Objavljeno: 4.8.2013 06:00

Kako je videti severnokorejska tablica

Medtem ko proizvajalci tabličnih računalnikov z Applom in Samsungom na čelu kar tekmujejo, kdo sestavil bolj všečno tablico s čim več funkcijami, so v Severni Koreji stvari drugačne. Lani septembra so predstavili lasten tablični računalnik Samjiyon, sedaj pa ga je eden izmed turistov prinesel na Zahod. Poganja ga Android, a se od naših tablic razlikuje po zelo pomembni funkciji – nima interneta.

Čeprav je Severna Koreja najbolj izolirana in med najbolj zaostalimi državami sveta, je tam po uradnih podatkih mogoče dobiti tri različne modele tabličnih računalnikov.  Najožji državni vrh seveda uživa v iPadih in ostalih zahodnih dobrotah, preostanku prebivalstva, če je dovolj premožno, pa ostanejo lokalni izdelki. Med njimi je zelo priljubljen prav Samjiyon.

Poganja ga 1,2 GHz-procesor in ima 1 GB pomnilnika. Zaslon ima 7-palčno diagonalo (ločljivost 1024x768), kamera pa dva milijona pik. Koliko stane v Severni Koreji je težko reči, saj ga je turist Michael, ki priimka ni želel izdati, kupil v trgovini s spominki za 200 dolarjev. Domačini verjetno plačajo nezahodno ceno. Tablico poganja najbolj oskubljena verzija Androida, ki nima aplikacij za Googlove storitve. Če jih namreč proizvajalec želi dodati, mora skleniti pogodbo z Googlom, kar ni zastonj. Da jih Samjiyon nima, obstoji zelo dober razlog. Z njim se ni mogoče povezati v internet. Ima pa celo armado drugih aplikacij, celo priljubljeno igro Angry Birds.

Popolnoma nepovezljiv Samjiyon vendarle ni. Internet je v Severni Koreji velika redkost in luksuz, a država ima lasten intranet. Samjiyon se povezuje na naslov 10.76.1.11 (10/8 je namreč rezerviran blok za lokalna omrežja). Od tam se je mogoče priključiti na nekaj strani s prednameščenimi zaznamki, recimo na korejsko tiskovno agencijo, korejsko centralno televizijo itd.

Povezava Wi-Fi ne deluje, čeprav ni čisto jasno, zakaj ne. Nekaj datotek se sklicuje na Wi-Fi, a je povezovanje bodisi programsko onemogočeno bodisi omejeno le na dovoljena omrežja. Lahko pa z njim ulovite TV-signal, a le prednastavljene frekvence. Ročno jih ne morete iskati..

 http://www.northkoreatech.org/2013/08/01/review-samjiyon-tablet/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji