Objavljeno: 14.8.2013 07:00

Xbox One s čedalje manj omejitvami

Novembra pričakujemo Microsoftovo novo konzolo Xbox One, za katero se že mesece pred izdajo dviga veliko prahu. Za to je poskrbel Microsoft, ki je od prvih najav pa do zadnjih včerajšnjih napovedi v skoraj vseh točkah spremenil svojo pozicijo, da bi ugodil željam kupcev (in seveda stopil ob bok pritisku konkurence v obliki Sonyjevega PlayStationa 4, ki bo praktično brez omejitev). Zadnja novica je, da bo Xbox One deloval brez Kinecta, čeprav ga bo še vedno treba kupiti v kompletu.

Microsoft je dal velik poudarek igralnosti s Kinectom, ki ga reklamira kot revolucijo v krmiljenju iger. Kinect je bil tista točka, na kateri Microsoft ni želel popustiti, tako da je veljalo dvoje – Kinect bo treba kupiti skupaj z Xbox One in ga imeti priključenega za igranje iger. Slednje ne bo držalo, so v Redmondu povedali včeraj. Kdor Kinecta ne bo maral, ga bo lahko pospravil v omaro in še vedno igral igre z osnovnimi funkcionalnostmi, če ga te ne bodo potrebovale. Od kod taka sprememba?

Microsoft seveda ni mogel odpovedati obveznega nakupa Kinecta, saj na njem temelji cela strategija. Hkrati pa je siljenje uporabnikov početje, ki se ga velja izogibati. Salomonska rešitev je zapovedati nakup Kinecta in dati ljudem možnost, da ga pospravijo v predal, hkrati pa računati, da jim bo izkušnja z njim tako všeč, da tega ne bodo želeli storiti. In prav na to cilja Microsoft. V najslabšem primeru ima Microsoft še vedno zadnjega asa v rokavu, to je znižati ceno konzole za 100 dolarjev na raven PlayStationa 4 in požreti razliko v ceni za Kinect. Dejstvo pa je, da Xbox One brez Kinecta ne bo naprodaj.

Kinect torej ostaja (razdružen) del Xbox One. So pa v začetku tedna v Redmondu razkrili še, kakšno bo deljenje v Xbox One. Spomnimo, da so takoj ob najavi napovedali drakonski režim, saj bi morala biti konzola ves čas priključena v internet, hkrati pa bi prepovedali posojanje, prodajo in podarjanje iger. Potem so spone razrahljali, tako da bo potrebna le enkratna povezava v splet pri prvi nastavitvi konzole, igre bo mogoče dajati naprej, hkrati pa bodo odpravili regijsko zaščito.

V začetku tedna so pokazali novo shemo Home Gold, ki bo brezplačno na voljo naročnikom na Xbox Live Gold. Vemo tole: konzolo bo mogoče nastaviti tako, da bodo na njen lahko igrali večigralske igre drugi uporabniki, četudi nas fizično ne bo poleg; prijatelji se bodo v konzolo lahko prijavili s svojimi podatki in igrali svoje igre; igre, ki jih boste kupili na drugi konzoli pod svojim računom, boste imeli tudi na svoji konzoli. Sliši se precej – banalno.

V resnici to pomeni tole: Microsoft bo enolično identificiral konzole, ki bodo imele svojega glavnega uporabnika (neke vrste administratorja) in druge uporabnike (prijatelje in družino). Ko konzole ne boste imeli povezane v internet, boste lahko igrali igre, ki ste jih kupili na svoj račun. Če pa bo prišel na obisk prijatelj, da bi igrali njegove igre na svoji konzoli, se bo ta moral prijaviti in biti povezan v internet. Vse podrobnosti, na primer kako bodo izvedli posojanje iger in podobno, sicer še niso znane. To bomo izvedeli najpozneje novembra.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji