Objavljeno: 17.11.2000

Znani slovenski koncesionarji GSM 1800

Vlada je prejela štiri ponudbe na javni razpis za dodelitev koncesije za opravljanje storitev mobilne telefonije v frekvenčnem območju GSM 1800 in podelila tri koncesije. Poleg obeh domačih operaterjev GSM 900, Mobitela in SI.Mobila, je koncesijo pridobilo tudi ljubljansko hčerinsko podjetje ameriškega operaterja Western Wireless, ni pa uspelo domžalskemu podjetju Teleimpuls, ki je v stoodstotni lasti avstrijskega operaterja mobilne telefonije Mobilkom.

Verjetno tudi zaradi skoraj petkrat višjega ponujenega zneska je za najugodnejšo ocenjena ponudba Američanov. Drugouvrščena ponudba je bila SI.Mobilova, in čeprav so jo ocenjevali na podlagi ponujenega zneska 150 milijonov tolarjev, bodo zaradi vezave zneska na tretjeuvrščeno ponudbo, to je milijarda tolarjev, od SI.Mobila vendarle zahtevali plačilo višjega zneska koncesijske dajatve.

Koncesija je sklenjena za obdobje 15 let, plačilo enkratne dajatve pa morajo novi koncesionarji opraviti v 60 dneh po sklenitvi pogodbe. Državni proračun bo takrat obogatel za skoraj 7 milijard tolarjev: 4,91 milijarde od Američanov in po 1 milijardo od vsakega domačega operaterja GSM 900. Stroškom koncesije bodo morali prišteti četrtletno nakazilo enoodstotnega deleža dohodka in letno nadomestilo za stroške nadzorovanja. Za slednjega bo treba odšteti tolarsko vrednost 25 tisoč evrov.

Slovenija bo dovoljenja za tretji rod mobilne telefonije (UMTS) podelila predvidoma naslednje leto. (sc)

http://www.westernwireless.com

http://www.mobitel.si

http://www.simobil.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji