Objavljeno: 4.1.2014 01:00

NSA razvija kvantni računalnik

Sodeč po dokumentih svetovnega žvižgača številka ena, Edwarda Snowdena, zdaj že nekako zloglasna ameriška agencija NSA pospešeno razvija kvantni računalnik, da bi z njegovo procesno močjo lahko razbili v realnem času domala vse šifrirne algoritme v rabi na planetu.

Kot je znano, teorija kvantnih računalnikov napoveduje eksponencialno večjo zmogljivost procesiranja na račun tega, da lahko sočasno procesira več qubitov, osnovnih računskih elementov v kvantnem svetu, ki imajo lahko s pomočjo superpozicije sočasno vrednost 0 in 1. Lepota qubitov je, da lahko naenkrat procesiramo 2N in ne zgolj N informacij.  Toda le pri točno določenih računskih problemih, poleg tega pa dosedanji laboratorijski poizkusi še niso dali popolne potrditve teh potencialov.

NSA je menda doslej porabila že okoli 80 milijonov dolarjev za projekt z imenom Penetrating Hard Targets (PHT), vendar doslej še nimajo delujočega računalnika. Če so informacije točne, ga razvijajo v neznanem laboratoriju nekje v zvezni državi Maryland. 

g_IaVepNDT4

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji