Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Februar 2013 | Teme: android, pametni, pametni telefon

Najzmogljivejši lok

Sony je z Xperijo Arc začel oblikovalsko pot telefonov, ki imajo ukrivljeno zadnjo stranico. Ta taktika se mu je kar obrestovala, saj je Xperio zaradi krivine nemogoče zamenjati za katerega od konkurentov. Tradicijo loka nadaljuje tudi Xperia T, ki je trenutno paradni konj Japoncev.

Kot rečeno, je zadnja stran ukrivljena in iz plastike. Ta daje v roki odličen občutek in zadka telefona ne moremo odstraniti. To pomeni, da je tudi menjava baterije nemogoča. Ob strani je zato plitev pokrov, pod njim pa reži za kartico mikroSim in pomnilniško mikroSD. Poleg so še štirje gumbi, ki so odlično narejeni in postavljeni na spodnjo polovico stranice. Vrhnji gumb, tisti za vklop, je nameščen na sredini aparata in ne na vrhu, kot je v navadi pri konkurenci. Sistem se dobro obnese in je po kakem dnevu privajanja tudi nam prešel v navado. Poleg že omenjenega gumba sta tu še gumba za uravnavanje glasnosti in poseben gumb za slikanje. Ta ob daljšem pritisku prikliče fotoaparat in slikanje je temu primerno lažje. Gumb se dobro izkaže predvsem zaradi dveh stopenj pritiska, pri čemer prvi rahli pritisk pomeni ostritev slike. Tako se bo pri slikanju laže znašel vsak, ki je vajen slikati z žepnimi fotoaparati. Telefonski fotoaparat ima 13 megatočkovno tipalo in se obnese odlično. Slike so ob obilici svetlobe ostre, ponoči pa senzorju pomaga vgrajena bliskavica led.

Telefon je prišel na trg z Androidom 4.0 in Sony je že obljubil posodobitev na 4.1. Ob prižigu nam je telefon sporočil, da je posodobitev sicer na voljo, a še ni šlo za Jellybean. Bolj je bilo nadležno to, da smo za manjšo posodobitev morali telefon priklopiti na računalnik in tam namestiti Sonyjev program PC companion. Proces je sicer razmeroma lahek, a gre kljub temu za nepotrebne akrobacije pri posodobitvi, ki na telefon ni prinesla nove različice operacijskega sistema. Pri Sonyju sicer lahko na njihovi spletni strani preverite, ali je za vaš model Xperie na voljo kakšna posodobitev, vendar je treba telefon spet priklopiti na računalnik in namestiti javo. Koliko ljudi bo to dejansko storilo, je vprašanje za Japonce.

Sladoledni sendvič je na vseh Xperiah oblečen v preobleko Timescape, ki je leglo gradnikov (widgetov). Te je najbolje čim hitreje izklopiti. Sicer je 1,5-gigaherčni procesor kos tudi gradnikom, a se rahlo povečanje hitrosti kljub temu zazna. Notranjega pomnilnika je 16 gigabajtov, pomnilnika pa en gigabajt. Slednja strojna specifikacija je zdaj že malce zastarela, saj se telefoni, kot je Nexus 4, ponašajo že z dvema gigabajtoma in razlika se pozna predvsem pri brskanju po spletu. To početje je seveda najboljše v brskalniku Chrome in zamenjava privzetega androidnega brskalnika naj bo prvo opravilo novih lastnikov Xperie T.

Zopet je treba pohvaliti zaslon, ki uporablja Sonyjev Mobile Bravia Engine. Tu ne gre le za trženjsko krilatico, saj svoje delo opravlja zelo dobro. Na dnu zaslona najdemo še eno novost serije Xperia, in sicer tri androidne gumbe. Sony se je v preteklosti, tako kot večina drugih androidnih izdelovalcev, držal sistema treh (včasih štirih) ločenih gumbov. Ti večinoma niso zrcalili funkcionalnosti programskih gumbov Androida 4.0, saj smo bili priča gumbu, ki je priklical nastavitve, za priklic odprtih programov pa je bilo treba dlje pritisniti na gumb za domov. Ta zmeda se očitno popravlja, saj so tokratni trije programski gumbi enaki tistim iz Androida. Vse skupaj je še toliko bolj dobrodošlo, ker se je pri Xperiah z gumbi na dotik vse prerado dogajalo, da naši pritiski niso bili zagnani. Za tem sindromom je trpela Xperia S, ki jo je nadomestil prav model T.

Tokratna Xperia predstavlja glavni telefon tega izdelovalca, a ne bo dolgo tako. Ko je nastajalo tole pisanje, je Sony na sejmu CES že predstavil Xperijo Z, ki bo na voljo kmalu. Sodeč po specifikacijah in prvih vtisih medijev onkraj luže gre za napravo, ki bo v enakem cenovnem rangu kot Xperia T, a jo bo nadgradila v večini strojnih specifikacij. Res je, da telefoni prihajajo na trg z neverjetno frekvenco, a gre v tem primeru resnično za tako majhno okno, da je prihod naslednika treba upoštevati.

Xperia T je tako dober telefon in dostojen predstavnik androidnega ekosistema, ki s programskimi gumbi sestavlja všečno napravo. Ko k temu dodamo še zunanje oblikovanje, s tem telefonom kupci ne bodo zgrešili. Vsi, ki bi si želeli Sonyjev telefon in lahko še malo počakajo, pa bodo z Xperio Z dobili še zmogljivejši aparat, ki bo že iz škatle prišel z Androidom 4.1.

Sony Xperia T

Pametni telefon.
Cena: Mobitel/Simobil od 1 EUR naprej.
Za: Oblikovanje, izdelava, zaslon.
Proti: Zapleteno posodabljanje programske opreme.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji