Objavljeno: 25.9.2012 | Avtor: Anže Tomić | Monitor September 2012 | Teme: android

Bleda projekcija

Google in Apple vsak na svoj način dostavita približno en telefon na leto. Zadnji iPhone nosi oznako 4S, zadnji Googlov izdelek pa sliši na ime Galaxy Nexus. Svojo smer pa trdno drži Samsung, za katerega se zdi, da hoče na vsak način podreti rekord za najraznovrstnejšo paleto naprav na trgu. Galaxy Beam ima tako vgrajen celo projektor.

Akumulator zdrži presenetljivo dolgo. Najverjetneje je to odgovor na prvo vprašanje vsakogar, ki ve, kako požrešna je svetloba, ki vgrajenemu projektorju omogoča prikaz slike. Trajanje smo preverili tako, da smo si ob 97 % polni bateriji prek projektorja ogledali eno epizodo tv nadaljevanke, ki je trajala 43 minut. Pokazatelj baterije je ob koncu ogleda kazal številko 79 %, kar se za 43 minut nenehnega delovanja projektorja ne zdi malo. Seveda pa so odstotki odvisni od zmogljivosti akumulatorja, ki je v Beamu zavidljivih 2000 mAh. To je kar za okoli četrtino več, kot najdemo v Galaxy Nexusu. Večji akumulator in projektor sta tudi poglavitna razloga za debelino telefona, saj gre v primerjavi z zadnjimi modeli pametnih telefonov za konkretno opeko.

Sam projektor je na prvo žogo impresivna funkcionalnost, saj ni bilo človeka, ki bi ostal ravnodušen, ko ga je prvič videl prižganega. Tako imenovani minutni učinek "UAU" je poimenoval kolega v lanski junijski številki (www.montor.si/clanek/zepna-kinodvorana), ko smo ocenjevali Sonyjevo kamero z vgrajenim projektorjem. Ob dejanski rabi seveda ni vse idealno, saj svetilnost v bolj svetlih prostorih ni zadostna za mirno uživanje ob posnetkih. Prav tako se zaradi slabše svetilnosti še toliko bolj pozna "vpijanje" slike, ko jo projiciramo neposredno na steno. To bi se izboljšalo, ko bi s seboj nosili platno, vendar je potem prednost prenosljivosti izgubljena. Tu ne pomagajo niti zvočniki na telefonu, ki tudi v neposredni bližini in s poslušalcem, ki sedi v popolni tišini, niso dovolj za gledanje filma. Prek vhoda za slušalke je mogoče na telefon priklopiti zvočnike, a se s tem zopet izgubi prenosljivost.

Samsungovi programerji so delo s projektorjem poenostavili in ga bo znala uporabljati še tako nevešča roka. Za vklop in izklop je na stranici telefona dodaten gumb, ki ga prvih nekajkrat pomotoma pritisnemo, misleč, da bomo odklenili zaslon. Vendar se tudi tega hitro odvadimo in uporabljanje projektorja postane nemoteče. Programsko lahko projicirano sliko izostrimo, ji spreminjamo orientacijo in po zaslonu rišemo, kar se brez zamika prenaša na steno. Projektor je tako resnično uporaben le v tihih, temnih prostorih, kjer majhna skupina ljudi uživa ob gledanju posnetkov ali slik, posnetih s telefonom. Za resnejše gledanje filmov in nadaljevank pa je že treba poseči po platnu, zvočnikih in, ko smo že tako daleč, pravem projektorju, nato Beam lahko ostane v žepu.

Kot glavni funkcionalnosti je treba projektorju dati prednost, a ne gre pozabiti na to, da je Beam polnopraven pametni telefon. Tako v notranjosti najdemo dvojedrni gigaherčni procesor in le 768 MB pomnilnika, ki jima dela družbo 8 GB notranjega pomnilnika. Slednjega je mogoče razširiti z mikroSD kartico, kar je dobrodošlo, saj 5 megatočkovna zadnja kamera lahko snema pri 720p.

Vse zgoraj omenjeno pa žal poganja Android 2.3 Gingerbread, ki nima kaj iskati v telefonu, izdanem na polovici leta 2012. Sicer delovanje poteka tekoče, a se Gingerbreadu že pošteno kaže starost in v luči Androida 4.1 vedno manj spominja na Googlov operacijski sistem. Samsung je seveda na Googlov operacijski sistem obesil svojo kožico TouchWiz, ki je bolj ali manj enaka tistim na drugih telefonih tega izdelovalca.

Sama izdelava je nekako nadpovprečno robustna za Samsung, saj telefon s širino, rumeno barvo in debelim zadnjim pokrovom spominja na linijo naprav za zunanjo uporabo, kot je telefon Galaxy Xcover iste znamke.

Samsung je v povprečen pametni telefon zapakiral projektor, paket poslal na trg in upa, da bo omenjeni občutek "UAU" prepričal dovolj ljudi. Ti bodo morda za kako minuto tudi nasedli, a kasneje spoznali, da gre le za nepotreben dodatek, ki ga bodo uporabljali poredko. Tako je morda edini tehten razlog za nakup tega telefona to, da je baterija večja in bo zato prižgan zdržal dlje kot povprečen androidni pametni telefon. Vse drugo pa je le bleda projekcija zanimive funkcionalnosti.

Samsung Galaxy Beam

Pametni telefon z vgrajenim projektorjem.

Cena: Mobitel od 1 EUR, SiMobil od 1 EUR, redna cena 515 EUR.

Za: Večja baterija.

Proti: Šibki zvočniki, šibek projektor, Gingerbread.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji