za namizne računalnike, kjer kraljujeta Microsoft in Apple. Po tem, ko so sredi jeseni večino tehnologije in itelektualnih pravic prodali za 11 milijonov dolarjev proizvajalcu ročnih računalnikov Palm, je takoj po novoletnih praznikih odstopil Jean-Louis Gassee, ustanovitelj in direktor družbe. Gassee, nekoč član uprave družbe Apple, je imel pred leti celo možnost prodati podjetju Applu, vendar je zahteval za to previsoko ceno (za današnje razmere >>samo<< 200 milijonov dolarjev), ki jo tedanji prvi mož Gil Amelio ni hotel plačati. Apple je nato raje kupil Steve Jobsovo podjetje NeXT. Be je nato upal na ponovni vzpon ob sklenitvi sodelovanja z japonskim Sonyem in njihovim internetnim terminalom eVilla, ki pa je hitro in klavrno propadel. Vrhunec so dosegli leta 1999, ko je bila vrednost delnice skoraj 40 dolarjev, pred zapiranjem pa je vrednost v začetku 2002 bila samo še 14 centov. Podjetje je zdaj v roke prevzel glavni advokat, ki bo poskrbel za likvidacijo, razmišljajo pa tudi o protimonopolni tožbi proti družbi Microsoft.

    Objavljeno: 5.1.2002
  • Microsoft razvija strežnik za domače omrežje?

    Čeprav v samem Microsoftu niso želeli potrditi govoric, da razvijajo strežnik za domača omrežja, so te govorice potrdili nekateri proizvajalci računalnikov. Po podatkih iz družbe Dell, naj bi programska oprema bila na voljo že na koncu 2002, zgrajena pa naj bi bila na jedru naslednje generacije operacijskega sistema Windows, ki ima trenutno razvojno ime Longhorn. Govorice so potrdili tudi v IBM-u in Compaqu, čeprav nobeno izmed teh podjetij ne sodeluje z Microsoftom pri razvoju strežnika. Glavni Microsoftov partner pri tem projektu naj bi bil korejski Samsung, a tudi oni niso želeli dajati izjav na to temo.

    Objavljeno: 4.1.2002
  • Osnova za prvo lokacijsko storitev prek mobilnih telefonov

    Ericsson in Autodesk sta razvila osnovo za lokacijske storitve, ki bodo ponujale uporabnikom možnost sprejemanja sporočil z obvestili o zanimivostih v njihovi bližini. Ker je GSM omrežje sestavljeno iz baznih postaj, lahko sistem ugotovi preko katere bazne postaje je uporabnik priključen. Tako lahko uporabnik pošlje sporočilo SMS s poizvedbo o najbližjem bančnem avtomatu ali pa restavraciji, nakar mu operater pošlje sporočilo z želenimi naslovi. Ericsson in Autodesk sta to storitev razvila z uporabo Ericssonovega sistema Mobile Positioning System in prehoda za SMS ter Autodeskovega programa LocationLogic.

    Objavljeno: 4.1.2002
  • Eicon Networks z novo poslovno strategijo

    Ponudnik rešitev za varno povezovanje preko spleta Eicon Networks je doživel prestrukturiranje v tri divizije. Najbolj uspešna dejavnost podjetja ostaja izdelava naprav za povezovanje na splet, kot so modemi in vmesniki ISDN ter ADSL. Prodaja slednjih je v zadnjem času doživela pravi razmah v Evropi, kjer je Eicon postal eden vodilnih dobaviteljev. Ta divizija je podjetju v zadnjem četrtletju prinesla kar 60 odstotkov prihodka. Divizija poenotenih in varnih komunikacij sedaj združuje predvsem rešitve kot so usmerjevalnik za internetno telefonijo Media Gateway for VoIP Server in za navidezna zasebna omrežja Safepipe VPN. Ena Eiconovih osnovnih dejavnosti so rešitve za prostrana omrežja, ki sedaj sodijo v lastno divizijo. V Sloveniji vse Eiconove divizije zastopa podružnica Eicona, ki pokriva tudi celotno regijo vzhodne in srednje Evrope ter baltskih držav.

    Objavljeno: 4.1.2002
  • AMD predstavil 1 GHz Duron za prenosnike

    Pri AMD-ju so predstavili novo različico cenejšega procesorja Duron namenjenega prenosnikom s taktom 1 GHz. Prvi proizvajalec računalnikov, ki bo procesor vključil v svoje sisteme bo Compaq, ki preko svoje spletne trgovine že ponuja modele Presaria serije 700. Procesor vsebuje 192 KB predpomnilnika in vodilo s taktom 200 MHz, na voljo pa bo v prvih mesecih leta 2002 za 160 dolarjev.

    Objavljeno: 4.1.2002
  • Kmalu zakonsko zaščitena tudi intelektualna lastnina v spletu

    Avtorske pravice glasbenikov, umetnikov, piscev in drugih avtorjev, katerih avtorska dela se prenašajo preko interneta in drugih digitalnih medijev bodo kmalu zaščitene z zakonom. Mednarodno pogodbo o zaščiti avtorskih pravic (WCT), katere pobudnik je Svetovna organizacija za intelektualno lastnino (WIPO), je doslej podpisalo že 30 držav. Med podpisnicami sta od velikih industrijskih držav le ZDA in Japonska, države članice Evropske unije pa morajo najprej sprejeti direktivo EU s podobno vsebino. WCT je nadgradnja Bernske konvencije za zaščito literarnih in umetniških del, ki je bila najprej sprejeta leta 1886, dopolnjena pa leta 1971. WIPO je bil tudi pobudnik pogodbe WPPT, ki ščiti pravice producentov in izvajalcev zvočnih zapisov. WPPT je doslej podpisalo 28 držav.

    Objavljeno: 3.1.2002
  • Različna cenovna gibanja pri zaslonih LCD

    Čeprav Samsung Electronics in LG-Philips LCD v zadnjem času uspešno višata cene 15-palčnim zaslonom LCD, to še ne pomeni, da bo rasla cena tudi večjim izdelkom. Japonski proizvajalci monitorjev napovedujejo, da bodo 17-palčni monitorji LCD postopoma zamenjali svoje 15-palčne predhodnike. Cena za 17-palčne zaslone se je konec decembra ustalila okrog 355 dolarjev, vprašanje pa je, če bo v prvem četrtletju letu 2002 lahko rasla, saj se bodo zaradi prekomerne proizvodnje v Južni Koreji in na Tajvanu verjetno povečale zaloge. Drugačen položaj pa je pri manjših, 12- in 14-palčnih zaslonih LCD. Veliko povpraševanje po prenosnih računalnikih v ZDA in na Kitajskem bo verjetno povzročilo dvig cen za manjše monitorje v začetku leta 2002.

    Objavljeno: 3.1.2002
  • ATI pripravlja nabor za Pentium 4

    Kanadski proizvajalec grafičnih kart ATI je napovedal, da bo izdelal nabor za osnovne plošče s procesorjem Pentium 4, s podporo za pomnilnik DDR in integriranim grafičnim procesorjem Radeon prve generacije. Nabor naj bi se imenoval A4, pripravljajo pa tudi nabor A3, ki bo namenjen osnovnim ploščam z AMD-jevimi procesorji Athlon XP. Po prvih podatkih naj bi se za uporabo nabora zanimala proizvajalca osnovnih plošč CP Technology in Gigabyte, ki sta že napovedala izdelke z ATI-jevimi tehnologijami. ATI je pred nekaj meseci z Intelom sklenil pogodbo, ki mu omogoča izdelovanje osnovnih naborov, ki temeljijo na vodilu za Pentium 4.

    Objavljeno: 3.1.2002
  • ISDN paket z USB napravo

    Telekom je v ISDN pakete pričel vključevati Eiconov ISDN vmesnik Diva USB, ki omogoča precej bolj preprosto namestitev kot dosedanji modeli. Diva USB ne potrebuje lastnega napajanja, kot večina USB naprav pa omogoča preprosto in hitro namestitev. Podpira hkratno uporabo obeh ISDN kanalov, kar omogoča hitrost prenosa 128 kb/s. Diva USB je na voljo v posebnem srebrnem paketu in paketih ISDN.300 ter ISDN.400, ali posamezno ob sklenitvi naročniškega razmerja za 14.900 tolarjev.

    Objavljeno: 3.1.2002
  • Google kot orožje

    Najmočnejši spletni iskalnik Google je lahko, kot kaže, tudi dobro orožje, ki ga hekerji uporabljajo za vdore v tuje sisteme. Ker hrani vse mogoče naslove URL je mogoče, da včasih naleti tudi na naslove, ki zaradi napak v operacijskih sistemih usmerjevalnikov in požarnih zidov, ter malomarnosti upraviteljev vodijo direktno do upraviteljskih strani. Take naslove hekerji lahko tudi sami vpišejo v Google in ga na ta način uporabijo kot pripravno shrambo, ki jim povrh vsega še naredi lokalno kopijo teh strani.

    Objavljeno: 2.1.2002
  • Tiskalnik za računalnike PocketPC

    Uporabniki ročnih računalnikov PocketPC si lahko doslej omislijo tudi prenosni tiskalnik. Podjetje SiPix je tako predstavilo različico miniaturnega tiskalnika Pocket Printer A6, ki omogoča tiskanje dokumentov neposredno iz računalnikov, kot so Compaq iPaq, HP Jornada in Casio Cassiopeia. Tiskalnik, ki v ZDA stane 150 dolarjev omogoča tisk z termičnim prenosom barvila pri ločljivosti 400 pik na palec. Za prenos podatkov ima vgrajen infrardeči komunikacijski vmesnik, tiska pa na papir velikosti do A6. Deluje lahko s pomočjo priloženega napajalnika ali pa s štirimi akumulatorji AA. Kot dodatek si je mogoče omisliti tudi vmesnik USB, s čimer ga je mogoče priključiti na računalnike PC z okoljem Windows, že od prej pa podpira tudi brezžično tiskan je iz ročnih računalnikov Palm.

    Objavljeno: 2.1.2002
  • Vzdrževalne pogodbe bolj redke

    Rezultati raziskave, ki jo je izvedla družba Gartner, so pokazali, da se v povprečju manj kot tretjina kupcev (28 odstotkov) ob nakupu računalniške opreme odloči za podpis vzdrževalne pogodbe. Pri tem gre v glavnem za uporabnike, ki jim lahko nepravilno delovanje računalniške opreme ogrozi poslovanje. Tako se lastniki velikih in srednjih sistemov tel naročniških telefonskih central bolj zagotovo odločajo za redno vzdrževanje kot na primer kupci omrežne opreme (le 12,2 odstotka vprašanih).

    Objavljeno: 2.1.2002
  • Serial SCSI

    Še pred nekaj leti so proizvajalci vmesnikov za diske in druge naprave hitrost prenosa podatkov dvigovali tako, da so povečali število povezav (žic), ki so prenašale podatke. Primer tako pohitrenega vzporednega vodila je vodilo SCSI, ki je bilo najprej 8 bitno, kasneje pa se je razširilo v 16 bitno. Taka pohitritev je po eni strani enostavna (protokol ostane enak, celo frekvenca prenosa podatkov je lahko enaka), po drugi strani pa nastane težava s sinhronizacijo povezav oziroma s presluhom. Standard ATA že od različice ATA 66 tako že uporablja širše povezovalne kable, kjer je vsak drug vodnik masa (>>ničla<<), kar zmanjšuje možnost presluha.

    Objavljeno: 1.1.2002
  • LimeWire oponaša KaZaa

    V zadnjem obdobju se sistemi za izmenjavo datotek po sistemu vsak z vsakim soočajo z vse večjim številom tožb s strani glasbene industrije. Po Napsterju so sodni mlini napadli sisteme s programsko opremo FastTrack, zlasti priljubljeni KaZaa, medtem ko tretja alternativa, sistemi Guntella, ostajajo nekoliko v ozadju. Toda ne za dolgo. Nedavno so avtorji programskega paketa LimeWire, ki uporablja za izmenjavo datotek strežnike Gnutella, močno posodobili odjemalca, ki utegne povrniti priljubljenost tega sistema. Zdaj odjemalec LimeWire 2.0 podpira predvsem nov sistem, vpeljan s sistemom FastTrack, kjer lahko posamezno datoteko naenkrat prenašamo iz več različnih virov, s čimer lahko močno povečamo prepustnost prenosa podatkov.

    Objavljeno: 1.1.2002
  • Čas dobrih plač je mimo

    Osnovne plače na področju IT v ZDA se bodo v letu 2002 v povprečju povečale predvidoma le za 0,1 odstotka. Lani v tem času so bile osnovne plače višje za 8,4 odstotka. Največ IT strokovnjakov v ZDA bodo potrebovali v zdravstvenem varstvu, finančnih storitvah in na področju nepremičnin. Najbolj iskani bodo strokovnjaki za mrežno varnost, največje povečanje osnovne plače (6,7 odstotka) pa si lahko obetajo ustvarjalci namenskih programov. Na drugem mestu so direktorji družb za svetovanje in sistemsko združevanje s povprečnim skokom 6,1 odstotka. Sledijo jim upravljavci baz podatkov (database managers) s 4,8 odstotka in osnovno plačo od 83 do 114 tisoč dolarjev na leto. Programerji z osnovno plačo od 65 do 97 tisoč dolarjev si lahko obetajo 4,7-odstotno povišico.

    Objavljeno: 1.1.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji