Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor April 2013 | Teme: pametni telefon, android

Preoblečena odličnost

V februarski številki smo opisali Xperio T in zapisali, da gre za glavni telefon japonskega izdelovalca. To naj ne bi ostal dolgo, saj so v Sonyju že napovedali Xperio Z, ki naj bi model T popolnoma zasenčila, in svetovali, naj kupci počakajo. Ta članek je za vse tiste, ki so počakali.

Samo izdelavo aparatov podjetja Sony že dolgo hvalimo in razen občasnih spodrsljajev (Xperia Go) gre za robustne izdelane telefone, pri katerih se ne varčuje z dobrimi materiali. Enako lahko rečemo za model Z, ki pa ima še eno prednost – oblikovanje. Sony je z modeloma J in T dokončno pokopal industrijsko oblikovanje z ukrivljeno zadnjo stranico telefona, ki smo jo prvič videli na Xperii Arc. Šlo je za samosvoje oblikovanje, ki je všečno ločilo japonske telefone od konkurentov na trgu, tokrat pa so se v Sonyju odločili za drugačno strategijo oblikovanja, ki se nekako napaja iz njihovih naprav v osemdesetih in devetdesetih. Ostri robovi in štirioglata oblika spominjajo na jezik oblikovanja prvih Walkmanov, teorijo pa zakoliči velik srebrn gumb za vklop in izklop zaslona. Ta je povsem drugačen od gumba za uravnavanje glasnosti in tako izstopa, da gre za dobrodošlo osvežitev oblikovalskega statusa quo, ki ga uporabljajo vsi drugi izdelovalci. Že omenjeni trije gumbi so tudi edini fizični gumbi na telefonu in Sony je dokončno umaknil tudi tiste na dotik, saj so androidni gumbi zdaj na zaslonu.

Izdelovalci so se potrudili še na enem področju, saj je Xperia Z vodotesna. To potegne za seboj še varnost pred prahom in na deževne oziroma snežne dni je bila raba telefona med hojo na prostem odkritje, saj ni bilo strahu pred zamakanjem. Ta zaščita pa ima vendarle to nadležno lastnost, da je treba za vsako polnjenje telefona vhod mikro USB odpreti in zapreti.

Ko nehamo občudovati oblikovanje in telefon prižgemo, nas pozdravi zaslon TFT, ki sliko kaže v ločljivosti 1080 x 1920. Zaslon meri v diagonalo pet palcev in je visok oziroma malo bolj podolgovat. To telefon dodatno loči od konkurence.

Kot osrednji telefon Japoncev je tudi strojno založen z najnovejšimi komponentami in se začne pri štirijedrnem 1,5-gigaherčnem procesorju znamke Qualcomm, ki mu pomagata dva gigabajta pomnilnika. Prostora za podatke je 16 gigabajtov, a jih je mogoče razširiti s kartico mikro SD, kar je pri novejših telefonih visokega ranga bolj izjema kot pravilo. Na zadnji strani je 13-megatočkovni fotoaparat in bliskavica LED, ki zadostujeta za dobre slike in ju ovira le nekoliko počasen zagon programa za slikanje. Sicer pa je telefon sposoben snemati video v polni ločljivosti in na prednji strani je 2,2-megatočkovna kamera za videoklice. Omeniti gre tudi zvočnik, saj je bil po zadušenem zvoku vodoodporne Xperie Go marsikdo skeptičen glede glasnosti. Teh težav na srečo pri modelu Z ni in tako slušalka kot zvočnik sta dovolj glasna in ne motita rabe.

Na programski strani ni veliko presenečenj, saj v telefonu teče Android 4.1.2, »nadgrajuje« pa ga Sonyjeva preobleka. Japonce gre pohvaliti, ker njihove preobleke že od samega začetka niso leglo kičastih ikon, a so tako kot pri drugih izdelovalcih tisti del programske opreme, ki upočasnjuje telefon. Nexus 4 ima Googlovo različico Androida brez preoblek, poganja ga enak procesor, z enako količino pomnilnika in enako grafično enoto. Ob neposredni primerjavi je Googlov telefon deloval bolj tekoče in praktično brez zatikanja, Xperiji Z pa se preobleka pozna. Nekaj te razlike je seveda priča tudi temu, da je na Nexuse že nameščen Android 4.2, a gre večina krivde za počasnejše delovanje gradnikom (angl. widgeti) in preobleki sploh. Tako tudi v tem primeru priporočamo le ohranitev gradnika za vreme in izkušnja s telefonom bo v trenutku boljša. Ocenjevanje zatikanja je vedno bolj občutljivo področje, saj so razlike med telefoni vedno manjše, a je ob redni rabi golega Androida prehod na Googlov operacijski sistem s preobleko kljub vsemu korak nazaj.

Dodatne funkcionalnosti, ki jih prinesejo preobleke izdelovalcev, lahko pridejo prav in vsaka ima kakšno, ki bi kakemu uporabniku morda lahko olajšala življenje. Vendar je od Androida 4.0 teh priboljškov vse več že v golem Androidu, ki pa ima to prednost, da Googlovi programerji pač bolje in laže programirajo kot tisti, ki so zaposleni pri izdelovalcih. Xperia Z je odličen telefon, ki ga bremeni le preobleka na Androidu – v svetu, kjer ne bi bilo linije Nexus, bi šlo za najboljši androidni telefon ta hip. Tako pa gre za drugega najboljšega.

Sony Xperia Z

Pametni telefon.

Cena: Mobitel od 22 EUR na 24 obrokov, Debitel od 29 EUR na 12 obrokov, Tušmobil od 1 EUR naprej, cena brez vezave 730 EUR.

✓    Oblikovanje, izdelava.

✗    Preoblečen Android.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji