Objavljeno: 1.6.2014 05:00

Prvi komercialni kvantni računalnik očitno ni prevara

Kljub pomislekom, ki jih je prvi komercialni kvantni računalnik podjetja D-Wave sprožil ob svojem izidu, zadnje raziskave kažejo, da vendarle ne gre za prevaro. Raziskovalci so ugotovili, da je v njem vsaj osem kubitov kvantno prepletenih, kar pri klasičnih računalniki ni mogoče.

Glavni problem tega računalnika je kvantno ohlajanje (quantum annealing), ki deluje drugače kot kvantni računalniki s kvantimi vrati, na katerih je bila postavljena teorija in so teoretično dobro raziskani. Ker ima kvantni svet svoje omejitve in vanj ne moremo pokukati, ne da bi ga zmotili in povzročili sesutje kvantnih efektov v klasične, je bilo veliko vprašanje, ali je D-Wave resnično kvantni računalnik. Prvi testi so namreč kazali, da je pri nekaterih operacijah 3600-krat hitrejši od klasičnih računalnikov, nadaljnji testi pa so to ovrgli. Konsenza ni, ker je to odvisno od načina meritve in problemov, ki jih računalniku postavimo – zgolj specifični problemi so s kvantnimi algoritmi hitrejši.

Ta teden je ekipa raziskovalcev iz Kanade, ZDA in Rusije predstavila znanstveni članek, ki dokazuje kvantno naravo D-Wave. Raziskovali so sicer postopek kvantnega ohlajanja nasploh, a so sodelovali inženirji iz D-Wava, ki je tudi ponudil svoj računalnik za preizkušanje. To je sploh prvi znanstveni članek v preverjeni reviji, ki je dokazal kvantno naravo sistema D-Wave Two.

Pokazali so, da je osem kubitov kvantno prepletenih. Prepletenost je kvantni fenomen, ko sta dva delca neločljivo povezana, tako da meritev določene informacije o prvem delcu takoj postreže z informacijo o tej isti količini pri drugem delcu, ne glede na njegovo oddaljenost. Čeprav ima D-Wave 512 kubitov, je že dokaz, da jih je vsaj osem nedvoumno kvantno prepletenih, velik korak naprej, ki je ovrgel prejšnje sume. Tudi skeptiki so mnenja, da gre za prepričljiv dokaz.

To še ne pomeni, da je D-Wave res 512-kubitni kvantni računalnik. So pa velike možnosti, da je kvantno prepletenih še več kubitov, ne le dokazanih osem. In kako komentirajo porazne rezultate D-Wave Two na enem izmed testov? Spraševali so ga napačne stvari. Nadaljevanje bržkone sledi.

 https://journals.aps.org/prx/pdf/10.1103/PhysRevX.4.021041

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji