Objavljeno: 14.8.2013 06:00

Severna Koreja dobila lasten pametni telefon 

Pred dobrim tednom dni smo pokazali, kako je videti tablični računalnik, ki ga lahko kupite v Severni Koreji. Da je v tej izolirani in tesno nadzorovani državi kaj takega sploh mogoče, je vredno omembe že samo po sebi, četudi je tablica nepovezljiva v svet razen na dovoljene kanale. Sedaj pa naj bi Severna Koreja izdelala svoj pametni telefon Arirang, osnovan na Androidu. Skepsa je upravičena.

Severnokorejska tiskovna agencija (KCNA) je objavila posnetke Kim Džong-Una, ki se sprehaja po tovarni, kjer bojda proizvajajo Arirang. Fotografije so sila sumljive, saj nikjer ni videti dejanskih proizvodnih hal in strojev, ampak samo ljudi, ki sestavljajo nekaj pametnemu telefonu podobnega. Podrobno oko opazi, da je ozadje sumljivo podobno tovarni, v kateri so zmontirali obisk njegova očeta v lažni tovarni LCD-jev. Vse to kaže, da je precej verjetneje, da Severna Koreja proizvodnjo delov za Arirang delegira na Kitajsko, potem pa jih v Severni Koreji bodisi samo sestavijo bodisi le oblečejo v končno ohišje.

Vseeno to kaže pomembne spremembe. Kim Džong-Un se je izobraževal v tujini in potrošna elektronika mu je tam očitno postala všeč. Zasačili so ga že s pametnim telefonom (takim zaresnim), česar njegovi predhodniki niso imeli. Arirang ima zato pomembno funkcijo. Država želi ostati izolirana, a informacije vanjo vseeno pritekajo. Zato je edina elegantna rešitev režima, da tehnologijo, ki je v ta namen na voljo, kontrolirajo. Temu služijo tamkajšnji tablični računalniki in sedaj tudi pametni telefon, ki je gotovo ustrezno omejen in nadzorovan. Cena je še en faktor, saj v državi, kjer je povprečna plača 90 dolarjev mesečno, najenostavnejši mobilni telefon stane od 300 do 600 dolarjev.

Nas pa bolj zanimajo tehnične specifikacije Ariranga kot politika. Preiščete lahko ves splet v več jezikih, pa jih ne boste našli. Vse, kar je KCNA razkrila, je Kimovo zagotavljanje, da bo telefon priročen, ker bo imela vgrajena kamera veliko število točk. Upravičeno lahko tudi sklepamo, da posebej pameten Arirang ne bo, saj je v tej državi prepovedan prenos podatkov po brezžičnih omrežjih – torej podatkovnih storitev ne bo imel. Zanimivo pa je, da Arirang ni povsem prvi izlet v vode pametnih telefonov v tej državi, saj je že nekaj mesecev tam dosegljiv Eumsong-patgi, ki tudi nima interneta, a to nadoknadi z več igrami. Mobilno omrežje ima Severna Koreja od leta 2008, klici v tujino pa seveda niso dovoljeni.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji