Objavljeno: 2.8.2013 06:00

Motorola Moto X: antipod iPhona

Motorola Mobility (oziroma Google, ki je sedaj njen lastnik) je včeraj zvečer predstavila pametni telefon, ki je vse, kar iPhone ni. Njegov pravi antipod se imenuje Moto X in preizkuša, ali nemara obstaja tudi drugačna formula, ki bo pritegnila kupce. Videti je obetavno.

Kaj je torej tako antiapplovskega na tem telefonu? Google preizkuša popolnoma drugačno filozofijo. Medtem ko v Cupertinu ponujajo enostavnost, združljivost in enovito uporabniško izkušnjo z maksimo, da sami najbolje vedo, kaj je za uporabnike najbolje, se je Google dvorjenja uporabnikom lotil popolnoma drugače. Operacijski sistem je odprt (Android), isto platformo ima še na desetine drugih telefonov, vanj pa lahko namestimo, kar nam srce poželi. Tudi predelamo ga lahko po želji.

Ne le programsko, ampak tudi fizično. Uporabniki bodo lahko sami izbrali barvo zadnje ploščice, si prilagodili robove, ozadje itn. Motorola se menda celo ukvarja s preizkušanjem alternativnih materialov za zadnjo ploščico, kot sta les in bambus. Vseh kombinacij je več kot tisoč, saj imamo 18 zadnjih pokrovov, dva sprednja in še sedem za gumbe.

S tem Motorola pravzaprav ne konkurira le Applu, ampak kar vsem proizvajalcem pametnih telefonov. Iphone, Samsung Galaxy S4 ali HTC One – vsi so podobni, elegantni in predvsem po merah proizvajalca. Prilagoditi si jih ni mogoče razen malenkosti. Motorola upa, da se bo nova strategijo popolne prilagoditve izkazala za dobitno kombinacijo. Da bo nečimrnost tista odločujoča značajska lastnost potencialnih kupcev.

Ima pa Moto X še nekaj zanimivih lastnosti. Ena je poslušanje, saj telefon ves čas čaka na glasovne ukaze lastnike, medtem ko se na glas ostalih ljudi ne odziva (to prepoznavo je mogoče tudi izključiti). Google Now je inteligentni osebni pomočnik, ki omogoča brezkontaktno uporabo, saj se odziva na vprašanja, ki jih zastavimo z besedami. Podoben je Applovi Siri, saj spremlja cel kup podatkov (osebni koledar, kontakte, vreme, prometne informacije, GPS ...) in daje koristne nasvete in odgovore na vprašanja - kje se peljati, kateri sestanek se bliža, kaj naročiti v restavraciji. In to deluje, četudi je telefon v žepu. 

Potem ima še precej dodelan sistem za zaznavanje premikov, recimo dva obrata zapestja bosta vključila kamero. To se zgodi hitro in Motorola trdi, da je mogoče fotografijo posneti v 1,5 sekunde - od obrata zapestja do končnega posnetka, kar je dvakrat hitreje od konkurence. Oboje je inteligentno narejeno, tako da ne pije baterije po nepotrebnem. Motorola pravi, da zdrži 13 ur pogovora in 24 ur mešane uporabe.

Uporabna je tudi funkcija odklepa telefona z NFC-čipom. Vsi poslovneži imajo pač telefone zaklenjene, vedno isto vtipkavanje gesla pa je mučno. Zato bo Motorola ponudila poseben čip, ki se bo pripel na primer na obleko, telefon pa se bo odklenil s približanjem temu čipu. Bomo videli, kako bo to v praksi delovalo, če bo.

Na koncu si poglejmo še fizične karakteristike. Diagonala AMOLED-zaslona meri 4,7 palca s 316 ppi, sicer pa ima 16 GB prostora, sprednjo kamero z 10 milijoni točk, zadnjo kamero z dvema milijonoma točk in 2 GB pomnilnika. Sistem X8 ne pomeni, da ima osem jeder, ampak da gre za programsko optimiziran dvojedrni procesor Qualcomm Snapdragon S4 z 1,7 GHz. Celoten SoC ima še štirijedrni Adreno 320 GPU. Preostali jedri (do sem smo jih našteli šest), sta enoti za razumevanje naravnega jezika ter jedro za pridobivanje podatkov iz senzorjev (da se ob primernem obratu vključi in omogoča fotografiranje) in pridobivanje obvestil (notification service). Vse to omogoča delovanje tudi, ko telefon spi, in bistveno manjšo porabo. Funkciji se reče Active Display, obvestila pa prikazuje na zaslonu, pri čemer zbudi le tiste piksle, ki so dejanski potrebni in osvetljeni.

Cena: v ZDA 200 dolarjev ob dvoletni vezavi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji