Objavljeno: 17.5.2013 01:00

Google in NASA testirata kvantni računalnik

V osrčju silicijeve doline se dogaja zanimiv projekt, ki ima slavne botre. Google in vesoljska agencija NASA sta namreč v raziskovalnem centru Ames Research Center odprla nov laboratorij za raziskavo rabe kvantnega računalništva in v njem namestila delujoč kvantni računalnik D-Wave Two z zmogljivostjo 512 qubitov.  

Računalnik, ki ga je izdelalo podjetje D-Wave, pionir na tem področju, bodo celo odprli za uporabo in raziskave drugim raziskovalcem po svetu, v okviru programa USRA (Universities Space Research Association). Obetajo si, da bodo s pomočjo novega računalnika razvili nove algoritme, zlasti na področju računalniškega učenja, umetne inteligence in računalniške razpoznave, na primer govora.

Laboratorij Quantum Artificial Intelligence Lab je ustanovljen le lučaj daleč od kampusa, kjer deluje podjetje Google, ki ima v okviru svoje organizacije tudi raziskovalni center za kvantno računalništvo. Google se že lep čas ukvarja s tem področjem in je že uspešno razvil nekaj algoritmov za prihodnjo generacijo računalniške razpoznave, na primer govora.

Toda ti algoritmi so računsko izredno intenzivni, zato zdaj s pomočjo kvantnega računalnika iščejo morebitno boljšo pot k učinkovitejši rešitvi. Rezultat bi utegnil biti kvantni računalnik, najverjetneje povezan z Googlovimi podatkovnimi centri za storitve v oblaku, ki bi zelo hitro razrešil kompleksne algoritme in naloge, rezultate pa nato omogočil na mobilnih napravah. NASA ima seveda podobne cilje, le da so algoritmi usmerjeni k učinkovitejšemu raziskovanju vesolja in razvoja novih vesoljskih tehnologij.

http://googleresearch.blogspot.co.uk/2013/05/launching-quantum-artificial.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/gJZg+(Official+Google+Research+Blog)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Pluser | 17.5.2013 | 12:58

Svet nikamor ne gre vse je nametano namesto da bi se vse firme združile v eno samo in bi obstajal en sam operaciski sistem za telefone kot za namizne računalnike,serverje itd... Ne pa da vsaka dela zase in gre vseskupaj naprej prepočasi .Pa še denar bi mogli ukinit pri takšnih navideznih storitvah ker denar samo upočasnjuje razvoj .

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji