Objavljeno: 28.12.2017 | Avtor: David Vidmar | Monitor Januar 2018

OnePlus 5T

V zadnjem času so cene najboljših modelov telefonov prečkale magično mejo tisoč evrov in glede na precejšen uspeh naprav, kot so Samsung Note 8 in iPhone X, se v prihodnje lahko nadejamo še več podobno (pre)cenjenih telefonov. OnePlus vztraja na svoji poti, da želi ponuditi zelo dober telefon po solidni ceni. Zdi se, da mu je to z modelom 5T znova uspelo.

Sredi novembra je kitajsko podjetje OnePlus predstavilo svoj najnovejši model, v skladu z dozdajšnjo tradicijo poimenovan 5T. Telefon je v marsičem enak manj kot pol leta starejšemu predhodniku, a je izboljšan v nekaterih ključnih podrobnostih.

Kot smo vajeni, gre za zelo solidno grajen telefon, ki v tankem 6-palčnem ohišju skriva dober zaslon, odlično baterijo, zelo hiter procesor in precej pomnilnika. Zaradi zaobljenih robov lepo sedi v rokah, a priporočamo uporabo ovitka, saj bo rad zdrsnil iz roke. K sreči je prozoren in precej tanek silikonski ovitek priložen že ob nakupu, kar se nam zdi odlično in bi si želeli, da postane standardno pri vseh izdelovalcih. Na spodnjem delu telefona je viden le en set odprtin za zvočnik, priključek USB-C in standardni priključek za slušalke. Pri OneNote so na to zelo ponosni in upravičeno računajo, da bo njegova prisotnost pritegnila kupce, ki se ne morejo sprijazniti z brezžičnimi slušalkami. Gumb za vklop in zaklep je na desni strani, gumba za glasnost pa po iphonovsko na levi. Za telefone z Androidom je na levi strani tudi nenavaden gumb s tremi stanji, s katerim lahko telefon prestavimo v dva načina tihega delovanja, kar postane zelo praktična navada. Izjemno hiter bralnik prstnih odtisov je na optimalnem mestu – na zadnji strani ohišja in dovolj daleč od leč fotoaparata. Vsi telefoni imajo tudi dvojno režo za kartice SIM. Čeprav drznejši preskuševalci zagotavljajo, da je telefon odporen proti vodi, uradno ni tako, kar je največja razlika v primerjavi z najboljšim sodobnim modelom na trgu, a je bilo zaradi nizke cene nekje nujno potegniti črto.

Zaslon je največja pridobitev novega modela in se je v skladu s splošnimi trendi podaljšal, tako da ima telefon precej manj roba kot mlajši brat. Šestpalčni zaslon v razmerju 18 : 9 ima za današnje čase sicer nekoliko skromno ločljivost 2160 × 1080 pik. Deluje dobro, je precej svetel, a ob skrajnih kotih pogleda dobi modrikast ton.

Baterija in še bolj polnjenje je verjetno najimpresivnejša lastnost OnePlus 5T in tudi njegovih predhodnikov. Ob zmerni rabi bo zdržala polna dva dni. Polnjenju, kot ga zna narediti OnePlus, ni para, saj bo tehnologija »Dash« poskrbela, da bo telefon že v 30 minutah napolnjen do 2/3 zmogljivosti, ob polni uri ali malo čez pa bosta telefon oz. njegova baterija povsem napolnjena. Tudi na neizvirnih polnilcih in akumulatorjih je polnjenje hitro in učinkovito. Vsakih nekaj dni se nam je kljub temu zgodilo, da je bil ob koncu dneva telefon bolj prazen kot navadno, a tega nismo mogli pripisati večji rabi. Po forumih sodeč, gre za nekakšnega hrošča, za katerega upamo, da bo kmalu odpravljen.

Če ima telefon kakšno hibo, potem je to fotoaparat. Čeprav se na zadnji strani bohotita dve leči, ena z 20 megapikami, druga pa s 16, je sekundarna zdaj namenjena zajemu slike v slabših svetlobnih razmerah. V primerjavi s konkurenco ne blesti, čeprav je za povprečnega uporabnika dovolj dobra. Obljubljajo, da bo prihajajoči popravek programske opreme zajem izboljšal.

Eden izmed adutov telefonov OnePlus je lahkotna preobleka Androida, ki jo imenujejo Oxygen OS. Vizualno se ne razlikuje dosti od čiste različice Googlovega pogona, po želji lahko zamenjate sporočilno aplikacijo, stike, galerijo, uro in kalkulator. Poleg telefona so to edine aplikacije, ki so nameščene in jih ni mogoče odstraniti. Čeprav je OnePlus 5T izšel novembra, žal nima nameščenega Androida 8.0 (Oreo). Ta je napovedan za začetek leta 2018, za model 5 pa so že na voljo preskusne različice.

Posebnost telefonov OnePlus je, da jih boste zaman iskali pri svojem ponudniku mobilne telefonije, kupiti jih je mogoče le prek spleta, v izdelovalčevi spletni trgovini. Izkušnja tam je odlična, telefon bo že v treh dneh pri vas, saj ga pošljejo iz skladišča na Poljskem. Poleg dveh modelov telefona boste v trgovini našli tudi soliden izbor ovitkov zanj in dober nabor dodatne opreme. Trenutno je 5T na voljo samo v črni barvi, a napovedujejo razširitev ponudbe z novimi stalnimi modeli in posebnimi izdajami, začenši z živo rdečo.

Za 500 evrov, kolikor stane osnovna različica, uporabnik dobi zelo veliko – na pogled in otip dober telefon, dober zaslon in fotoaparat, veliko prostora in zelo hitro delovanje. Če vas ob misli na naložbo v telefon, ki stane 1000 evrov ali več, zmrazi in če se ne želite vezati na mobilnega operaterja, bo OnePlus odlična izbira.

OnePlus 5T

Cena: 500 EUR (64 GB shrambe in 6 GB pomnilnika) ali 560 EUR (128 GB shrambe in 8 GB pomnilnika), 10 % popust za študente.

Za: Hitrost, skoraj čisti Android, vtičnica za slušalke, cena.

Proti: Pogrešamo vodotesnost, slike bi bile v težjih svetlobnih razmerah lahko boljše.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 28.12.2017 | 09:06

Pri OneNote so na to zelo ponosni ... Grammar Nazi :D

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji