• OSDL + FSG = LF

    Organizaciji Open Source Developer Labs (OSDL) in Free Standards Group (FSG), ki sta si prizadevali za standardizacijo in usmerjanje razvoja Linuxa, sta se združili pod skupnim imenom Linux Foundation.

    Objavljeno: 23.1.2007
  • Sun in Intel z roko v roki

    Jonathan Schwartz, predsednik uprave Suna, je sporočil, da bo podjetje, ki ga vodi, proti koncu leta 2007 začelo prodajati nove strežnike in zmogljive delovne postaje, ki bodo uporabljale Intelove procesorje Xeon.

    Objavljeno: 23.1.2007
  • Zune v Evropi pred poletjem

    Microsoft je zadovoljen z začetkom prodaje večpredstavnega predvajalnika Zune v Združenih državah, po trditvah Jasona Reindorpa, direktorja marketinga, pa bi lahko predvajalnik in storitev v Evropi ponudili še v prvi polovici leta.

    Objavljeno: 22.1.2007
  • Prihaja Ubuntu Studio

    Projekt Ubuntu Linux bo aprila letos dobil novo izvedenko svoje osnovne distribucije - Ubuntu Studio, ki bo namenjena ustvarjanju in obdelavi večpedstavnih vsebin tako za domačo rabo kot tudi za profesionalce.

    Objavljeno: 22.1.2007
  • SeaMonkey 1.1

    Izšla je nova različica nekdanje Mozille - zbirke internetnih programov, ki vsebuje brskalnik, poštni odjemalec, urejevalnik spletnih strani, adresar in odjemalec za neposredno sporočanje.

    Objavljeno: 22.1.2007
  • PC za milijon dolarjev

    Kalifornijsko podjetje Moneual je na sejmu CES prikazalo osebni računalnik za hišni kino, za katerega bo potrebno odšteti skoraj milijon dolarjev. Toda visoko ceno ne tvorijo izredno drage računalniške komponente, temveč ohišje, ki je narejeno iz žlahtnih kovin in dragih kanov. Podjetje je pravzaprav več različic z različnimi stili, ki jih je pripravil modni oblikovalec Lee Charles Buckingham. Prvi imenovan Baroque ima ohišje iz 18-karatnega zlata, ki ima obrobe narejen iz diamantov in safirjev. Model Renaissance je narejen iz belega in rumenega zlata, diamantov in smaragdov, model Rococo pa iz mešanice diamantov, smaragdov in rubinov. V najdražji izvedbi naj bi se cena približala milijonu dolarjev.

    Objavljeno: 21.1.2007
  • Fujitsu obljublja 5 TB diske

    Japonski Fujitsu je v sodelovanju z univerzo Kanagawa predstavil novo tehnologijo za hrambo podatkov, ki izrazito povečuje zmogljivost magnetnih diskov. Na konferenci MMM/Intermag so tako razkrili dosežek, s katerim so uspeli zapisati podatek z visoko zanesljivostjo velikosti komaj 25 nm, kar omogoča hrambo kar okoli 1 Tb na kvadratni palec, petkrat več kot doslej po najbolj naprednem postopku. Fujitsu zato meni, da jim bo tehnologija omogočila izdelati magnetne diske z zmogljivostjo okoli 5 TB pri premeru plošč 3,5 palcev. Za prenosnike bi lahko imeli 2,5-palčni diski zmogljivost 1,5 TB, prenosne naprave z 1,8-palčnimi diski, kot je iPod pa kar 500 GB. Za zdaj še ni jasnih načrtov, kdaj se bo Fujitsujev dosežek preselil iz laboratorijev v serijsko proizvodnjo.

    Objavljeno: 20.1.2007
  • LG ponuja stil s Prado

    LG Electronics je v sodelovanju z modno hišo Prada objavil mobilni telefon KE850 Prada, kjer sta v ospredju predvsem oblika in stil. Tako kot nedavno predstavljeni Apple iPhone, ima LG Prada na prednji strani velik zaslon občutljiv na dotik in minimalno količino tipk, ki so povrh vsega kar se da majhne in nevsiljive. Celoten uporabniški vmesnik, vključno z virtualno numerično tipkovnico je izdelan v grafičnem vmesniku telefona, tudi tu pa so imeli za vodilo eleganco in preprostost rabe. Pri temu so imeli pomembno vlogo oblikovalci Prade, ki so poleg zunanje oblike in podobe grafičnega vmesnika svetovali tudi pri izbiri pozivnih zvokov. Telefon ima vgrajen zmogljiv digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik in lečami Schneider-Kreuznach. Telefon deluje tudi kot predvajalnik posnetkov MP3 in video posnetkov, pregledovalnik dokumentov, podpira omrežja Edge in povezavo z napravami Blutettoth 2.0. LG KE850 bo v prodaji v Ervopi že od februarja.

    Objavljeno: 20.1.2007
  • Mobilne turbolence

    V mobilnih komunikacijah se v kratkem obetajo zanimive spremembe. Obstoječima operaterjema Mobitelu in Simobil Vodafonu se nameravata že poleti pridružiti Tušmobil in T-2. Prvi je frekvence odkupil od propadle Vege, drugi namerava pokritost prebivalstva zagotoviti prek omrežja UMTS, za katerega je pridobil licenco. Kar naenkrat bomo torej imeli kar štiri namesto dosedanjih dveh operaterjev.

    Objavljeno: 19.1.2007
  • Apple blesti, Intel pada

    Apple je v zadnjem četrtletju 2006 zabeležil izjemno dobro prodajo, zaradi katere se je dobiček povečal kar za 78% v primerjavi z enakim obdobjem leta 2005. Četrtletni dobiček je tako presegel milijardo dolarjev, medtem ko se je promet v celoti povečal iz 5,75 na 7,12 milijarde dolarjev. To je obenem precej več od napovedi analitikov, ki so pričakovali promet v višini 6,43 milijarde dolarjev, zaradi česar je kotacija delnic na borzi precej zrasla. Apple se lahko za izjemno prodajo zahvali predvsem predvajalnikom iPod, ki so jih v četrtletju prodali kar več kot 21 milijonov.

    Objavljeno: 19.1.2007
  • Novi digitalci iz Sonya

    Sony je predstavil štiri nove modele digitalnih fotoaparatov srednjega razreda, vse z ločljivostjo 7,2 milijonov pik. Modela Cyer-shot S650 in S700 imata nekoliko večje ohišje, pri čemer ima model S700 takega v celoti iz kovine, medtem ko sta modela Cyber-shot W35 in W55 majhna kompaktna in tanka modela. Vsi štirje fotoaparati imajo 3-kratni optični zum, 2 do 2,5-palčne zaslone LCD, občutljivost ISO C1000, algoritem za stabilizacijo slike ter podporo za kartice Memory Stick Duo in Duo Pro do velikosti 8 GB. Cene se gibljejo od 150 dolarjev za model S700 do 200 dolarjev za model W55.

    Objavljeno: 19.1.2007
  • Joost - nova internetna televizija

    Ustanovitelja servisa Skype, še pred tem pa omrežja Kazaa, Nilas Zennström in Janus Friis, sta razkrili nov servis internetne televizije, ki od nedavnega nosi ime Joost. Storitev, ki je doslej nastajala pod delovnim imenom The Venice Project omogoča prenos video posnetkov v realnem času prek omrežja P2P, pri čemer načrtujejo tako prenos posnetkov v živo, kot tudi dostop do posnetkov na zahtevo. Storitev je trenutno še vedno v razvojni fazi, razvojna različica pa je na voljo zaprtemu krogu preizkuševalcev, vendar avtorji napovedujejo, da bodo Joost kmalu odprli celotni javnosti. Storitev ima sedež v Luksemburgu, načrtujejo pa tudi dostop do plačljivih vsebin, kjer bodo sodelovali z priznanimi medijskim hišami. Joost bo za delovanje potreboval hitre internetne povezave, saj pri delovanju prenese v povprečju okoli 320 MB podatkov iz interneta in 105 MB od uporabnika na internet za vsako uro gledanja programov.

    Objavljeno: 19.1.2007
  • Fotoaparat z eno piko

    Raziskovalci na univerzi Rice iz Houstona so razvili nov koncept zajemanja digitalnih fotografij, ki obeta precej manjše, cenejše in zlasti energijsko manj potratne fotoaparate. Namesto, da uporabljajo kompleksne in energijsko potratne čipe z milijoni tipal CCD, so se odločili za tipalo z eno samo piko, na katero svetlobo projecira na milijone drobnih ogledalc velikosti bakterije. Miniaturna ogledalca svetlobo na različnih delih slike posredujejo drugemu zraclu, ki nato svetlobo usmeri na tipalo. Idejo so si sposodili pri prvotnih konceptih fotoaparatov (camera oscura), kjer je svetloba prihajala samo skozi drobno luknjico, a verno ponazorila celoten kader, ki je bil slikan.

    Objavljeno: 18.1.2007
  • Skoraj 240 milijonov PC-jev v letu 2006

    Proizvajalci osebnih računalnikov, prenosnikov in strežnikov z Intelovo ter AMD-jevo tehnologijo so v letu 2006 proizvedli skupno 239,4 milijonov izdelkov, kar je 10% več kot v letu 2005. Toda na trgu je velika konkurenca, zato so kljub rasti prodaje enot prihodki iz prodaje ostali domala enaki kot v letu 2005 in dosegli raven 201,1 milijard dolarjev. Pri Gartnerju menijo, da tudi v letu 2007 ne bo drugače, saj napovedujejo promet v višini 201,3 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 18.1.2007
  • Nova različica orodne vrstice Najdi.si

    Pri največjem slovenskem spletnem iskalniku Najsi.si so predstavili nov brezplačni dodatek za spletne brskalnike, ki omogoča hitrejše iskanje informacij, kot tudi dostop do številnih koristnih storitev. Nova različica orodne vrstice poleg hitrega iskanja po internetu z Najdi.si po Sloveniji omogoča tudi iskanje po globalnem spletu, iskanje po zemljevidu Slovenije, pošiljanje brezplačnih SMS-ov in druga uporabna iskalna orodja za deskanje po spletu. Med njimi je posebej uporaben družinski filter, ki ponuja zaščito otrok in mladostnikov pred izpostavitvijo eksplicitnim vsebinam. Vsa orodja so ta hip integrirana v brskalnik Internet Explorer, kmalu pa bo na voljo tudi nova različica za iskalnik Mozilla Firefox.

    Objavljeno: 18.1.2007
  • Dejstva o rabi odprte kode

    Po raznoraznih "neodvisnih" analizah in razpihovanju strahu, negotovosti in dvoma ("FUD") je končno pred nami resna študija o učinkih rabe odprte kode, ki je nastala v mednarodnem konzorciju s sodelovanjem Evropske komisije in univerze v Maastrichtu.

    Objavljeno: 17.1.2007
  • Zend končuje PHP za Okna

    Podjetje Zend, ki razvija podlago PHP, je objavilo javno preizkusno različico njenega novega rodu, ki podpira tudi Okna.

    Objavljeno: 17.1.2007
  • Hiter disk majhnih dimenzij

    Seagate je predstavil doslej daleč najhitrejši disk s premerom 2,5-palcev, kar je pomemben korak v prehodu iz dosedanje generacije 3,5-palčnih diskov v strežniških in pomnilniških sistemih. Novi disk z imenom Savvio 15K se vrti s hitrostjo 15.000 vrtljajev na minuto in nudi povprečni dostopni čas manj kot 3 milisekunde, s čimer je rahlo hitrejši celo od dosedanjih 3,5-palčnih diskov z enako hitrostjo. Seagate je pri tem uspel narediti tudi pomemben korak pri porabi energije, saj po podatkih Savvio porabi le 5,8 W, kar je manj celo od tipičnih diskov za domačo rabo, ki v povprečju porabijo okoli 8,4W energije. Poleg manjše porabe so s tem predvsem povečali zanesljivost diskov, ki se manj segrevajo, zato nekateri proizvajalci celo namigujejo, da bi utegnili novi disk vgraditi celo v prenosne delovne postaje. Kljub vsemu je novi disk primarno namenjen vgradnji v strežnike, kar dokazuje tudi vmesnik SAS (Serial Attached SCSI) kot edina vmesniška možnost. Za zdaj je na voljo le z zmogljivostmi 36 in 73 GB.

    Objavljeno: 17.1.2007
  • Novi vstopni pomnilniški sistem iz IBM-a

    IBM je prenovil svoj portfelj najmanjših pomnilniških sistemov s predstavitvijo družine izdelkov System Storage DS3000, ki je namenjena malim in srednje velikim podjetjem. Glavna novost v novi družini je v prvi vrsti prenovljena nadzorniška programska oprema Storage Manager, ki omogoča nastavitev pomnilniškega sistema v šestih razmeroma preprostih korakih, zaradi česar naj bi sisteme DS3000 lahko nameščali tudi manj izkušenim upraviteljem računalniških sistemov.

    Objavljeno: 17.1.2007
  • HD-DVD z 51 GB

    Toshiba je predstavila novo različico nosilcev HD-DVD, ki omogočajo hrambo 51 GB podatkov. S tem so zapolnili razkorak do konkurenčnega standarda Blu-ray, ki že v osnovi nudi zmogljivost 50 GB, torej 1 GB manj kot Toshibin najnovejši izdelek. Japonski proizvajalec je dvakrat večjo zmogljivost glede na osnovne nosilce HD-DVD (25 GB) dosegel z uporabo treh slojev v katerih so podatki zapisani, zagotavljajo pa, da so nosilci združljivi z pogoni HD-DVD. Analitiki opozarjajo, da bodo tovrstni nosilci vseeno nekoliko dražji od konkurenčnih nosilcev Blu-ray, saj je proizvodnja treh slojev bolj zapletena in s tem dražja. Poleg tega se bitka med standardoma s tem ne bo ustavila, saj v taboru Blu-ray že snujejo nosilce, ki bodo podatke hranili kar na osmih optičnih slojih, kar bo omogočilo hrambo celo 200 GB podatkov na nosilec. Podrobnosti o prihodu še niso določene.

    Objavljeno: 17.1.2007
  • Majhne dimenzije, velik zum

    Casio je predstavil digitalni fotoaparat Exilim EX-V7, ki se lahko pohvali z največjim optičnim zumom med kompaktnimi žepnimi modeli. Fotoaparat je namreč debel le 2,4 cm, vendar premore poseben objektiv, ki je med rabo povsem v notranjosti ohišja fotoaparata, pa vendar zmore kar 7-kratno optično povečavo. V ta namen je vgrajen tudi poseben algoritem za minimiziranje vpliva tresljajev na fotografije. Exilim EX-V7 sicer vsebuje tipalo s 7,2 milijoni pik, na zadnji strani pa je vgrajen velik, 2-5palčni zaslon LCD. K boljši kakovosti slik prispeva tudi algoritem za samodejno ostrenje predmetov v gibanju, ki smo jih izbrali s sprožilcem. Fotoaparat zmore tudi snemati video posnetke v ločljivosti VGA, ki so shranjeni v zapisu MPEG 4. V ZDA je priporočena cena 400 dolarjev.

    Objavljeno: 16.1.2007
  • 1,48 bilijona dolarjev za IT

    Družba IDC je objavila raziskavo, po kateri naj bi v letu 2010 na celem svetu za informacijsko tehnologijo porabili kar 1480 milijard dolarjev letno. To pomeni okoli 6,3% letno rast v primerjavi z letom 2006, ko naj bi uporabniki za IT po celem svetu porabili okoli 1,16 bilijona dolarjev. Od te vsote naj bi uporabniki in podjetja največ zapravili za IT storitve in sicer 587 milijard dolarjev (5,8% letna rast), sledi strojna oprema s 562 milijardami dolarjev, za programsko opremo pa bo porabljenih 327 milijard dolarjev, kjer pa bo največja relativna rast porabe (+7,7% letno). IDC opozarja, da bo uspešnost prodaje zelo odvisna od posameznega vertikalnega trga ter regije, kar se bo nenehno spreminjalo.

    Objavljeno: 16.1.2007
  • Video predvajalnik v USB ključu

    Podjetje Sandisk je skupaj s partnerji predstavil koncept nove generacije video predvajalnikov, ki ne bodo večji od današnjih USB ključev. Danes se vse več video vsebin prenaša prek računalnikov, vendar večina uporabnikov še vedno želi posnetke spremljati na televiziji. Sandisk meni, da bo v bodoče prenos in predvajanje posnetkov prek USB ključev eden od najlažjih načinov. Uporabnik posnetke prenese v USB ključ, tega pa priključimo v mini priklopno postajo, ki jo priključimo na televizor, sam predvajalnik, ki je shranjen v USB ključ pa krmilimo prek daljinskega upravljavca. Sandisk meni, da lahko vse skupaj združi v napravo, ki jo brez težav spravimo v žep in je nam je na voljo kjerkoli. Predvajalnik naj bi podpiral večino priljubljenih video zapisov, kakovost pa naj bi bila enaka ali večja kot pri nosilih DVD. Sandisk napoveduje predvajalnike s pomnilniškimi zmogljivostmi 2, 4 in 8 GB, med proizvajalce tovrstnih naprav pa naj bi se vključili tudi drugi proizvajalci, med katerimi LG Electronics, Mitsubishi in Pioneer.

    Objavljeno: 16.1.2007
  • Sony VAIO za dnevno sobo

    Sony je sejmu CES predstavil zanimive novosti v družini računalnikov VAIO, ki so namenjeni za predvajanje večpredstavnih vsebin v dnevni sobi. Oblikovno najbolj zanimiv je računalnik VAIO TP1 Living Room PC, ki ima ohišje bele barve in ovalne oblike, s čemer se zelo lepo poda ob sodobne televizorje LCD. Opremljen je s procesorjem Intel Core 2 Duo, DVD zapisovalnikom in 300 GB velikim diskom, posebnost pa je grafična kartica z izhodom HDMI, ki omogoča digitalni prenos slike in zvoka prek enega samega kabla. Upravljati ga je mogoče z brezžično tipkovnico ali priloženim daljinskim upravljavcem.

    Objavljeno: 15.1.2007
  • SAP počasneje v zadnjem četrtletju

    Medtem, ko so pri družbi SAP še pred tremi meseci napovedovali rekordno rast prodaje, se je v zadnjem četrtletju 2006 prodaja precej upočasnila. Skupno so napovedovali rast v celotnem letu 2006, ki bi znašala med 15% in 17%, po zaključku leta pa kaže, da se bo rast ustavila komaj pri okoli 13,5%. V zadnjem četrtletju 2006 so zabeležili prihodke iz prodaje v višini 2,95 milijarde evrov, kar je 7% bolje kot v letu 2005, vendar prodaja ni bila enako uspešna po celem svetu. Medtem, ko se je prodaja v Evropi povečala za 13%, se je povpraševanje v ZDA in v Aziji zmanjšalo na zgolj 4% rasti na letni osnovi. V celem letu 2006 je SAP ustvaril za 9,43 milijarde evrov prihodkov, kar je 11% več kot v letu 2006. Slabše rezultate pripisujejo predvsem slabšemu povpraševanju zaradi šibkega dolarja, saj podobno zmanjšanje povpraševanja napovedujejo tudi tekmeci.

    Objavljeno: 15.1.2007
  • Ekstremni Dell

    Dell je predstavil posebno različico osebnega računalnike namenjenega navdušencem nad računalniškimi igrami, ki se lahko pohvali s vodno-keramičnimi hladilniki procesorjev. Računalnik z imenom Dell XPS 710 H2C Edition ima zaradi zelo učinkovitega sistema hlajenja tovarniško "naviti" procesor Intel Core Extreme QX6700 s štirimi jedri, ki delujejo pri povišani frekvenci 3,2 GHz. Računalnik je poleg tega opremljen z dvema grafičnima karticama Nvidia GeForce 8800 GTX s podporo za hitro povezavo do štirih kartic. Pomnilnik DDR2 je velik 4 GB, vgrajena pa sta dva diska velikosti 160 GB in s hitrostjo vrtenja 10.000 vrtljajev na minuto. Povrh vsega sta tu še dve optični enoti. Cena je seveda primerna zmogljivosti sistema - v ZDA znaša okroglih 5.500 dolarjev.

    Objavljeno: 15.1.2007
  • EU: odprta koda cenejša

    Evropska komisija je na 287 straneh izdala končno poročilo študije gospodarskih vplivov odprtokodne programske opreme na inovativnost in konkurenčnost sektorja informacijske in komunikacijske tehnoloije v EU.

    Objavljeno: 14.1.2007
  • Kako se prodajajo konzole?

    Potem ko se že nekaj časa prodajajo igralne konzole nove generacije vseh treh velikih izdelovalcev, je raziskovalno-analitična hiša NPD objavila prve rezultate prodaje na igričarskem trgu.

    Objavljeno: 14.1.2007
  • OLPC za vso javnost?

    Podporniki in sodelavci projekta One Laptop Per Child (OLPC) v nasprotju s prvotno idejo razmišljajo, da bi poceni prenosnike, prvotno namenjene otrokom v slabo razvitih delih sveta, prosto prodajali tudi ostali javnosti.

    Objavljeno: 13.1.2007
  • Cisco pripravlja svoj "Apple TV"

    Potem ko se zaradi rabe imena iPhone obeta spopad med Ciscom in Applom na sodišču, se bosta podjetji kot vse kaže udarili tudi na tržišču naprav za spremljanje vsebin z računalnikov na TV-sprejemnikih.

    Objavljeno: 13.1.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji