Objavljeno: 1.9.2005 12:06 | Avtor: Arnold Marko | Monitor Julij 2005 | Teme: preizkus, foto, nenehni testi

Casio Exilim EX-P505

Med digitalnimi fotoaparati se včasih srečamo tudi s kakšnim bolj nenavadnim predstavnikom. Casiov Exilim EX-P505 sodi med tovrstne posebneže. Po obliki spominja na aparate z večjimi optičnimi povečavami, vendar pa je precej manjši. Oblika je še dokaj dobra, prijem pa je za tako majhne mere zadovoljiv.

Fotoaparat ima zelo dobro petkratno optično povečavo, ki ustreza goriščni razdalji med 35 in 190 mm v leica formatu. Ob tem ima objektiv (ki je vedno popolnoma skrit v ohišju) dokaj solidno svetlobno jakost v celotnem obsegu goriščne razdalje, pri širokem kotu 3,3, v tele položaju pa še vedno solidnih 3,6. Ostri od 40 cm naprej, v makro načinu pa od enega centimetra, kar je seveda odlično. Za zajem je uporabljeno tipalo z diagonalo 1/2,5 palca, ki izkorišča 4,92 milijonov svetlobnih elementov. Aparat ima v osnovi le majhen (7,5 MB) notranji pomnilnik, za normalno rabo je torej treba dokupiti tudi še kakšno kartico SD/MMC.

Majhne mere prinašajo tudi nekaj omejitev. Za iskanje izreza ima le zaslon LCD z ne ravno veliko ločljivostjo (le 85.000 pik). Zaslonček pa je zato vrtljiv po obeh oseh. Optičnega kukala naprava sploh nima, kar pogrešamo predvsem v šibki svetlobi, saj se slika na zaslonu ne ojači. Na zaslonu lahko podatke prikažemo na različne načine, z značilnim Casiovim grafičnim prikazom.

Ohišje je sicer izdelano iz plastike in ne deluje ravno najbolj trdno, je pa zato precej lahko. Upravljalni del obsega le smerno tipko in dva gumba (enega za menu in enega za vključitev zaslona). Na vrhu je še pomično stikalo za zumiranje, na sredi tega je sprožilec, tu pa je še gumb za vklop in kolesce za izbiro načina delovanja. Casio ponuja (kot ponavadi) precejšnje število scenskih nastavitev, ki lahko manj veščemu uporabniku pomagajo prilagoditi delovanje avtomatike v različnih razmerah. Poleg tega pa lahko vse parametre nastavljamo tudi popolnoma ročno (tudi čas in zaslonko, prav tako lahko ročno ostrimo). Veliko pozornosti so pri Casiu posvetili tudi videu. Poleg tega, da EX-P505 podpira zapis MPEG-4 z ločljivostjo 640 × 480 in 30 sličicami na sekundo, snema tudi zvok - in to v stereo tehniki. Med načini snemanja videa pa najdemo tudi tako imenovano snemanje preteklosti (past shooting mode), ki v bistvu ves čas snema v medpomnilnik, ko pritisnemo sprožilec pa se shrani nekaj zadnjih sekund videa.

Kakovost fotografije je dovolj dobra za vsakdanjo rabo, je pa EX-P505 precej občutljiv za šum ob rabi občutljivosti delovanja tipala, višjih od ISO 100. Omenimo tudi, da je bliskavica postavljena tako, da se ob slikanju obraza rad pojavi učinek rdečih oči.

Casio Exilim EX-P505

Razred: Velika optična povečava.

Efektivna ločljivost tipala: 5,04 milijona pik.

Tehnična zmogljivost: 5

Kakovost fotografije: 7

Zasnova aparata: 6

Tehnične lastnosti: Objektiv 38-190 mm (ekvivalent); svetlobna jakost 3,3-3,6; ostrenje 0,4 m-neskončno (makro 10-40 cm); čas od 1/2000 do 60 s; doseg bliskavice do 3 m; razpon ISO samodejno, 50, 100, 200, 400.

Prodaja: Tobos, (01) 433 23 33, www.tobos.si.

Cena: 119.990 tolarjev.

Za: Majhne mere ob dokaj veliki povečavi, oblika, dober objektiv.

Proti: Nima optičnega kukala, slabši zaslon LCD, šum pri večji občutljivosti zajemanja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji