Objavljeno: 10.9.2013 22:00

Apple predstavil dva nova telefona

Apple je sinoči na velikem dogodku predstavil dva nova modela pametnega telefona iPhone, ki so ju poimenovali iPhone 5s in iPhone 5c. To, da bodo predstavili dva modela, se je govorilo že nekaj časa, govorice pa so tudi imeni povsem zadele. Prvi, torej 5s, predstavlja sam vrh ponudbe in prinaša kar nekaj novosti, medtem ko je model 5c namenjen tekmovanju z vse bolj množičnimi in kakovostnimi pametnimi telefoni Android v nižjem in srednjem cenovnem rangu.

Skupaj s telefoni so nekoliko bolj podrobno predstavili tudi prihajajoči operacijski sistem iOS 7, o katerem smo v Monitorju že pisali. Ta bo prišel kmalu in ga bo moč namestiti tudi na starejše naprave (od iPhone 4 in iPad 2 dalje), seveda pa bo na novih telefonih že pred-nameščen. Zanimivo, da bodo pri novih telefonih aplikacije iz Applove pisarniške zbirke (torej Pages, Keynote in Numbers) sedaj brezplačne. Niso pa napovedali ali pokazali ničesar drugega, tudi pričakovane pametne ure ali novega iPada ne. Da o Applovem televizorju niti ne govorimo.

iPhone 5s je videti zelo zanimiv. Navzven je sicer zelo podoben predhodniku, torej iPhone 5, bo pa na voljo tudi v novi barvi – zlati. Močno izboljšan je osrednji procesor (imenovan A7), ki je celo 64-bitni. Zanj bo seveda potrebno prilagoditi aplikacije, kar pa naj bi bilo zelo enostavno, brez težav pa bo podpiral tudi starejše aplikacije, namenjene prejšnji, 32-bitni arhitekturi. V navezi z novo grafično enoto naj bi bil še enkrat hitrejši od predhodnika, torej procesorja A6 iz iPhone 5.

K procesorju so dodali še novo elektroniko oziroma dodatni procesor, ki ves čas meri podatke o premikanju – torej spremlja dogajanje preko pospeškomera, žiroskopa in kompasa. To naj bi počel bistveno bolj varčno kot pa osrednji procesor, zaradi česar bodo lahko aplikacije, namenjene športnemu udejstvovanju, porabile bistveno manj energije kot doslej (podobno novost je pred enim mesecem predstavil že Google, oz. njegova Motorola, v telefonu Moto X). Hkrati pa se bo telefon lažje prilagajal dogajanju – ko bo zaznal, da se gibljemo v vozilu, nas npr. ne bo spraševal o priključevanju na odprta omrežja WiFi, ampak se bo samodejno povezal.

Nenavadna novost je tudi tipalo za branje prstnih odtisov, ki je integrirano v tipko Home. Z njim naj bi nadomestili vnašanje gesel, torej PIN kode in podobnih, s katerimi varujemo telefon. Kako se bo odnesel, sicer težko napovemo, so pa pri Applu omenili, da bo podpirala tudi več različnih odtisov.

Fotografiranje je že dlje časa močan adut Applovih telefonov, novinec pa naj bi imel še izboljšan fotoaparat. Zanimiva je uporaba dveh LED bliskavic, kjer lahko telefon meša moč obeh za doseganje prave temperature beline. Ena bliskavica ima namreč zelo hladno, belo svetlobo, druga pa toplejšo, bolj rumeno, naprava pa naj bi omogočala čez tisoč različnih kombinacij za doseganje natančne barve in moči bliskavice. Tipalo je sicer za 15 odstotkov večje kot v predhodniku, čeprav je število pik enako (8 mega pik) – pričakujemo lahko torej še nekaj manj šuma. Dodali so tudi zajem počasnih posnetkov in hiter zajem več zaporedni posnetkov – do deset v sekundi.

Druga novost je cenejši brat, model iPhone 5c. Kot rečeno je oblikovanje ostalo zelo podobno kot pri predhodniku, bo pa na voljo v petih različnih barvah – poleg štirih skoraj kičasto živih, še v beli. Je pa ohišje tega modela sedaj plastično. Telefon bo večino strojnih delov očitno pobral iz predhodnika, torej iPhone 5. Ostaja torej procesor A6, podpora omrežjem LTE, enak zaslon in enak fotoaparat. Operacijski sistem bo seveda nov.

Moramo priznati, da nas novosti ne presenečajo. Dvig zmogljivosti pri zastavonoši je seveda konstanta pri vsaki novi generaciji, enako velja za izboljšave pri fotoaparatu, pri grafiki in še kje. Programskih novosti je sicer veliko, a so te vezane na operacijski sistem, manj na telefon – pa še tu gre za reči, ki smo jih že videli drugje. Bo pa to vsekakor telefon, s katerim Apple ostaja povsem konkurenčen v boju z najzmogljivejšimi (prav zanimivo bo videti, kako hitro bomo videli bralnike prstnih odtisov tudi pri konkurenci).

Bolj zanimiv se nam zdi korak v nižji oziroma srednji cenovni segment. Doslej so pri Applu vedno prodajali tudi naprave prejšnjih dveh generacij, seveda pod močno znižanimi cenami. A videti je, da postajajo telefoni srednjega in nižjega ranga tudi pri konkurentih vse boljši, Apple pa si ne more privoščiti, da bi jim Androidna konkurenca speljala preveč predvsem mladih kupcev – kajti prehajanje iz enega ekosistema v drugega postaja vse bolj nadležno. V tej luči je cenejši, barvit telefon, ki za zmogljivejšim zaostaja po strojni zmogljivosti, a manj po funkcionalnosti, pričakovana poteza.

O cenah sicer težko govorimo, saj bo potrebno počakati na pakete, ki bodo na voljo pri nas, bo pa redna cena v ZDA (seveda brez davka) 549 dolarjev za cenejšega 5c in 649 za 5s (velja za model s 16 GB pomnilnika, model s 64 GB bo stal kar 849 dolarjev). Evropske cene: 5c od 599 EUR, 5s od 699 EUR. Cena dražjega je glede na konkurenco razumljiva, cena 5c sicer nekoliko manj, a ciljajo predvsem na prodajo v navezi s paketi ponudnikov mobilne telefonije.

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 11.9.2013 | 08:19

Upam (zaradi Apple fanov), da ste na koncu hoteli govoriti o GB in ne MB. Drugače se bojo teli telefoni malo slabo prodajali :-)

Matjaž Klančar | 11.9.2013 | 08:20

Že popravljeno, hvala! ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji