Objavljeno: 22.12.2022 05:00

Začela se je izgradnja konstelacije O3b mPower

SpaceX je v petek izstrelil prva satelita O3b mPower, ki predstavljata začetek gradnje nove konstelacije satelitov, s katerimi bo SES nudil dostop do interneta. Satelita sta sicer že v orbitah, a še nista v pravilnih. Tja bosta potovala približno pet mesecev, ker imata le električni pogon. Še štiri sateltie bo SpaceX izstrelil v začetku prihodnjega leta, tako da bo do konca leta 2023 O3b mPower že na voljo komercialnim strankam.

Omrežje bo zagotavljalo visoke hitrosti, saj bo posamezen satelit omogočal prenos podatkov s hitrostjo do 10 Gb/s, kar je približno desetkrat več od obstoječega omrežja O3b. Posamezen satelit bo lahko nudil do 5000 sočasnih povezav. Trenutno je v orbiti 20 satelitov prvega omrežja O3b, katerega glavna prednost so nizke zakasnitve, saj so sateliti v nizki orbiti. Ne more pa se pohvaliti ravno s hitrostjo prenosa, ki je večidel še vedno le 10 Mb/s, le ponekod so jo povišali.

Glavni  ponudnik interneta prek satelitov je seveda Starlink, ki ga Musk ponuja že v številnih državah na svetu. O3b je konkurenca, ki je bila svoj čas istoimensko podjetje, po propadu pa je ostanke odkupil SES. Nove satelite je izdelal Boeing.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji