Objavljeno: 21.1.2014 06:00

"Kvantni" računalnik D-Wave nič hitrejši od klasičnega

Kvantni računalniki so tehnologija, ki jo znanstveniki obljubljajo že desetletja, in ki naj bi prinesla revolucijo. Eksponentna pohitritev iskanja deliteljev števil bo sejala strah med uporabniki šifrirnih algoritmov (torej vsemi nami), po drugi strani pa bomo lahko reševali probleme, ki so danes nerešljivi. Kaj vse bo s kvantnimi računalniki mogoče in česa vseeno ne bo moč storiti, smo že obširno pisali. A vprašanje je, kje smo danes.

Javnost trenutno ve le za eno podjetje, ki ima kolikor toliko delujoč kvantni računalnik (kaj počne NSA, vedo le oni sami). To je D-Wave, ki je lani izdal svoj drugi kvantni računalnik D-Wave Two. En primerek imata skupaj Google in NASA, ki z zanimanjem spremljata razvoj. Toda D-Wave Two deluje na nekoliko neobičajen način, in sicer gre za adiabatni kvantni računalnik, ki se vede precej drugače od kvantnih računalnikov v učbenikih. Razlika je tako velika, da so se že od samega začetka pojavljali resni dvomi, ali je računalnik sploh kvantni in če je, ali je dejansko hitrejši od klasičnih računalnikov.

Zdi se, da ni. Raziskovalci z več uglednih inštitucij so dodobra preizkusili ta model in ugotovili, da 15 milijonov dolarjev vreden kos strojne opreme ni nič kaj kvantni. Dognali so, da ni trenutno nobenega dokaza, da bi D-Wave Two uporabljal kvantne zakonitosti za hitrejši izračun kakor klasični računalniki. D-Wave se je sicer odzval z besedami, da so preiskovali napačne probleme, kjer kvantni računalnik ne more biti hitrejši. Zgodba še zdaleč ni razrešena, saj so lani znanstveniki z Amherst Collegea v Massachussettsu ugotovili, da je D-Wave Two 3600-krat hitrejši od namiznega računalnika (a po drugi strani je tudi superračunalnik, pa zato še ni kvantni), medtem ko so na ETH Zürich ugotovili, da v povprečju ni nič hitrejši od klasičnega.

D-Wave se medtem ne pusti motiti in gradi novi, še večji kvantni računalnik, ki bo uporabljal 1000 kubitov. D-Wave Two jih uporablja 512, vsak dodaten kubit pa prinese pohitritev za faktor dve v idealnem primeru.

Kvantni računalniki vendarle še niso tako blizu.

 

Znanstveni članek za bolj matematično navdahnjene.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji