Objavljeno: 26.3.2024 | Avtor: Arnold Marko | Monitor April 2024

Ostro rezilo za mobilni video

Fotografija in video sicer delita isti čut, vseeno pa se v kreativnem procesu tudi temeljito razlikujeta. Dejstvo je, če želimo dober video, je posnetke treba znati tudi razvrstiti in urediti, jih ustrezno obrezati, dodati zvok in po možnosti napise ter tudi vizualne učinke – skratka treba jih je zmontirati. Veščina montaže je vedno veljala za piko na i v kreiranju videovsebin, ki posamezne posnetke spremeni v zgodbo.

Ker stotine nepovezanih in predolgih posnetkov ni nekaj gledljivega, je montaža na takšen ali drugačen način zanimiva tudi za povsem ljubiteljske snemalce mobilnega videa. Nenazadnje so montirani prispevki večinoma zanimivejši tudi za objavo in še bistveno krajši so ter zasedejo bistveno manj prostora na mobilni napravi.

Ker veliko videa nikoli ne zapusti mobilne naprave, s katero je bil posnet, ni presenetljivo, da danes niti ni tako malo programov, ki so namenjeni mobilni montaži videa na telefonu ali tablici. Veliko teh je dokaj instantne narave in na bolj ali ali manj posrečene načine zvarijo izbor videovsebin in fotografskega materiala brez pomembnejšega vpliva posameznika, saj ponavadi manjkajo orodja, ki bi mu omogočala izživeti kreativni potencial. Časovnice so preprosti nizi posnetkov ali jih sploh ni, vmesniki so nepregledni ter nerodni za uporabo, dodatna orodja za manipulacijo slike (svetloba, barva ...) ter učinki pa so omejeni na najosnovnejše funkcije, če so seveda sploh na voljo.

Na drugi strani imamo zmogljive in tudi drage programe, ki so namenjeni profesionalni rabi, saj je zmogljivost današnjih kamer na mobilnih napravah tako dobra, da se uporabljajo za kopico »resnih« opravil (mobilno novinarstvo, dokumentarci, kratki filmi ...). Ti programi prej spominjajo na namizne montažne, tako po zmogljivosti, funkcijah kot tudi vmesnikih in so prav zato večinoma zelo zahtevni za rabo – še posebej na manjših zaslonih.

CapCut biva nekje na sredi med tema dvema vrstama mobilnih montažnih programov in je dovolj enostaven ter pregleden, da znajo z njim svoje posnetke urediti tudi manj vešči ljubitelji videa, na drugi strani pa ima dovolj veliko zbirko orodij, da se da z njimi narediti tudi kaj resnega. Torej niti ne preseneča, da je program deležen precej dobrih ocen in kritik, tako v trgovini Google Play kot tudi App Storu in da velja za največkrat preneseno aplikacijo za mobilno montažo videa. Lani naj bi našteli kar 357 milijonov prenosov, kar ga uvršča na četrto mesto med vsemi aplikacijami, takoj za Whatsappom in celo pred Snapchatom. Med aplikacijami sicer kraljuje Tiktok, CapCut pa je delo istega kitajskega podjetja ByteDance. V osnovi je brezplačen, za mesečno ali letno naročnino pa uporabnik pridobi nekaj dodatnih funkcij ter predvsem večje število učinkov, predlog, animaciji in podobnih instant stvari, ki omogočajo tudi manj veščim ustvariti presenetljivo bogate vizualne izdelke (ali pa res kičaste, če se pretirava).

Veliko učinkov, slogov, predlog in funkcij je na voljo le plačnikom.

Montaža samega videa je enostavna in učinkovita, na voljo pa so tudi številne funkcije, ki jih prav pri »manj resnih« montažnih programih pogosto iščemo zaman. Vmesnik je odziven in pregleden, kar velja tudi za manjše zaslone (npr. iPhone Mini), kjer so premikanje materiala, krajšanje in podobno tudi pri precej dragih programih lahko zahtevna in nerodna opravila, seveda pa več v tem primeru pomeni tudi lažje delo. Ima vse pričakovane osnovne funkcije za urejanje videa, kot so rezanje, krajšanje, daljšanje, ustvarjanje prehodov (pri čemer jih je zares veliko – predvsem plačljivih), spreminjanje velikosti, obrezovanje in tako dalje. Vendar pa se CapCut ne zaustavi pri teh osnovah. Omogoča tudi manipuliranje z zvokom, njegovo čiščenje in izolacijo, dodajanje zvočnih učinkov, glasbe ter snemanje komentarjev (ali česa drugega) na ločeno stezo.

Za zvok so na voljo vse osnovne funkcije. Kaj več pa tudi ne.

Posnetke je mogoče retuširati (z nekoliko cenenimi učinki s priokusom družbenih omrežji), jim dodajati učinke, filtre, nalepke in ozadja. Sam zna izrezati primarne objekte iz ozadja – seveda pa je priporočljiva raba enobarvnega, po možnosti zelenega zaslona, če želimo ustvariti res dobro masko. Prilagajati je mogoče tudi barve, ostrino, sence, svetlobo in številne druge parametre slike, za statične slike pa so na voljo tudi posebni slogi in učinki, ki jih »oživijo« in naredijo primernejše za kombiniranje z videom. Tega je mogoče opremiti z animiranimi napisi. Na voljo je kar precej veliko število različnih pisav, slogov (obrobe, senca, polnila), učinkov, animacij, okvirjev (denimo oblakov), tako da je mogoče ustvariti povsem spodobne napise, kar pogosto ni na voljo niti pri namiznih montažnih programih.

Osebe v videu je mogoče tudi bolj ali manj uspešno retuširati.

Nekaj funkcij, učinkov in slogov je, kot smo že omenili, na voljo le plačnikom (denimo sledenje objektom ter samodejno popravljanje izreza za slike drugačni dimenzij), vseeno pa je osnovni nabor dovolj velik, da lahko z nekaj kreativne žilice vsakdo naredi povsem spodobne izdelke, ne da bi za to moral plačati. Ob tem CapCut ne dodaja vodnih žigov na video, kot je to pogosto pri drugih delno brezplačnih programih. Doda sicer svoj logotip na konec montaže, a ga je mogoče brez težav izbrisati. V samem programu je na voljo tudi kamera modul, pri čemer lahko za snemanje samega sebe uporabnik doda na snemalni zaslon kar teleprompter in tako pripoveduje besedilo, ki ga v bistvu bere. Aplikacija zna videe in slike zmontirati tudi sama, a je rezultat prej umeten kot pa umetniški.

Ker je CapCut vseeno v prvi vrsti namenjen vsakdanji rabi, ima v primerjavi z bolj profesionalnimi rešitvami vseeno kar nekaj omejitev. Najprej je tu dolžina, saj je mogoče ustvariti izdelke, ki so dolgi največ 15 minut. Ker je to sicer dolžina, ki daleč presega priporočljiv čas trajanja običajne spletne ali mobilne vsebine, to niti ni velik manko. Za ustvarjanje daljših del je nenazadnje na voljo tudi namizna različica CapCuta (za okolji Windows ali MacOS), ki te omejitve nima. Ker gre za dokaj drugačen program, ga tu sicer zgolj omenjamo, saj ima kar nekaj dodatnih funkcij in tudi drugačen (manj mobilni) vmesnik. CapCut tudi ne podpira dela z več stezami. Na voljo je sicer možnost prekrivanja videa (overlay), ki pa ni prava večstezna rešitve, temveč prej nekaj vmes in je bolj primerna za učinke, kot je, denimo, slika v sliki. Nekaj omejitev je tudi pri izvažanju, kjer je sicer mogoče določiti ločljivost (do 4k), število slik na sekundo (do 60 slik na sekundo) ter izbrati med tremi stopnjami stiskanja in vklopiti algoritem za ustvarjanje videa HDR z večjim dinamičnim obsegom. Ni pa mogoče določiti formata videa ali točno določiti posameznih parametrov izvoza. Po drugi strani pa to za spletno ali mobilno rabo ponavadi niti ni potrebno. Program je primeren tudi za ustvarjanje navpičnega videa, ki je na družabnih omrežjih pravzaprav postal standard, zna pa delati tudi z mnogimi drugimi razmerji (npr. kvadratno, 16 : 9, 4 : 3, 3 : 4 in celo kino razmerje 2,35 : 1).

Večstezno urejanje ni podprto, je pa na voljo prekrivanje.

Pri izvažanju se sicer lahko pojavijo težave, če uporabljamo CapCut brezplačno in smo pomotoma uporabili katero od profesionalnih funkcij. V tem primeru nas izvoz sicer opozori, kaj smo uporabili, ne pokaže pa, kje smo funkcijo uporabili, kar pri daljših ali manj preglednih projektih lahko pomeni, da je treba poiskati grešno mesto, preden nam bo program dovolil projekt izvoziti. Ko pa je video enkrat narejen, ga lahko neposredno objavimo na Tiktoku, Instagramu, Whatsappu ali Facebooku, lahko ga pa tudi delimo prek ustaljenih načinov, kot jih podpira sama mobilna naprava (shranimo na telefon ali v oblak, pošljemo na kakšno drugo omrežje ...).

Omogoča objavljanje na družbenih omrežjih neposredno iz programa.

CapCut sicer z vsako različico dobiva vedno nova orodja, tako da danes niti ni več samo montažni program za video. Zadnji krik mode pa so seveda umetnointeligenčni pripomočki, kot so orodje za ustvarjanje fotografij iz opisa (text to image), orodje za ustvarjanje plakatov ter orodje za oblačenje fotomodelov in še kaj se najde. Ali je to zares potrebno, je seveda stvar osebnega okusa – za montažo videa niti ne, za zabavo pa morda. V vsakem primeru pa je aplikacija res dober primer mobilnega montažnega videoprograma, ki je brez prevelikih omejitev na voljo tudi brezplačno, kar pa tudi ni zanemarljivo.

CapCut

program za mobilno montažo videa

Splet: capcut.com

OS: iOS in Android

Cena: Omejena brezplačna uporaba, okoli 70 evrov letno ali 85 evrov za eno leto.

Za: Hiter, pregleden, zmogljiv, brezplačen, veliko orodij, primeren tudi za resno rabo.

Proti: Največja dolžina montaže je 15 minut, ne podpira dela z več stezami videa, omejen nabor možnosti za izvoz.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji