Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2012 | Teme: android

Starka

Prvi koraki izdelovalcev elektronike na področje tabličnih računalnikov so bili obupani poizkusi, da bi na trg pripeljali nekaj, kar vsaj na prvi pogled spominja na iPad. Nič drugače ni bilo z Lenovom, ki je že pred dobrim letom poslal na trg Lenovo Ideapad K1.

Negativne lastnosti opazimo v trenutku, ko tablico vzamemo v roke, saj deli ohišja, razen prednjega steklenega dela, ne vlivajo zaupanja. Skrb vzbujajoča je zlasti zadnja plastična stranica, saj se ob najmanjšem dotiku tako zelo upogne, da jo je neprijetno držati. Podobno se je dogajalo tudi pri cenejšem Transformerju (TF300), a je tu slaba izbira materialov še bolj očitna. Zastarelost se kaže predvsem na zaslonu, ki daleč zaostaja za konkurenco, splošna spranost barv ter slaba svetilnost pa sta še dodatni pomanjkljivosti. Strojno gre zameriti tudi komično velikemu napajalniku in temu, da sta zvočnika postavljena na ukrivljen spodnji rob naprave, tako da ob držanju v naročju trpi glasnost, saj ju vsakokrat pokrijemo.

Skrb za programsko stran tablice bi lahko bila odrešilna bilka, če bi Lenovo seveda poskrbel za kakšno nadgradnjo. Tako pa na napravi teče Android 3.2 Honeycomb, ki je bil Googlov na silo narejen operacijski sistem za tablice. Honeycomb ni bil nikoli resen konkurent iOSu in ko k vsesplošnemu slabemu stanju operacijskega sistema dodamo še "izboljšave" Lenova, je uporabniška izkušnja pod nivojem. Predvsem to velja za tablico, ki ne prihaja iz obratov anonimnih izdelovalcev elektronike, temveč nosi logotip Lenovo. Po uporabi Jelly Beana in Sladolednega sendviča je bila vnovična navigacija v Honeycombu srečanje s preteklostjo, v katero se nihče noče vračati.

K1 daje občutek hitro narejene tablice, ki je izdelovalec ne podpira več in se prodajajo le še zaloge. Pozitivna lastnost je seveda to, da so na tablici vse Googlove storitve in nismo obsojeni na obskurne trgovine s programjem, a to je redka pridobitev v morju pomanjkljivosti. Cena se giblje okoli 380 evrov in je za desetpalično tablico atraktivna, toda na trgu je toliko boljših alternativ, da je nikakor ne gre priporočiti.

Lenovo Ideapad K1

Tablični računalnik.

Prodaja: www.alterna.si, www.diss.si, www.mikropis.si.

Cena: 381 EUR.

Za: Googlove storitve.

Proti: Izdelava ohišja, zaslon, Honeycomb z "izboljšavami" Lenova.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji