Objavljeno: 20.9.2023

FOKUS 4.0, Rittalov dogodek na Gospodarskem razstavišču.

Matjaž Miškec na drugačen in prijeten način predstavi popotovanje po razstavnem prostoru in predstavitvenih temah. 

V veselje mi je, da vas lahko danes kot prvi, od vseh prisotnih razstavljalcev, ki smo soustvarjali to prireditev Fokus 4.0 , vse skupaj lepo pozdravim v imenu podjetja Rittal in mojem osebnem imenu. Moje ime je Matjaž Miškec in vam bom na tem vodenem ogledu predstavil Rittalove najpomembnejše novosti, razstavne eksponate in predstavitvene teme, ki smo vam jih pripravili za letošnjo prireditev Fokus 4.0.

Rittalov razstavni prostor je razdeljen na pet produktnih skupin:

  • Industrijska ohišja
  • Električna energija in moč
  • Hladilni sistemi
  • IT infrastruktura in
  • naša letošnja osrednja tema avtomatizacijski dvojček, ki ga skupaj predstavljamo Rittal in EPLAN.

Ogled bomo pričeli pri industrijskih ohišjih, ki so najbolj prepoznavni Rittalovi prodajni produkti. Poleg že uveljavljenih serij malih in kompaktnih ohišij KX in AX, imamo kar nekaj tehničnih rešitev, prikazanih tudi v velikih VX25 sistemskih ohišjih. Ker se digitalizacija in avtomatizacija iz zaprtih proizvodnih in IT infrastrukturnih okolij, seli tudi v kruto zunanje okolje, smo pripravili Rittalove rešitve za tovrstne zahteve. V zunanjem okolju mora ohišje namenjeno večletni zunanji uporabi, kljubovati vsem vremenskim pogojem in zaščititi v njem vgrajeno občutljivo elektroniko in komunikacijske naprave. V tej produktni skupini prestavljamo novo AX ohišje v ohišju, za zunanjo uporabo, AX plastično ohišje in veliko CS ohišje z vgrajeno klimatsko napravo, ki je bila zasnovana za zunanje pogoje delovanja.

Na drugi postaji imamo prikaz uporabe Rittal RiPanel konfiguratorja, s katerim smo zasnovali VX25 ohišje in v katerem je nameščena oprema za sončno elektrarno in Rittal Ri4Power 185 mm zbiralčni sistem, z nizkonapetostnimi ločilniki in ostalo zbiralčno opremo. Skupaj s poslovnim partnerjem Nioma d.o.o., vam bomo to zasnovo podrobneje predstavili, tudi na četrtkovi predstavitvi v konferenčni dvorani, že sedaj vas vljudno vabimo, da se predstavitve udeležite.

Na delu razstavnega prostora, ki je namenjen predstavitvi Rittalovih hladilnih rešitev, imamo pripravljeno popolnoma novo klimatsko napravo serije Blue e+ S. Gre za klimatsko napravo hladilne moči 300 W, ki je omrežena preko IoT vmesnika in jo lahko v realnem času spremljamo na daljavo, spreminjamo njene parametre delovanja, oziroma nam ta pošilja vse potrebne podatke za analitiko, spremljanje učinkovitosti njenega delovanja in jo lahko kadar koli želimo vključimo v storitev Rittal Smart servis, kjer še povečamo njeno zanesljivost delovanja, vzdrževanja in predvidimo potrebna servisiranje. Klima ima dva sistema delovanja; kompresorsko delovanje in energetsko učinkovito delovanje v režimu vroče cevi, kjer so prihranki energije do 75%. Temu ustrezno se zmanjšuje tudi ogljični odtis naprave, s katerim obremenjujemo okolje.

Ko začnemo govoriti o industriji 4.0 in o digitalizaciji proizvodnih procesov, kaj kmalu naletimo na pojav enormnega povečanja števila podatkov, ki jih generirajo številni senzorji, ki so vgrajeni na napravah znotraj procesnih linij. Da vse skupaj delujejo, čim bolj zanesljivo in tekoče, je potrebno te podatke obdelovati čim bližje napravam. Pravimo, da se IT seli v industrijska okolja s tem zmanjšujemo zakasnitvene čase obdelave in shranjevanja podatkov. Mikro podatkovni centri so idealna rešitev za tovrstne potrebe. Mikro podatkovni center sestavljajo naslednji osnovni gradniki:

  • Ohišje na osnovi VX IT okvirja
  • Električno napajanje s PDU napajalno letvijo
  • IT hlajenje je izvedeno z LCU hladilno napravo, ki je vgrajena v ohišju
  • CMC III nadzorni sistem s številnimi senzorji in
  • Varnostni sistemi

In prav tak Mikro podatkovni center, smo vam pripravili na četrti predstavitveni postaji.

Kot glavna in osrednja zvezda letošnjih Rittalovih in Eplanovih predstavitev, je prikazana v VX25 omari na osrednje delu Rittalovega razstavnega prostora, s katero nazorno prikazujemo proces izdelave digitalnega avtomatizacijskega dvojčka. Omara je bila zasnovana z Rittal RiPanel konfiguratorjem, s katerim smo dobili osnovni virtualni model ohišja in avtomatski izpis vseh sestavnih delov zanj in s katerimi smo lahko zelo enostavno in hitro naredili nabavne postopke. Že v teh prvih fazah zasnove ohišja smo s pomočjo digitalnega dvojčka odpravili številne napake in se izognili nepravilnostim pri naročanju za konfiguracijo potrebnih produktov. Vsi izrezi in luknje so bili kreirani v RiPanel konfiguratorju in fizično narejeni na CNC stroju za avtomatizirane procese. Celotna projektna dokumentacija, ki smo jo kreirali v RiPanel konfiguratorju, je bila uvožena v EPLAN program in tam dopolnjena še z opremo drugih proizvajalcev, ki so na voljo v EPLAN Data Portalu. S simulacijo klimatskih pogojev v programski opremi Rittal RiTherm, smo dobili glede na potrebe in vnesene vhodne podatke, potrebam ustrezno rešitev za izbiro klimatske naprave, ki bo vgrajena v ohišje. Tako je nastajal popoln digitalni dvojček in vsa potrebna elektro in strojna dokumentacija, ki se že hrani v Rittal ePocket digitalnem žepu za načrte. Vse spremembe, ki bodo nastale v celotnem življenjskem ciklu tega ohišja, bomo sprotno ažurirali z EPLAN programskimi orodji in vedno bomo imeli aktualne verzije načrtov, ki si jih bomo lahko ogledovali z EPLAN eView programom za predoglede. Več o digitalnih dvojčkih elektro omar, vam bomo skupaj Rittal in EPLAN predstavili na sredini predstavitvi v konferenčni dvorani v spodnjih prostorih dvorane Jurček. Vljudno vabljeni, da se udeležite tudi te predstavitve.

Poleg predstavljenih novosti, imamo za vas pripravljene še detajlne prodajno tehnične informacije o izdelkih in produktnih rešitvah, ki smo jih podprli z fizičnimi eksponati, video vsebinami na velikih zaslonih, konfiguratorjih in simulatorjih.

Vodeni ogled na Rittalovem razstavnem prostoru, bomo zaključili pri kolegih iz EPLANA, s katerimi ustvarjamo močno partnersko navezo pri izdelavi nizko napetostnih stikalnih in komandnih blokih. Preden pa besedo predajam kolegu Gašperju Ambrožu, da nam predstavi še EPLAN programsko opremo, storitve in njihove tehnične rešitve, bi vam zaželel uspešen dan v naši družbi in da bi si tekom dneva, uspešno izmenjali čim več poslovnih in prijateljskih informacij.

www.rittal.si

https://fokus40.si/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji